Dagens overblik: Efter nattens aftale er der både glæde og gråd

16x9
Danske fans efter EM-kvalifikationskampen mellem Danmark - Schweiz i Parken lørdag 12. oktober 2019 Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Festivaler aflyses, Det Republikanske Parti er i internt opgør, og en norsk IS-kvinde har fået en fængselsdom.

Velkommen til et nyhedsoverblik, der meget nemt kan regne væk.

TV 2s meteorolog Sebastian Pelt har nemlig kigget på radarbillederne og vurderet, at der de næste 24 timer kan falde, hvad der svarer til en halv måneds regn.

Lad os derfor skynde os at komme i gang med nogle af dagens store historier.

Stor aftale om yderligere genåbning af Danmark faldt på plads

Sundhedsminister Magnus Heunicke præsenterede i nat genåbningsplan.
Sundhedsminister Magnus Heunicke præsenterede i nat genåbningsplan. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Og vi begynder med den genåbningsaftale, der faldt på plads natten til tirsdag. Mens resten af landet sov, forhandlede partilederne fra Folketingets partier - bortset fra Nye Borgerlige - sig blandt andet frem til, at alle elever i grundskolen kan vende tilbage på fuld tid, fitnesscentre åbner, og den omstridte 30-minuttersregel om booking af bord på barer og restauranter bortfalder som planlagt.

Det og flere lempelser af restriktionerne sker fra torsdag 6. maj.

- Smittetallene er gode, indlæggelsestallene er lave, og det giver rum til en ansvarlig men betragtelig genåbning, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke, da han kom ud fra forhandlingslokalet natten til tirsdag.

Min kollega har lavet et overblik over genåbningen her.

Flere tilskuere kan komme til EM i Parken

Danske fans under en EM-kvalifikationskamp.
Danske fans under en EM-kvalifikationskamp. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Resultatet af aftenens og nattens forhandlinger er også godt nyt for DBU, fodboldlandsholdet og de mange danskere, som har kunnet se frem til en historisk EM-slutrunde på hjemmebane.

Planen betyder nu, at der må lukkes 1000 tilskuere ind per sektion i Parken. Det vil sige, at der til de fire kampe, der spilles i København, kan åbnes for 15.900 personer.

DBU’s direktør, Jakob Jensen, håber dog, at der kan komme endnu flere tilskuere i Parken, hvis situationen tillader det.

Tidligere var det tilladt, at der kunne komme 500 tilskuere ind per sektion, hvilket gav et samlet antal på 11.000-12.000 tilskuere til kampene i Parken.

Festivaler aflyser på stribe

Dyrskuepladsen i Roskilde, hvor festivalen normalt holdes.
Dyrskuepladsen i Roskilde, hvor festivalen normalt holdes. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Genåbningsaftalen har dog også haft sine tabere, og tirsdag måtte en lang række festivaler aflyse årets arrangementer.

Sommeren er nemlig nu inddelt i to faser, og den første løber fra 21. maj til 1. august. Her må man have op til 2000 deltagere opdelt i zoner med 200 i hver. Efter 1. august må festivaler have op til 5000 mennesker opdelt i sektioner med 500.

De rammer betyder, at Roskilde Festival som den største spiller må erkende, at 2021 heller ikke bliver året, hvor det kan lade sig gøre at holde en festival. Også Northside, Tinderbox og en stribe andre festivaler er nået til samme konklusion.

Det Republikanske Parti er i internt opgør

Liz Cheney kritiserer Trump.
Liz Cheney kritiserer Trump. Foto: Aaron P. Bernstein / Ritzau Scanpix

Og så til noget helt, helt andet.

Der udspiller sig et internt opgør i Det Republikanske Parti i USA, her godt et halvt år efter demokraten Joe Biden vandt præsidentvalget.

Senest har toprepublikaneren og kongresmedlemmet Liz Cheney sagt, at Donald Trumps gentagne påstande om valgsvindel er gift for demokratiet. På Twitter skriver hun:

- Præsidentvalget i 2020 blev ikke stjålet. Alle, der hævder dét, spreder DEN STORE LØGN, de vender ryggen til retsstatsprincippet og forgifter vores demokrati.

Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på SDU, mener, vi er vidne til en "slags borgerkrig" mellem konservative republikanere og Trump-tilhængere.

Norsk kvinde, der blev hentet hjem fra IS-kalifat i Syrien, skal i fængsel

Den norske kvinde filmet af norsk tv i Syrien, før hun endte i en kurdisk-kontrolleret fangelejr for IS-kvinder og deres børn. Foto: TV 2
Den norske kvinde filmet af norsk tv i Syrien, før hun endte i en kurdisk-kontrolleret fangelejr for IS-kvinder og deres børn. Foto: TV 2 Foto: TV 2

Vi slutter med en sag fra Norge.

En 30-årig kvinde er her blevet idømt tre et halvt års fængsel for at have støttet terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien. Fængselsdommen får hun for ”terrordeltagelse”, men ikke for at have planlagt terror.

Kvinden, der er norsk og af pakistansk afstamning, opholdt sig i Syrien fra 2013 til 2019, hvor hun var gift med tre forskellige IS-krigere. Hun blev sammen med sine to børn hentet hjem til Norge i januar, fordi det ene barn var alvorligt sygt.

Den norske anklagemyndighed argumenterede for, at hun ved at være hustru og husmor for de tre mænd, der i øvrigt efterfulgte hinanden, efterhånden som de blev dræbt, skabte grundlaget for deres terror.