Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Forhandlingerne fortsætter i Justitsministeriet, men nu er det tæt på, vurderer Jesper Vestergren.

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden. Vi opdaterer hele dagen.

Du kan læse de seneste coronatal her.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Det tyder på, at folkeskolen genåbner fuldt ud, siger analytiker

Ifølge TV 2s politiiske analytiker Jesper Vestergren, der følger genåbningsforhandlingerne i Justitsministeriet, kan folkeskoleeleverne måske snart begynde at pakke skoletaskerne.

Forhandlingerne tyder lige nu på, at folkeskolerne genåbner for alle elever på fuld tid allerede fra på torsdag 6. maj. Samtidig skulle der også være godt nyt på vej fra forhandlingerne til eleverne på ungdomsuddannelserne, dog lidt senere i maj. 

- Men vi mangler stadig en række detaljer og de sidste diskussioner i forhandlingslokalet, siger Jesper Vestergren, der altså understreger, at intet endnu er sikkert. 

Aftale nærmer sig

Partierne nærmer sig hinanden, og vi kan nu forvente, at der lander en genåbningsaftale inden for "overskuelig fremtid". Det fortæller TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren, der følger forhandlingerne i Justitsministeriet, der nu er inde i ottende time. 

Forhandlinger om genåbning - aftaleudkast sendt rundt

Forhandlingerne mellem Folketingets partiet har stået på i seks timer og man er stadig ikke nået frem til en aftale om genåbning, men det kan stadig ske, inden dagen er omme, fortæller TV 2s politiske kommentaror Jesper Vestergren. 

- Der er håb endnu. De enkelte partiledere har fået et aftaleudkast sendt rundt her til aften, og det kigger partierne på nu.

- Aftaleudkastet indeholder de ting, der er vedtaget. Det vil sige, at forsamlingsforbud hæves fra 10 til 25 og at biografer får lov at åbne fra 6. maj.

- Desuden er der ønske om en større genåbning for børn og unge. Vi kender endnu ikke det præcise snit, men der var et stort politisk ønske om en nogenlunde normaliseret hverdag for skolebørn og ungdomsuddannelserne.

- Knasten i forhandlingerne er rammerne for en yderligere genåbning, som de blå partier ønsker det. Men de kommende timer vil vise, om regeringen og de blå partier kan finde hinanden.

Covid-19 giver forsinkelser på hospitalsbyggeri

Det nye Sjællands Universitshospital er blevet forsinket flere omgange og ventes nu at stå færdigt i 2025.

Byggeriet af sengebygningerne på det nye Sjællands Universitetshospital i Køge bliver forsinket i seks måneder. Det oplyser Region Sjælland i en pressemeddelelse. Det er blandt andet mangel på materialer, der fosinker projektet.

– Covid–19 situationen gør vores verden mere uforudsigelig, men alle gør alt, hvad de kan, for at løse udfordringerne, udtaler projektdirektør Helle Gaub.

Danske Patienter vil have sårbare unge frem i vaccinekøen

Det er urimeligt at yngre med kroniske sygdomme skal vente længere på vacciner, lyder det fra Danske Patienter. Af den opdaterede vaccinationskalender fremgår, at ændringen betyder cirka en uges forsinkelse i udrulningen af vaccinerne. For de yngre mellem 25 og 39 år kan forsinkelsen blive op til fire uger.

- Det har kæmpe betydning for de unge med kroniske og alvorlige sygdomme, at nogle af dem skal vente helt til efteråret, før de får deres vaccine, siger direktør for Danske Patienter Morten Freil, der mener, at de særligt sårbare skal rykkes frem i køen.

Genåbningsforhandlinger i gang - det ser lyst ud for børn og fitness

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren følger forhandlingerne om næste fase af genåbningen, der træder i kraft 6. maj. Og han vurderer, at det især er børnene, som har fokus.

- Folketingets partier forhandler om mange ting. Der er rum for at åbne for den del på grund af smittetal. Og der er især et stort politisk ønske om normalisereret for børn og unge, som en række partier er gået til forhandlingerne klokken 17 for at få vedtaget, siger Vestergren, som ikke forventer modstand på det punkt fra regeringens side.

- Regeringen har læst skriften på væggen, fordi der er bredt flertal for normalisering af skoler. Der vil komme en aftale, og det er også i tråd med sundhedsmyndighedernes beregninger, lyder det.

Anderledes kompliceret forholder det sig måske med dele af idrætslivet, men her blæser der også velvillige vinde.

- Jeg tror også, vi kommer til at en politisk aftale med idræt og fitness. Folkesundheden står højt på manges liste, men så er bægeret ved at være fuldt, siger Jesper Vestergren, som ser flere knaster i den kritiserede 30 minutters-regel for bordbestilling i restaurationsbranchen. 

- Regeringen vil gerne træde varsomt på speederen og undgå en tredje bølge. Hvad restauranterne og værtshuse angår, handler det om at dæmpe aktiviteten og ikke bare give los for at holde antallet af gæster nede.

Mødet er "uden bagkant", men Jesper Vestergren har en formodning om, at Folketingets partier når frem til en aftale i aften.

Region Syddanmark udvider åbningstider i testcentre

.

Region Syddanmarks seks mindre PCR-teststationer udvider åbningstiderne. Derfor kan borgere i Tønder, Haderslev, Grindsted, Fredericia, Middelfart og Nyborg nu se frem til længere åbningstider og flere tilgængelige test. Det skriver regionen på Twitter.

Dansk Erhverv: For hver uge vaccination bliver udskudt koster det to milliarder

Det koster to milliarder kroner i produktionstab, for hver uge færdigvaccinationen bliver udskudt, lyder det fra Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse. Derfor er han selvsagt også ærgerlig over, at planen for færdigvaccination nu rykkes igen, fordi Johnson & Johnson–vaccinen også tages ud af vaccineprogrammet. 

Ekspertgruppe foreslår at droppe hjælpepakker 1. juli

Den økonomiske ekspertgruppe, der er nedsat til at rådgive om hjælpepakker under coronakrisen, har mandag afleveret en rapport til regeringen om udfasning af hjælpepakkerne. Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Eksperterne mener, at hjælpepakkerne – i deres nuværende form – bør ophøre 1. juli. Særligt udsatte virksomheder skal dog have nye ordninger, lyder det. 

Politikere vil have børn tilbage i skolen

Mandagens forhandlinger om næste fase af genåbningen bliver efter alt at dømme med skolebørn i fokus.

- Børnene skal tilbage i skolen. Det går heldigvis godt med smitten, og det er afgørende. At få børnene tilbage i skole er førsteprioritet for os, siger politisk leder for De Radikale Sofie Carsten Nielsen.

Også Venstre vil give børnene skolen tilbage med den smule, der er tilbage inden sommerferien.

- Det vigtigste for os er fortsat at få børnene tilbage i skole fuldt og helt. De skal have deres liv tilbage. Det vil ikke kræve, at andre ting ikke åbner, siger formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen forud for genåbningsforhandlinger.

Han vil samtidig have 30-minutter-reglen for restauranter og cafeer bortskaffet.

Hver tredje kræftpatient udvikler ikke corona-immunitet

Op mod hver tredje kræftpatient, der har fået to vaccinestik imod covid-19, har ikke udviklet immunitet en måned efter sidste stik.

Det viser resultater fra en igangværende undersøgelse af 550 kræftpatienter på Odense Universitetshospital.

- Vores foreløbige resultat viser, at det ikke er alle kræftpatienter, der udvikler et immunrespons trods vaccination.

- Så vi vil gøre kræftpatienter opmærksom på, at de skal tage deres forholdsregler, selv om de er vaccineret, siger professor Henrik Ditzel.

Sundhedsstyrelsen om vaccinestop: Der er god kontrol med covid-19-epidemien

Efter at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har vurderet, at vaccinen fra Johnson & Johnson kan være årsag til sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper, bliver den ikke taget i brug i Danmark. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse

Styrelsen begrunder det desuden med, at der er god kontrol med covid–19–epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner.

Stop for Johnson & Johnson forlænger vaccinationsprogram

Det danske vaccinationsprogram forlænges med op til fire uger for de 25-39-årige med stoppet for Johnson & Johnson-vaccinen, skriver Sundhedsstyrelsen.

Beslutningen om at fortsætte udrulning uden COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson vil have størst konsekvenser for særligt de to sidste målgrupper, som er de 25-39 årige. De kan forvente en forsinkelse på op til fire uger. For de resterende målgrupper vil det betyde cirka en uges forsinkelse, da vi får rigtig mange, andre vacciner.

- Det vil naturligvis få konsekvenser for dem, som nu får deres vaccination udskudt. De vil for eksempel skulle vente længere på det coronapas, som mange længes efter at få. Men det er en gruppe af yngre borgere, som har en lav risiko for at blive alvorlig syg med COVID-19. Alder er den væsentligste risikofaktor for et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19, siger vicedirektør Helene Probst fra SST.

Flertal for frivillig ordning med AstraZeneca og Johnson & Johnson

Et flertal i Folketinget er enig om at lave en frivillig ordning for både coronavaccinen fra AstraZeneca samt Johnson & Johnson.

Begge vacciner er taget ud af det danske vaccinationsprogram.

Det betyder, at borgere selv får mulighed for, om de vil vælge en vaccine, der indgår i vaccinationsprogrammet, eller en, der ikke gør.

Forventningen er, at man kan begynde i maj, siger sundhedsordførerne Per Larsen (K) og Liselott Blixt (DF) efter et møde.

5000 samlet til festival i engelsk coronaeksperiment

Billede fra koncerten forleden i Sefton Park i Liverpool, hvor det med lethed kan konstateres, at reglerne for social distancering ikke er overholdt.

Tusinder af briter deltog i en musikfestival arrangeret af regeringen som led i et coronapilotprojekt.

Det skete, da den britiske regering tillod, at landets første musikfestival efter nedlukningen kunne holdes.

Musikfestivalen med de 5000 deltagere i Sefton Park i Liverpool udgør en del af regeringens udvalg, der hedder Events Research Programme.

Det har til opgave at undersøge, om det er muligt at afholde større arrangementer med tilskuere på en forsvarlig måde forud for den planlagte ophævelse af restriktionerne 21. juni.

Alle, der deltog i musikfestivalen, skulle tage en coronatest, inden de kunne komme ind, og en når de gik.

Derudover skulle alle deltagende give deres kontaktoplysninger til myndighederne, så de lettere kan spores, hvis et smitteudbrud skulle opstå.

AstraZeneca-vaccinerede får nu andet stik

Sundhedspersonale i Syddanmark, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen, vil få andet stik med vaccinen fra Moderna.

Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

Brugen af AstraZeneca-vaccinen blev stoppet, efter at der blev set få tilfælde af særlige blodpropper blandt vaccinerede.

Danmark dropper Johnson & Johnson vaccine

Magnus Heunicke (S) har oplyst til Folketingets partier, at Johnson & Johnson-vaccinen tages ud af det danske vaccinationsprogram på baggrund af en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen. Det erfarer TV 2.

Danmark har ikke taget vaccinen i brug, selvom der er doser på lager. Det skyldes få tilfælde af særlige blodpropper blandt vaccinerede.

Det er også grunden til, at vaccinen fra AstraZeneca er blevet pillet ud af programmet. Den kan dog vende tilbage i en fritvalgsordning.

Smitteudbrud på virksomhed

Op mod 200 nære kontakter med tilknytning til en virksomhed i hovedstadsområdet er blevet smitteopsporet, efter at der er konstateret smitte med den britiske variant B117, der nu er dominerende, i kombination med E484K. 

Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed på Twitter.

E484K blev første gang fundet i de sydafrikanske og brasilianske coronavarianter. I sidstnævnte tilfælde kan E484K være årsagen til, at mange brasilianere er blevet smittet med covid-19 for anden gang. Samtidig er den set flere gange i Danmark i de to varianter.

Udbruddet er under kontrol, lyder det. 

V: Positiv overfor at tilvælge vaccine

Martin Geertsen (V).

Martin Geertsen, Venstres sundhedsordfører, er positiv overfor, at danskerne kan vælge AstraZeneca til, hvis de vil.

Det oplyser han til TV 2 forud for mødet i Sundhedsministeriet om vacciner.

Han mener også, at vaccinen i så fald skal være gratis for danskerne.

- Det må være sådan, at AstraZenecavaccinen skal være finansieret af staten, hvis den bliver frivillig. Det betyder jo, at man tager et menneske ud af den anden vaccinationskø, siger han.

Martin Geertsen vil ikke udelukke en lignende ordning for Johnson & Johnson.

761 nye smittede

761 personer er registeret smittet med coronavirus det seneste døgn. Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut. 

Ingen personer er døde med coronavirus det seneste døgn. Antallet af indlagte stiger med 5.