Coronavirus

Senest nyt om coronavirus 1. maj

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

AstraZenecas leverancer til Latinamerika bliver forsinket

AstraZeneca har lørdag bekræftet, at vaccinedoser til Latinamerika – undtagen Brasilien – vil blive leveret senere end planlagt. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Det er produktionsproblemer, der skaber forsinkelsen.

AstraZeneca oplyser dog samtidig, at det fortsat vil overholde aftalen om at levere i alt 150 millioner doser i år.

Politiet opløser belgisk demonstration med vandkanoner

Ligesom det også var tilfældet ved en lignende demonstration mod coronarestriktioner i Belgien i april, blev lørdagens demonstration i en park i Bruxelles forsøgt stoppet af politiet. Det skete blandt andet med tåregas og vandkanoner. Cirka 1500 var ifølge Reuters samlet, størstedelen unge mennesker.

1. maj har budt på flere demonstrationer i Europa, hvor der har været sammenstød mellem demonstranter og politi.

Paven vil bede for, at Gud stopper pandemien

Pave Frans begyndte lørdag det måned lange bede–marathon for verdens katolikker. Reuters skriver, at han blandt andet vil bede Gud om at stoppe covid–19–pandemien. Han beder for, "at denne svære prøvelse ender, og at en horisont af håb og fred vender tilbage". 

Ifølge nyhedsbureauet har paven bedt de romerske katolikker verden over om at bede for specifikke grupper i løbet af den næste måned. Eksempelvis dem, der ikke har kunnet sige farvel til nu afdøde familiemedlemmer på grund af pandemien.

Viktor Axelsen testet positiv for corona

Den danske badmintonspiller Viktor Axelsen er dagen inden EM-finale testet positiv for coronavirus.

Viktor Axelsen fik taget en coronatest lørdag morgen, og den er der først kommet svar på lørdag aften. Her viser det sig, at svaret er positivt. Hvis også den næste PCR-test er positiv, vil danskeren være ude af EM og vil dermed misse finalen. 

Viktor Axelsen står til at møde landsmanden Anders Antonsen søndag.

Festen fortsætter på natklub i Liverpool

Lørdag aften fortsætter festen, der fredag eftermiddag startede på en natklub i Liverpool.

Arrangementet kaldet "First Dance" skal vise, om det er muligt at lade festgængere slå sig løs, mens coronavirusset er til stede i samfundet. Fredag og lørdag fester 6000 briter i et gammelt pakhus i Liverpool. Her kan du se en video fra lørdagens fest: 

50 anholdt under coronademonstration i Finland

I flere lande er demonstrerende 1. maj gået på gaden for at protestere mod coronarestriktioner. Og flere steder har det udviklet sig til sammenstød mellem politi og demonstranter. Det gælder eksempelvis i Sverige, Tyrkiet og Frankrig. 

Nu er det også tilfældet i Finland, skriver The Guardian. I hovedstaden Helsinki var der cirka 300 samlet, og det endte med, at omkring 50 personer blev anholdt. 

Indien har modtaget 150.000 russiske vaccinedoser

Indien, der lørdag registrerede over 400.000 dagligt smittede – det højeste daglige smittetal for noget land under pandemien – har modtaget 150.00 doser af den russiske vaccine Sputnik V. Det oplyser Indiens udenrigsministerium ifølge Reuters.

Fald i antal af dagligt smittede i Italien

12.965 personer er i løbet af det seneste døgn smittet med coronavirus i Italien, oplyser det italienske sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er et fald i forhold til fredag, hvor tallet var 13.446.

226 er døde med covid-19 i Italien i løbet af det seneste døgn. Det er også et fald i forhold til fredag, hvor tallet var 263.

Tysk politi klar til eventuelle 1.maj-uroligheder

Flere byer i Tyskland har tusindvis af betjente stående klar til at gribe ind i de 1. maj-demonstrationer, der er planlagt lørdag eftermiddag og aften.

Foreløbig er alt fredeligt i de tyske byer. Men tidligere år har budt på sammenstød mellem aktivister fra venstre- og højre-fløjen på arbejdernes internationale kampdag.

Alene i hovedstaden Berlin er over 5000 politifolk sat ind.

Konservative vil have åbnet fitnesscentrene med det samme

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, slår nu på tromme for at få åbnet fitnesscentrene. Med det samme.

- Hvis det stod til os, så kan du senest på torsdag komme tilbage i dit lokale træningscenter! Det er det, som vi kæmper for i de kommende forhandlinger med regeringen! skriver han blandt andet i et opslag på Facebook

- Husk, at 6.000 danskere årligt dør på grund af fysisk inaktivitet. Og fitnesscentrene bidrager både med forebyggelse af sygdom, styrker danskernes mentale sundhed og meget mere! fortsætter han.

Det er fortsat uvist, hvornår fitnesscentrene må genåbne, da det afhænger af kommende forhandlinger.

Hundredvis af unge i Belgien fester og trodser coronarestriktionerne

I en park i Bruxelles har hundredvis af især unge samlet sig til fest på trods af coronarestriktionerne og politiets forsøg på at stoppe det. I sidste måned skete det samme, og her mødte politiet talstærkt op med blandt andet heste og vandkanoner.

Lørdagens fest er angiveligt et modsvar mod politiets aktion, skriver The Guardian.

Sammenstød mellem politi og demonstranter flere steder i Frankrig

I Frankrig har 1.maj-demonstrationer ført til sammenstød mellem demonstranter og politi. I flere byer har tusindvis af mennesker brugt dagen til at demonstrere mod coronarestriktioner, og 17 personer blevet arresteret i Paris, skriver Reuters.

Blandt demonstranterne er de såkaldte 'Gule Veste', der for 2,5 år siden talrige lørdage i streg demonstrerede mod det franske styre.

I Lyon har politiet adskilt omkring 200 personer, som kastede fyrværkeri. 

Røde Kors beder om hjælp til coronakatastrofen i Indien

Indien har brug for hjælp, og Røde Kors i Danmark vurderer, at det kræver 100 millioner kroner at hjælpe på coronasituationen i landet, hvor der lørdag blev registreret 400.000 smittede på et døgn.

Ifølge Bjarke Skaanning, katastrofechef i Røde Kors, skal pengene gå til hjælp, ilt og vacciner.

- Man står i en situation, hvor man er nødt til at udvide sundhedskapaciteten meget kraftigt og meget hurtigt. For det indiske sundhedsvæsen er brudt sammen, siger han.

Røde Kors og deres internationale søsterorganisationer samler ind i de respektive lande, og flere lande har allerede meldt ud, at de vil yde støtte.

Indiens hovestad forlænger nedlukning

Indiens hovedstad, New Delhi, har lørdag forlænget nedlukningen med en uge, oplyser ledende minister i hovedstaden Arvind Kejriwal. Alene lørdag registrerede byen 27.000 nye smittede og 375 dødsfald ifølge AFP.

Den amerikanske topsundhedsrådgiver Anthony Fauci mener, at Indien burde indføre en flere uger lang nedlukning.

Ifølge AFP siger han, at det mest nødvendige i øjeblikket er at få nok ilt, medicin og værnemidler. Men derefter skal premierminister Narendra Modi lukke landet ned, mener Fauci. Premierministeren har indtil videre afvist en nedlukning.

Læs mere om tilstanden i Indien her.

Over 200 tilbageholdt til 1. maj-samling i Tyrkiet

Tyrkisk politi har lørdag tilbageholdt over 200 personer, som samledes i anledning af arbejdernes internationale kampdag 1. maj.

På grund af coronapandemien er det ulovligt at samles så mange, skriver nyhedsbureauet AFP, der havde en journalist i den tyrkiske hovedstad, hvor tilbageholdelserne har fundet sted.

Landet har været under nedlukning siden 29. april på grund af stigende smitte.

Svensk politi opløser coronademonstration

Der skulle ikke gå mere end et par minutter, før en demonstration i Stockholm mod coronarestriktionerne blev opløst af det svenske politi. Demonstrationen startede klokken 14 og blev stoppet på grund af for mange deltagere.

Det skriver nyhedsbureauet TT.

Demonstrationen fandt sted ved Norra Brantorget i det centrale Stockholm. Arrangørerne havde på forhånd fået besked om, at demonstrationen var ulovlig, og de har fået bøder.

Kvinde betaler 1000 kroner for vaccinestik i Pakistan

35-årige Mahwish Bhatti er blandt de omkring 2 procent i Pakistan, som har fået et stik med en coronavaccine.

Hun har ifølge BBC betalt 12.000 indiske rupee for at blive vaccineret med den russiskproducerede Sputnik V-vaccine. Det svarer til omkring 1000 danske kroner.

Smitten i Pakistan er steget de seneste måneder, og mange indbyggere har ikke råd til at betale et privat firma for en coronavaccine, skriver BBC.

Holland udskyder genåbning

I Holland er lempelsen af coronarstriktioner blevet udsat indtil minimum 18. maj. Det skriver The Guardian.

Det skyldes, at presset på hospitalsvæsenet stadig er højt.

- Vi har passeret toppen af ​​den tredje bølge. Men faldet (smittetrykket, red.) er endnu ikke stort nok, siger sundhedsminister Hugo de Jonge på Twitter.

Fitnesscentre, zoologiske haver og forlystelsesparker skulle efter planen genåbne 11. maj, men dette er nu sat tilbage med mindst en uge.

617 smittede med coronavirus

Der er det seneste døgn registreret i alt 617 smittede med coronavirus. Det viser tal fra Statens Serum Institut. De positive prøver er fundet blandt 173.089 PCR-prøver, hvilket gør, at positivprocenten lander på 0,36.

Yderligere fire personer er døde med covid-19 i kroppen herhjemme siden fredag.

Antallet af indlagte med covid-19 er faldet med 2 til 174 personer. 37 ligger i respirator, og heraf får 20 personer hjælp til at trække vejret ved hjælp af en respirator.

Bilsalget går fri af coronakrisen

I april blev der indregistreret 15.526 nye personbiler i Danmark ifølge De Danske Bilimportører. Dermed ser bilsalget ud til at have vristet sig fri af coronakrisen, da der i år er kommet 59.423 nye biler ud på de danske veje. Det er på niveau med samme periode i 2020.