Coronavirus

Lande vil have vaccinerne givet fri - men ekspert tvivler på effekten

Ekspert mener dog ikke, at frigivelse af patenter er den rette vej at gå.

Verdenshandelsorganisationen WTO skal fredag drøfte et forslag om at suspendere vaccinepatenter, så verdens fattigste lande hurtigere og billigere kan få adgang til vacciner.

Sydafrika og Indien står bag forslaget, som skal diskuteres, mens netop Indien er hårdt ramt af coronavirus.

- Tilbage i oktober var Indien sammen med Sydafrika blandt de lande, der fremsatte forslaget om midlertidigt at fjerne patenter. Havde man gjort det, havde der formentlig været en meget højere grad af vaccineproduktion, siger Trine Pertou Mach, der er politisk chef i ulandsorganisationen Oxfam Ibis.

Hun siger, at det primært er lande i EU, Nordamerika samt Japan og Schweiz, der slår bremserne i i forhold til at lempe patentreglerne, der umuliggør, at andre end ejerne – i dette tilfælde er det medicinalvirksomhederne – har lov til at fremstille for eksempel coronavacciner.

Over 100 lande støtter forslaget, siger hun.

- Vi er nødt til at få den her pandemi under kontrol og kan på en eller anden måde ikke få ammunitionen ud til fronten, så derfor er vi nødt til at fjerne de intellektuelle rettigheder, der bremser det.

Kan ikke købe vacciner, selvom pengene er der

På hospitalerne i New Delhi er kapaciteten opbrugt, men spredningen af virus viser ingen tegn på at stoppe. Fredag blev der igen slået smitterekord, og flere indiske delstater melder nu også om mangel på vacciner.

- Vi har ikke vacciner lige nu. Vi har bestilt dem fra virksomhederne, og vi melder ud, så snart vi får dem, siger Satyendar Kumar Jain, sundhedsminister i New Delhi.

Banna Gupta, sundhedsminister i provinsen Jharkand, stemmer i:

- Vi har modtaget ordren om at vaccinere personer over 18 år. Men vi kan ikke engang købe vaccinerne, selvom vi har pengene.

Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, siger til TV 2, at han ikke oplever diskussionen om, hvorvidt patentet på coronavacciner bør fjernes eller ej.

Han peger samtidig på, at Indien er verdens største vaccineproducent.

- Nu har fortvivlelse og pessimisme aldrig løst mange problemer, så på trods af det triste billede har Indien nogle styrker og er gode til at få rettet op. Der er en enorm indsats, der er gået i gang (for at afbøde krisen, red.), og den sker også med støtte udefra, siger Freddy Svane.

Godt 208.000 personer er døde med coronavirus i Indien, viser tal fra Johns Hopkins University. Flere eksperter peger dog på, at det reelle dødstal er langt, langt højere.

Andre løsninger

Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed på Københavns Universitet, siger, at selvom diskussionen om patenter på medicinske produkter er vigtig, ville det ikke gøre en stor forskel at lempe dem helt.

- Vi hører, at der er virksomheder i Indien, der er interesserede i at omlægge produktionen, men vi hører også, at der er en række kemikalier, udstyr og andre leverancer, der mangler. Så det er ikke kun opskriften, men også en løbende tilstrømning af komponenter, der indgår i vaccineproduktionen, der ikke er til stede, siger han.

Han peger på, at USA eksempelvis har et forbud mod at eksportere nødvendige komponenter, der skal indgå i produktionen af coronavaccinen, og det vanskeliggør også at sætte fuld kraft på fremstilling af vaccinerne i eksempelvis Indien.

I stedet bør politikere i rige lande stille krav til medicinalvirksomheder om at opbygge produktionskapacitet i andre områder end i den rige del af verden, siger han. Især da regeringer i mange lande støtter medicinalvirksomheder med store summer til forskning og udvikling af ny medicin.

Presset fra politikerne på virksomhederne skal øges, siger han.

Men her og nu har han en anden idé til, hvordan man kan afhjælpe situationen.

- Vi skal frigive en større del af den vaccinekvote, som vi har købt i Europa, Nordamerika, Japan eller andre steder til lavindkomstlande og støtte opbygning af produktion, udrulning af vacciner og forbedring af infrastruktur. Det kan kun gå for langsomt, siger Flemming Konradsen.