Coronavirus

Pfizer-vacciner kan måske tilbydes til 12-årige i Europa fra juni

I det tidlige efterår kan vi forvente at se resultater for forsøg med børn under fem år, siger direktøren for BioNTech.

En vaccine til børn ned til 12 år fra vaccineproducenterne Pfizer/BioNTech kan muligvis være på trapperne.

Det bekræfter den administrerende direktør hos BioNTech, Ugur Sahin, ifølge The Guardian. Han fortæller, at vaccinen bør være klar fra juni.

- I juli kan vi forvente at have resultater for 5-12-årige og i september for yngre børn. Evalueringerne tager mellem fire og seks uger. Hvis alt går vel, og så længe vores data er blevet analyseret på det tidspunkt, kan vi indsende en ansøgning om godkendelse af vaccinen for alle børn i disse aldersgrupper i flere forskellige lande, siger han.

Indtil videre er coronavaccinen godkendt til brug til mennesker fra 16 år og op.

Vacciner til børn kan blive en realitet i Danmark

Vaccinen har i et forsøg vist en effekt på 100 procent i forhold til at beskytte børn mellem 12 og 15 år mod coronavirus. Derfor meldte Pfizer i marts ud, at de ville ansøge om at få vaccinen godkendt til børn i netop denne aldersgruppe.

Selskabet tester desuden deres vaccine på babyer helt ned til seks måneder.

Som det er nu, er børn under 16 år ikke en del af det danske vaccinationsprogram, fordi hverken Moderna-vaccinen eller Pfizer-vaccinen, som vi bruger herhjemme, er godkendt til børn.

Det kan dog blive en realitet, at børn kan tilbydes en vaccine, skriver Statens Serum Institut på deres hjemmeside.

- Efterhånden som vi får mere viden om både effekt og bivirkninger blandt børn og unge, er det muligt, at vi på et senere tidspunkt kan vaccinere børn og unge, skriver instituttet.

Vigtigt for flokimmuniteten

Og det giver god mening at vaccinere børn, har Ole Frilev Olesen, som er ph.d. og direktør i European Vaccine Initiative, tidligere sagt til TV 2.

Det er der mindst to grunde til.

- For det første for børnene og de unges egen skyld, for selvom de variationer af covid-19, vi ser cirkulere i samfundet lige nu, har vist sig at være forholdsvist risikofrie og milde overfor børn og unge mennesker, er det bestemt ikke nogen garanti for, at det vil fortsætte i fremtiden.

- Den anden grund til, at vi skal gøre det, er, at vi skal opbygge flokimmunitet. For at opnå flokimmunitet skal mellem 70 og 90 procent af befolkningen være vaccineret eller immune overfor coronavirus, sagde Ole Frilev Olesen i marts.