Nyheder

Forskere overrasket over mumiefund af gravid kvinde

Forskerne havde i lang tid troet, at mumien var en mandlig præst med navnet Hor-Djehuti.

Det var en stor overraskelse, der mødte et hold polske forskere, som over længere tid har studeret mumier fra Nationalmuseet i hovedstaden Warszawa.

Gennem projektet ‘Warsaw Mummy Project’ har de fundet den første kendte mumie af en balsameret, gravid kvinde.

Forskerne havde i lang tid troet, at mumien var en mandlig præst, men gennem nye scanninger af fortidslevnet blev den teori gjort til skamme.

- Da vi så den lille fod og så den lille hånd (af fosteret i maven red.), blev vi helt chokerede, siger arkæolog og medlem af forskningsgruppen Marzena Ozarek-Szilke til nyhedsbureauet AP.

Forsker: - Vores vigtigste og mest væsentlige fund

Detaljerne om det overraskende fund blev torsdag offentliggjort i tidsskriftet Journal of Archaeological Science.

Her skriver forskerne blandt andet, at kvinden var mellem 20 og 30 år, da hun gik bort, mens hun var mellem 26 og 30 uger henne i sin graviditet.

Og fordi mumien er den første af sin slags, giver fundet ifølge tidsskriftet en unik mulighed for at se nærmere på graviditet dengang.

- Det er vores vigtigste og mest væsentlige fund i projektet indtil videre. Det var virkelig en overraskelse, siger en af forskerne bag, Wojciech Ejsmond, til AP.

Flere ubekendte

Der er dog stadig flere ubekendte faktorer, der præger det nye fund. Forskerne ved endnu ikke, hvorfor kvinden døde i så ung en alder.

Men også en anden ting har undret forskningsgruppen, mens de har kigget nærmere på den mumificerede kvinde.

- Vi ved ikke, hvorfor fosteret ikke er blevet taget ud af maven under balsameringen, siger Wojciech Ejsmond og fortsætter:

- Det er derfor, denne her mumie virkelig er unik. Vi har ikke været i stand til at finde noget lignende.

En forbyttet mumie

Mumien ankom til Warszawa i 1826 fra Theben i Grækenland. Det var en detaljeret analyse af hieroglyfferne på sarkofagen omkring mumien, som havde givet forskerne indtrykket af, at indholdet skulle være en mandlig præst med navnet Hor-Djehuti.

Hvordan den gravide kvinde er endt i den forkerte sarkofag vides endnu ikke, men forskerne har en teori.

De mener, at mumien er blevet forbyttet af gravrøvere eller antikvitetsforhandlere i 1900-tallet, hvor plyndring og ompakning af de jordiske rester og gamle fund fra gravkamre ikke var ualmindeligt.

‘Warsaw Mummy Project’, der startede i 2015, bruger ny teknologi som blandt andet scanninger til at undersøge mumierne, som er opbevaret på Nationalmuseet i Warszawa.