Over 50 biler beslaglagt på grund af vanvidsbilisme – flere i millionklassen
Transportministeren er overrasket over antallet af biler og kalder det "voldsomt højt".
En 21-årig bilist havde ingen planer om at stoppe for politiet, da de tirsdag aften forsøgte at få ham til at holde ind til siden.
Derfor endte det med en biljagt ved Maribo på Lolland, hvor politiet påkørte den 21-årige mands bil for at bremse den.
Udover at køre for stærkt og køre fra politiet blev den 21-årige også sigtet for at være påvirket. Dermed skriver han sig ind i rækken af vanvidsbilister, som er blevet stoppet af politiet, siden myndighederne skærpede reglerne fra 31. marts i år.
De seneste fire uger er i alt 53 bilister blevet sigtet efter den nye lov om vanvidskørsel. De har samtidig også fået beslaglagt deres køretøj som en del af den nye lovgivning. Det gælder også den 21-åriges VW Polo.
Flere af vanvidsbilisterne er, ligesom den 21-årige, yngre mænd, men ellers er gruppen blandet rent aldersmæssigt.
Det siger Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.
Han har ikke de præcise tal for, hvor mange der er kvinder, men han fortæller, det er under 5 ud af de 53.
Biler i millionklassen sælges på auktioner
De 53 biler, der er blevet beslaglagt, vil blive solgt på auktioner.
Der er både tale om kassevogne og dyre biler som Ferrari, Porsche og Audi.
- Man forbinder måske ikke kassevogne med vanvidskørsel, men i kraft af at spirituskørsel karakteriseres som vanvidskørsel, er der også eksempler på det, siger Christian Berthelsen.
25 ud af de 53 beslaglagte biler af blevet ført af ejeren selv, mens 28 er firmabiler og biler, som er lånt eller leaset.
Men ens for alle er, at bilerne bliver beslaglagt. Herefter skal domstolene afgøre, om en bil kan konfiskeres eller ej i forbindelse med vanvidskørsel.
- Vi har beslaglagt en Ferrari, der var leaset. Den blev stoppet på en motorvej i Nordsjælland. I påsken stoppede politiet også en BMW, der kørte 208 km/t på en landevej i Vestjylland. Her var det en 23-årig mand, der selv ejede bilen, siger Christian Berthelsen.
- For nylig blev ejeren af en Audi også sigtet for vanvidskørsel på Vestsjælland, og hans bil blev beslaglagt. Alle tre biler er i millionklassen, siger Christian Berthelsen.
Han vil ikke nærmere ind på, hvilke modeller der er blevet konfiskeret, da det er biler i en klasse, der ikke findes mange af i Danmark.
Minister er overrasket
Transportminister Benny Engelbrecht (S) er overrasket over de mange beslaglæggelser, men er samtidig glad for, at ændringen af færdselsloven ser ud til at virke.
- Det er jo et voldsomt højt tal, men det understreger også bare, at det har været bidende nødvendigt med de her værktøjer. Og de eksempler, som ligger på sagerne, er meget voldsomme. Der er mange eksempler på, at folk er blevet anklaget for kørsel, der har udsat andre menneskers liv for fare, siger ministeren til TV 2.
I sager, hvor vanvidsbilisten kører i en bil, som vedkommende ikke selv ejer, er det op til domstolene at afgøre, om den, som har leaset eller lånt bilen ud, har gjort, hvad der var muligt for at undgå, at der fandt vanvidskørsel sted.
- Men det er klart, at hvis man har en Porsche, som kan køre helt utroligt stærkt, og man låner den ud til en ven, bliver man selvfølgelig også nødt til lige at forventningsafstemme med vedkommende, inden de kører afsted. Så de ikke ender med at køre så hurtigt, at bilen bliver beslaglagt, lyder det fra Benny Engelbrecht.
Hvis man virkeligt vil køre vanvidskørsel, skaffer man sig så ikke bare en ny bil?
- Vi må konstatere, at det alene at straffe folk ved at tage deres førerbevis ikke er tilstrækkeligt. Og jeg tror også, vi må sande, at selvom der har været meget omtale af det nye tiltag, er der tilsyneladende en del, som ikke følger med i dagspressen og altså kører på den her måde alligevel. Derfor er det fint, at der sker en domstolsbehandling.
Kriminelle miljøer
Der findes ikke tal på, om antallet af vanvidsbilister er steget eller faldet, fordi det først er efter, at den nye lovgivning er trådt i kraft, at man er begyndt at registrere dem.
- I den tid jeg har været politibetjent, synes jeg ikke, det er blevet et større problem med vanvidsbilister. Men voldsomme og grimme uheld har gjort, at der er kommet mere opmærksomhed på dem, der er, siger Christian Berthelsen.
Han peger dog på, at der er sket en forråelse i kriminelle miljøer i kraft af, at de også har fået adgang til nogle voldsommere køretøjer.
- Vi ved, at man i de kriminelle miljøer gerne vil vise, at man er noget, og her ser vi mange high performance cars. Der vil man gerne vise, man er noget, og så spiller man lidt smart, siger Christian Berthelsen.
- Her er det også et problem, at vanvidsbilismen foregår i byerne, fortsætter han.
Retten i Nykøbing Falster skal onsdag vurdere, om der er grund til at varetægtsfængsle den 21-årige bilist, der tirsdag aften blev påkørt af politiet.