Nyheder

Her er de bedste og værste lande at bo i under coronapandemien

Toppen af listen er præget af asiatiske lande, mens Danmark indtager en 14. plads.

Singapore er det land i verden, der er bedst at bo i lige nu.

Det viser en liste fra mediet Bloomberg, der ranglister lande, der er bedst at bo i under coronapandemien.

Singapore har for første gang slået New Zealand af pinden som listens nummer et, og det skyldes i høj grad Singapores hurtige vaccineudrulning.

Samtidig er der stort set ingen smittede i Singapore, og befolkningen kan gå til koncerter og tage på krydstogt og generelt leve tæt på en normal tilværelse.

Ranglisten tager højde for ti parametre – herunder blandt andet graden af nedlukning, sundhedssystemets styrke, BNP og smittetryk – og tilsammen giver det hvert land en samlet score, som skal ses som et udtryk for, hvor godt det enkelte land er at bo i under pandemien.

Danmark ligger nummer 14 på listen og kommer efter lande som Australien, Israel og Finland.

Har erfaring med SARS

Men over Danmark ligger også en række asiatiske lande.

Både Sydkorea, Kina, Japan, Vietnam og Thailand er ifølge listen bedre at bo i end Danmark.

Se hele listen i bunden af artiklen.

Det overrasker ikke Christina Boutrup, der er journalist, forfatter og Kina-ekspert, at mange asiatiske lande ender i toppen af sådan en liste.

- De har været meget hurtige til at lukke grænserne, og så er de ekstremt effektive til smitteopsporing, siger hun.

Om listen

Bloomberg har rangeret de 53 lande ud fra følgende 10 parametre.

  • Graden af nedlukning - jo kraftigere nedlukning, jo dårligere ranking
  • Befolkningens bevægelighed i samfundet – fx til arbejdspladser og butikker
  • Udsigter for landets BNP
  • Sundhedssystemets styrke målt på 23 parametre blandt andet landets børnevaccinationsprogram og behandling af alvorlige sygdomme
  • Human Development Index – forventede levealder, adgang til uddannelse og indkomst per indbygger
  • Antal smittede per 100.000 indbyggere den seneste måned
  • Andel døde af de smittede den seneste måned
  • Total antal døde per 1 million indbyggere
  • Andel positive test
  • Andel af befolkningen, der er blevet vaccineret

Og så har de asiatiske lande et vigtigt træk tilfælles, når det kommer til at bekæmpe en pandemi; De har prøvet det før.

I 2003 brød SARS-epidemien ud i en række østasiatiske lande, og den erfaring har haft en markant indflydelse på coronahåndteringen i de lande, lyder det fra Christina Boutrup.

- Befolkningen er generelt mere bange for at blive syge, de var hurtige til at tage mundbind på, og myndighederne var hurtige til at tage situationen meget alvorligt, siger hun.

I boble med 1,4 milliarder mennesker

Christina Boutrup flytter selv snart fra Fyn til Shanghai i Kina med sin familie for at være TV 2s Asien-korrespondent.

Og ifølge Bloombergs liste burde det altså være et land, som er bedre end Danmark at bo i, hun flytter til, og det er også hendes forventning, at det kommer til at føles mere frit at bo i Kina end i Danmark i øjeblikket.

- Det er svært at komme ind. Men når man først er inde, er det næsten som at leve i boble med 1,4 milliarder mennesker, siger hun.

- Man kan flyve og rejse rundt stort set frit, fordi der er så lav smitte. Siden maj har de haft deres mobilitet, der er store konferencer og 50 års-fødselsdage og bryllupper med 100 mennesker. Så på mange områder tror jeg, at det kommer til at føles mere frit, siger hun.

Overvågning er prisen

Christina Boutrup kan dog godt være bekymret for, hvordan det vil være, hvis der kommer en ny bølge, der fører til omfattende og strikse nedlukninger med udgangsforbud. For her er asiaterne mere nådesløse og kontante, mens vi i Danmark er vant til ”frihed under ansvar”, lyder det fra den kommende Asien-korrespondent.

- De har ikke den samme individuelle frihed. Til gengæld har de haft mere frihed til at rejse, feste, holde konferencer og gå på arbejde, end vi har haft. Så det er lidt af et paradoks, siger hun.

En anden ting, der med danske øjne kan virke mindre attraktivt ved den asiatiske tilgang, er graden af overvågning fra myndighederne.

- Set med danske øjne er det uhyggeligt, at myndighederne ved præcist, hvor man er, og hvem man er sammen med konstant. Det er den pris, de betaler, siger hun.

Brasilien i bunden

Helt i bunden af listen, som omfatter 53 lande, ligger Brasilien.

Brasilien er blandt de lande i verden, der er hårdest ramt af pandemien, og i øjeblikket er landets sundhedssystem helt i knæ både hvad angår sengepladser og behandlingsmuligheder.

I Brasilien er 391.936 mennesker døde med covid-19. Det er kun overgået af USA, der har haft 572.674 dødsfald.

Blandt listens dårligste lande findes også blandt andet Polen, Argentina, Colombia, Iran og Mexico.