Nyheder

"Den mest ensomme mand i historien" er død

Mens Neil Armstrong satte første fod på månen, forblev Michael Collins i kredsløb om den.

Astronauten Michael Collins er onsdag gået bort 90 år gammel.

Han var med på historiens mest berømte månemission med Apollo 11. Den første bemandede månelanding.

Alligevel nåede han aldrig selv at sætte fod på himmellegemet.

- Han skulle holde fartøjet oppe i kredsløb om månen, mens de andre landede på den. Det var en supervigtig rolle, siger videnskabsjournalist og chefkonsulent hos DTU Space Morten Garly og fortsætter:

- Men berømmelsen går jo ofte til dem, der kommer først over målstregen. Og Niel Amstrong blev den første mand på månen.

 Michael Collins trænede på Kennedy Space Center forud for Apollo 11-missionen.

Et historisk øjeblik

Den 16. juli 1969 lettede Neil Armstrong, Edwin Buzz Aldrin og Michael Collins med Apollo 11 fra Kennedy Space Center i Florida, USA. Kursen var sat mod månen.

Et par dage senere nåede de destinationen, og Armstrong og Aldrin landede på månen ved hjælp af landingsmodulet The Eagle - Ørnen.

Det meste af verden fulgte med, da Neil Amstrong som det første menneske nogensinde satte støvlen i månestøvet.

- Et lille skridt for mennesket, et stort spring for menneskeheden, lød de berømte ord fra astronauten.

Buzz Aldrin foran Apollo 11's landingsmodul The Eagle - Ørnen. Fotografiet er taget af Niel Amstrong.

Senere forlod Edwin Buzz Aldrin også månelandingsfartøjet og blev den anden person til at tage det "lille skridt".

Og mens det historiske øjeblik løb over tv-skærme overalt, forblev Michael Collins i kredsløb om månen i det fartøj, som havde transporteret de tre astronauter fra Jorden.

- Han svævede rundt deroppe helt alene og gjorde sig klar til at hente sine kollegaer op igen og fragte dem sikkert hjem. Så han var helt essentiel for, at missionen kunne lykkes, siger Morten Garly.

Efter månelandingen fik Michael Collins da også tilnavnet "den mest ensomme mand i historien" med henvisning til hans enegang om månen.

Herunder kan du se Edwin Buzz Aldrin teste sin mobilitet på Månen med små hop i støvet:

Var glad for sin plads

Men selvom det var Neil Armstrong og Edwin Buzz Aldrin, der løb med størst opmærksomhed ved den verdensberømte mission, fortrød Michael Collins ikke sin rolle på Apollo 11.

Det fortalte den nu afdøde astronaut i 2019 i et interview med CBS i forbindelse med 50-året for månelandingen.

- Havde jeg den bedste plads ombord på Apollo 11? Nej, men jeg var voldsomt begejstret for at have den plads, jeg havde, sagde han dengang og tilføjede:

- Jeg var stolt af at være en del af det.

Neil Armstrong (venstre), Michael Collins (midten) og Edwin Buzz Aldrin (højre) 24. juli efter hjemkomsten fra månelandingen.

Og ifølge Morten Garly er der da også meget at være stolt af. Apollo 11 markerede enden på rumkapløbet mellem USA og Rusland, men blev også stadfæstelsen af, at det rent faktisk er muligt at sende et menneske til månen, lyder det.

- Det her hold var med til at bane vejen for moderne rumfart, siger han.

Siden månelandingen er ti andre fulgt i Neil Armstrong og Edwin Buzz Aldrings fodspor. 12 astronauter har gennem historien sat deres aftryk på månen.

Neil Armstrong, Michael Collins og Edwin Buzz Aldrin skrev rumhistorie, da de i 1969 var med på den første bemandede månelanding.