Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 27. april

.

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

Testcentre har skabt flere end 18.000 nye jobs

Siden pandemiens start har test- og vaccinecentrene genereret over 18.000 nye jobs.

Det har givet mulighed for, at mange arbejdsløse, herunder de lidt mere end 360.000 danskere, som sidste år meldte sig ledige, har kunnet komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Læs mere her

Dansk selskab melder sig klar til at byde ind på vaccineproduktion

Den private virksomhed AJ Vaccines, som tidligere har hørt under Statens Serum Institut, er klar til at byde på opgaven om at producere vacciner til Danmark. Det fortæller selskabets direktør, Jesper Helmuth Larsen, i et interview med Berlingske.

Direktøren gør dog også opmærksom på, at selskabet først bliver nødt til at vide mere om selve udbuddet, før det med sikkerhed kan siges, om selskabet kan løse opgaven.

– Det her er vores boldgade, og det vil vi selvfølgelig gerne deltage så aktivt og konstruktivt i, som vi kan, siger han til Berlingske.

Mandag sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at hun ønsker en produktion af coronavacciner i Danmark og gerne allerede fra 2022.

Ni ud af de ti europæiske regioner med højest smittespredning er i Sverige

Ud over at være næsten fri for restriktioner er Sverige også det land i Europa med størst smittespredning.

Hele ni af de ti europæiske regioner med højest smittespredning per 100.000 indbyggere ligger i Sverige, viser en undersøgelse fra The Economist ifølge Politiken.

På førstepladsen er regionen Västernorrland, som har haft over 600 smittetilfælde per 100.000 indbyggere. Af andre regioner tæller Kronoberg, Kalmar, Östergötland, Uppsala, Örebro, Blekinge, Dalarna og Jämtland.

Den franske region Ile de France har sneget sig ind på en fjerdeplads på listen.

Portugal slutter nødberedskab fra på fredag

Fra på fredag slutter Portugal med at være i nødberedskab, det højeste alarmberedskab under corona. Det har landets præsident, Marcelo Rebelo de Sousa, sagt tirsdag på tv ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Når Portugal går ud af nødberedskabet, går landet i stedet i et slags ulykkesberedskab. Det giver stadig regeringen mulighed for at indføre visse restriktioner for at dæmme op for smittespredning.

Præsidenten sagde i sin tale, at han ikke ville tøve med at skrue op for beredskabsniveauet igen, hvis der bliver brug for det.

Biden har intention om at sende vacciner til Indien

USA's præsident, Joe Biden, er i dialog med Indiens premierminister Narendra Modi omkring situationen i Indien, hvor landet i øjeblikket er hårdt ramt af coronavirus. 

Ifølge Biden er det hans "intention" at sende coronavacciner til Indien på et tidspunkt. Det siger han på et pressemøde tirsdag ifølge CNN.

Århusiansk Michelin-restaurant genopstår efter coronakonkurs

Kort før påske blev den århusianske Michelin–restaurant Gastromé begæret konkurs, da kassen var tom – blandt andet på grund af coronakrisen.

Men nu har et nyt selskab bestående af to kokke og et investeringsselskab købt konkursboet, og dermed er det lykkedes at genåbne Gastromé. Det skriver Århus Stiftstidende.

Kommunalt ansatte i Køge får coronagavekort på 1000 kroner

Et flertal i Køge Kommunes byråd har tirsdag besluttet at anerkende medarbejdernes indsats i forbindelse med coronakrisen, hvilket betyder, at alle ansatte i kommunen vil modtage et gavekort på 1000 kroner, som kan benyttes til bespisning, overnatning eller oplevelser.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Gavekortet er skattefrit og en mulighed, der er bygget ind i årets finanslov, for at gøre det muligt for offentlige og private arbejdsgivere at påskønne medarbejdernes indsats i forbindelse med covid–19.

I og med at gavekortet er øremærket oplevelser, overnatning eller bespisning, sikres det ifølge Køge Kommune, at pengene kommer ud at arbejde i den del af erhvervslivet, der har været hårdest ramt i forbindelse med covid–19.

Svenskere opfordres til at blive hjemme til sommer

Hvis det står til den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell, så skal svenskerne helst droppe tankerne om at holde sommerferie på en græsk ø eller et vindistrikt i Italien.

Bliv hellere hjemme i Sverige, lyder det fra Tegnell ifølge den svenske avis Aftonbladet.

– Der sker meget ude i Europa lige nu, så det er svært at vide, hvordan det kommer til at se ud til sommer. Jeg ville sige, at det er tryggere at blive hjemme i Sverige, siger han.

USA: Ingen sammenhæng mellem hjerteflimmer og coronavacciner

De amerikanske myndigheder har ikke set nogen sammenhæng mellem hjerteflimmer og coronavacciner.

Det fortæller direktøren for USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC), Rochelle Walensky, tirsdag på et pressemøde ifølge The Guardian.

– Vi har ikke set nogen sammenhæng, og vi har faktisk med vilje kigget efter, om der skulle være det i de mere end 200 millioner vaccinedoser, der er givet, siger hun.

I øjeblikket er de amerikanske myndigheder ved at undersøge 14 tilfælde af hjerteflimmer hos personer, som er blevet vaccineret gennem det amerikanske militærs sundhedstilbud.

Flertal af partier vil have skoleelever tilbage i skole senest næste torsdag

Alle skolebørn skal tilbage i de fysiske klasselokaler, når samfundet åbner yderligere næste torsdag den 6. maj. Det mener et flertal af Folketingets partier, skriver DR

- Vi har åbnet for barer, superliga og meget andet, men ikke tilstrækkeligt for børn og unge, så derfor synes jeg virkelig, at de må stå forrest i køen næste gang, siger eksempelvis Enhedlistens politiske ordfører, Mai Villadsen, til DR. 

Lignende meldinger lyder fra De Radikale, SF, De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, det går alt for langsomt, siger formand Jakob Ellemann-Jensen.

Regeringen vil de kommende dage invitere partierne til forhandlinger om næste genåbning. Men ifølge DR vil statsminister Mette Frederiksen (S) ikke garantere, at alle elever er tilbage på skolebænken den 6. maj.

Island indfører indrejseforbud for lande med særligt høj smitte

Island har fra dags dato forbudt indrejse fra lande, hvor der er særligt høj smitte med coronavirus. Det oplyser den islandske regering tirsdag i en pressemeddelelse.

Forbuddet gælder foreløbigt frem til 31. maj.

I den mellemliggende periode er det ikke tilladt at rejse ind i Island, hvis man kommer fra et sted, hvor incidenstallet de seneste 14 dage har været på over 500 smittede per 100.000 indbyggere. 

Det vil blandt andet sige europæiske lande som Frankrig, Polen og Sverige, skriver nyhedsbureauet AFP.

Københavnsk sogn kan genåbne onsdag

Fra onsdag kan Skt. Pauls Sogn i Københavns Kommune genåbne.

Det oplyser Københavns Kommune tirsdag aften på Twitter:

Vaccinerede amerikanere kan undvære mundbind i visse tilfælde

Fuldt vaccinerede borgere i USA må fremover dyrke motion udendørs - enten alene eller med personer fra samme husstand - og deltage i små, udendørs arrangementer uden brug af mundbind. Sådan lyder det fra de amerikanske sundhedsmyndigheder ifølge det amerikanske medie CNBC.

Det er endnu ikke klart, hvad små, udendørs arrangementer helt præcist dækker over.

De samme personer bør dog fortsætte med at bruge en eller anden form for ansigtsbeskyttelse i offentlige rum, hvor risikoen for smitte er høj. Eksempelvis i tætbefolkede områder. 

Indtil videre har mere end halvdelen af de voksne amerikanere som minimum fået én dosis coronavaccine.

Pfizer håber at lancere corona-pille i 2021

Pfizer er i gang med at udvikle en pille, der skal kunne behandle de første symptomer på sygdom fra coronavirusset. Ifølge Albert Bourla, der er administrerende direktør i Pfizer, kan pillen allerede være på markedet i løbet af 2021. 

Det siger han i et interview med amerikanske CNBC.

Pfizer, der allerede har udviklet en coronavaccine sammen med tyske BioNTech, begyndte i marts test med det nye middel, der skal sluges.

CNBC skriver, at midlet kan blive en "gamechanger", fordi nyligt smittede kan bruge midlet uden at skulle på hospitalet. 

Argentina har genoptaget forhandlinger med Pfizer

Argentina har genoptaget forhandlinger med Pfizer om at købe vacciner mod coronavirusset. Det siger en rådgiver for den argentiske regering til den lokale radiostation Futurock, skriver The Guardian.

Sidste år havde regeringen forhandlinger med Pfizer. Men de blev ikke til noget i den omgang.

Argentina er i øjeblikket ramt af sin anden coronabølge. Ud af en befolkning på omkring 45 millioner har landet registreret flere end 60.000 coronarelaterede dødsfald. 

Oslo lemper på restriktioner

Myndighederne i den norske hovedstad, Oslo, har tirsdag præsenteret en genåbningsplan. Planen betyder blandt andet, at der lempes på flere restriktioner. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Eksempelvis bliver det fremover tilladt at have op til ti besøgende i sit private hjem. Tidligere måtte der kun være to besøgende af gangen. 

I midten af marts skruede Olso gevaldigt op for restriktionerne: 

Irland giver grønt lys til vacciner til personer over 50 år

Micheal Martin

De irske myndigheder har besluttet at godkende brugen af både Johnson & Johnson–vaccinen og AstraZeneca–vaccinen til personer over 50 år.

Det fortæller den irske premierminister, Micheal Martin, tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

Udmeldingen kommer, efter at myndighederne i en periode har sat brugen af Johnson & Johnson–vaccinen i bero efter tilfælde af alvorlige bivirkninger hos vaccinerede. 

AstraZeneca–vaccinen har hidtil kun været godkendt til brug for personer over 60 år.

Spanien sender syv tons medicinaludstyr til Indien

De spanske myndigheder oplyser tirsdag, at man vil sende lidt over syv tons medicinaludstyr til Indien, skriver nyhedsbureauet Reuters.

– Vi er ikke sikre, før at alle er sikre, siger udenrigsminister Arancha González.

Indien er hårdt ramt af coronasmitte netop nu og har omkring 240 smittede per en million indbyggere. Til sammenligning har Danmark 122.

Ellemann: Dansk vaccineproduktion skal ikke være statslig

Til et pressemøde efter dagens spørgetime med statsminister Mette Frederiksen, spørger TV 2 Jakob Ellemann ind til statsministerens plan om en vaccinefabrik på dansk jord.

Han siger, at han godt kan se noget fornuft i ideen. Men:

- Det, der er vigtigt for mig, er, at det ikke er en statslig produktion, siger han.

Ligesom statsministeren selv peger han på, at det er muligt, at danskerne skal revaccineres - måske årligt - og derfor er det ifølge Ellemann-Jensen en god ide at have egen produktion.

Kontakttallet er 1, og epidemien er derfor stabil

På Twitter oplyser Magnus Heunicke, at kontakttallet er faldet fra 1,1 i sidste uge til 1. Epidemien er dermed på et stabilt niveau, skriver han. Et kontakttal på 1 svarer til, at 10 smittede i gennemsnit smitter ti andre.