GO'

Otte elever fra samme skole i forskerfinale - én lærer har gjort forskellen

Christian Tholbergs elever har selv valgt deres emner, der spænder fra kryptering til klimavenlig kunst.

Da skolelærer Christian Tholberg oprettede et naturfagligt miniforskerhold på Erritsø Fællesskole, var det ikke afgørende, at eleverne var fagligt stærke.

- Det var vigtigt, at de havde lyst og var motiverede for at arbejde med deres skolearbejde på den her måde, forklarer han i ‘Go’ morgen Danmark’.

Jeg prøver at tage eleverne seriøst

Christian Tholberg, folkeskolelærer
Christian Tholberg underviser i dansk, fysik og kemi. Derudover er han talentvejleder på skolen og tager sig af et udfordre de fagligt stærke elever.

Christian Tholberg er et eksempel på en lærer, der går en ekstra mil for sine elever - og det har givet pote.

For eleverne på hans miniforskerhold synes at kunne noget helt særligt.

Fem elever fra Christian Tholbergs miniforskerhold og tre af hans ældre fysik/kemi-elever er nemlig finalister i ‘unge forskere’-konkurrencen, som i dag bliver afgjort.

- Jeg synes, det er fedt, og jeg er glad på deres vegne, men jeg kunne også godt regne ud, da jeg fik de her otte elever videre, at det blev hårdt arbejde for mig, lyder det.

Kan se sig selv i eleverne

Selvom det har betydet, at Christian Tholberg har modtaget beskeder fra sine elever både tidligt om morgenen, sent om aftenen og på fridage, synes han også, det er en fornøjelse at se eleverne udvikle sig i forskningens mange processer.

En elev arbejder med at lave en dekrypteringsnøgle, mens en anden arbejder på at fremstille en bæredygtig maling til konkurrencen.

De otte finalister fra Erritsø Fællesskole. De seneste fem år har Christian Tholberg haft elever med i finalen, men det er første gang, at otte af hans elever er med.

På miniforskerholdet bestemmer eleverne nemlig selv, hvad deres projekter skal handle om.

Også selvom Christian Tholberg ikke altid har forstand på emnerne.

- For det første forsøger jeg at engagere mig i deres projekter. Jeg forsøger at forstå dem, også selvom det ikke interesserer mig. Så prøver jeg at tage eleverne seriøst, for de tager deres eget forskningsprojekt rigtig seriøst, og så skylder jeg også dem at tage det seriøst, forklarer han.

Det er fedt, at eleverne har engagement og tager ejerskab over deres skolearbejde

Christian Tholberg, folkeskolelærer

For ham handlede det nemlig også om at give eleverne nogle ekstra udfordringer, da han startede miniforskerholdet.

- Jeg kan se lidt af mig selv i de her elever, og jeg vil gerne give dem nogle udfordringer, som jeg ikke selv fik, da jeg gik i skole. Give dem muligheden for at fordybe sig i nogle projekter, som de synes er interessante, lyder det.

Står altid til rådighed

Med otte elever i finalen i ‘Unge forskere’ har Christian Tholberg oplevet, at der har været tryk på på det seneste.

- Især op til de her deadlines har jeg skullet afsætte en god aften for at kunne sørge for, at de kom i mål alle sammen, men jeg synes også, det er fedt, at eleverne har engagement og tager ejerskab over deres skolearbejde, fortæller han.

Og spørger man eleverne selv, har Christian Tholberg betydet meget for dem.

"Det er overraskende, det vidste jeg slet ikke, det havde du ikke fortalt mig", lød det fra Christian Tholberg til Steen Langeberg, da han så videohilsnen fra sine elever i 'Go' morgen Danmark. Video: Julie Tantholdt

De havde nemlig sendt en lille videohilsen, da han tirsdag besøgte ‘Go’ morgen Danmark’.

- Christian har været rigtig god til at prikke til vores nysgerrighed.

- Christian har været god til at svare på vores beskeder, selvom det har været sen aften eller tidlig morgen.

Sådan lød nogle af ordene fra eleverne, og det betyder noget for Christian Tholberg, der var noget overrasket over videoen:

- Jeg er glad, hvis jeg har været med til at gøre en forskel, og jeg har været med til at give dem noget gejst, fordi det har været langvarigt, og der er perioder, hvor det står stille, og så må man finde gejsten igen, lyder det.

Årets Unge Forsker i junior-kategorien blev 13-årige Freja Weiss Nielsen, der har undersøgt, hvordan man kan udvikle bæredygtige og klimavenlige maling til kunstnere.

Hos de lidt ældre blev det den 18-årige Victor Boesen Gandløse fra Sukkertoppen Gymnasium i Valby, der vandt for sine observationer af brint i Mælkevejen.

Her er vinderen af Unge Forskere Senior 2021! Stort tillykke til Victor Boesen Gandløse fra NEXT Sukkertoppen med projektet "Observation af brint i Mælkevejen" 🎉💪🏆.

Posted by Unge Forskere on Tuesday, April 27, 2021

Se interviewet med Christian Tholberg i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY