Hypnotisør forsøgte at få danskerne til at stoppe med at ryge – sådan er det gået

Hos Kræftens Bekæmpelse er hypnose ikke et tiltag, de anbefaler til rygestop. Det skyldes, at effekten ikke er dokumenteret.

Tidligere på måneden trak et anderledes rygestopevent overskrifter flere steder.

Over en onlineforbindelse forsøgte den psykologiske manipulator Jan Hellesøe 10. april at masse-hypnotisere deltagerne til at lægge cigaretterne på hylden.

Siden da har han afholdt endnu et kursus, og samlet set har flere end 40.000 rygetrængende danskere ifølge hypnotisøren fulgt med på de to events.

Og nu har manden bag taget pulsen på, hvordan det efterfølgende er gået med rygetrangen hos deltagerne i et opslag på Facebook.

Her svarer 1000 brugere, at de er stoppet med at ryge efter kurset, mens 700 tilkendegiver, at de har skåret ned på deres forbrug. 3400 har markeret, at de stadig ryger.

TV 2 har talt med to kvinder, som deltog i den særprægede begivenhed.

Carina Husum. Har røget i 23 år.

43-årige Carina Husum har deltaget ved begge rygestopevents. Hun fortæller, at hun allerede efter første session lagde cigaretterne på hylden.

Siden har hun røget en halv cigaret.

- Det er slut. Jeg gider ikke lugte af skod mere, siger hun.

I stedet bruger hun nikotinplaster og -tyggegummi, når rygetrangen bliver for stor. Hjælpemidler, hun også regner med at trappe ud af over tid.

Nu skal jeg bare holde fast. Det regner jeg helt bestemt med at kunne

Laila Zweidorff Andersen

Om det er hypnosen, der har hjulpet hende med at kvitte den dårlige vane, tvivler Carina Husum dog på. Men især én ting tager hun med sig fra Jan Hellesøes kursus: Nemlig et råd om at ændre sine tankemønstre.

- Han sagde, at man skal se på sig selv som ‘ikke-ryger’. Og det forpligter jo. Det var svært i starten, men efter en uge begyndte jeg faktisk at tro på det, siger hun.

Laila Zweidorff Andersen. Har røget i 40 år.

58-årige Laila Zweidorff Andersen havde ikke store forventninger, da hun satte sig til rette foran skærmen 10. april for at følge med i hypnotisørens rygestopkursus.

I sine 40 år som ryger har hun flere gange forsøgt at droppe cigaretterne med både plastre, tyggegummi og kurser - uden held.

Men siden det online rygestopkursus har hun ikke rørt en cigaret. Og Laila Zweidorff Andersen fortæller, at hun endnu ikke har oplevet den “sitrende lyst” til tobak, som ellers har præget hendes tidligere rygestop.

- Jeg ved ikke, om han har hypnotiseret mig eller ej. Men det har i hvert fald virket, siger hun.

Hvis bare én person stoppede med at ryge, ville jeg være tilfreds

Jan Hellesøe, hypnotisør

Det sværeste for hende har været at bryde vanen i at tænde en cigaret i løbet af dagen. Men nu hvor trangen er væk, er det ikke svært stoppe sig selv i handlingen, lyder det.

- Nu skal jeg bare holde fast. Det regner jeg helt bestemt med at kunne, siger hun.

Tre tips, der kan hjælpe med at kvitte tobakken

  1. Sæt en stopdato: Spørg dig selv, hvornår det vil være et godt tidspunkt at stoppe, og hvorfor du ønsker det.
  2. Forbered dig: Tænk over, hvad der vil være en god hjælp for dig, og planlæg hvordan vil du gribe rygestoppet an.
  3. Hold gejsten: Læg en strategi for, hvordan du holder fast, og husk at rose dig selv undervejs.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Hypnose og nye projekter

Jan Hellesøe er kendt fra blandt andet DR-programmet 'Fuckr med dn hjrne', hvor han er vært og laver psykologiske forsøg og tankeeksperimenter med forskellige danskere.

Efter at have gennemgået reaktioner og kommentarer på sit Facebook-opslag, ser han rygestop-eksperimentet som “en stor succes”.

- Hvis bare én person stoppede med at ryge, ville jeg være tilfreds. Så det er helt vanvittigt at læse tilbagemeldingerne, siger han.

Jeg har brugt hypnose i mange år. Så jeg ved, hvad det kan have af effekt

Jan Hellesøe, hypnotisør

Selvom det ikke er optimalt at hypnotisere folk gennem en skærm, kan det ifølge Jan Hellesøe godt lade sig gøre.

Men tror du, at det er hypnosen, der har virket, eller at der er tale om en slags placeboeffekt, fordi folk har sat sig op til at stoppe?

- Det er svært at sige. Men jeg har brugt hypnose i mange år. Så jeg ved, hvad det kan have af effekt. Jeg er sikker på, at en stor del af effekten har været været det hypnotiske fænomen, siger han.

Kræftens Bekæmpelse: Positivt

Hos Kræftens Bekæmpelse er hypnose ikke et tiltag, de anbefaler til rygestop. Det skyldes, at der ikke er dokumentation for, at det rent faktisk virker.

Det fortalte Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse hos organisationen, til TV 2 i forbindelse med Jan Hellesøes første event. Alligevel ser han positivt på tiltaget.

- Eventet er med til at skabe opmærksomhed omkring rygestop, og det, synes jeg, er positivt, lød det dengang fra projektchefen.