Dagens overblik: Historisk Oscar-nat for dansk film

16x9
Thomas Vinterberg (tv.) og Mikkel E.G. Nielsen (th.) med det synlige bevis på deres hæder til den 93. Oscar-uddeling. Foto: TV 2/Celina Liv Danielsen

Danskerne kan igen se flere venner, Danske Bank sænker grænsen for negativ rente, og kærligheden gik fløjten mellem pandaerne i Københavns Zoo.

Mens de fleste danskere i nat passede deres skønhedssøvn, var der stor anerkendelse til dansk film under den traditionsrige Oscar-uddeling.

Men det var Glenn Close, der stjal billedet under showet. Ikke fordi hun som sædvanlig blev forbigået af en pris, men for en sjov detalje.

Bliv klogere på den 74-årige skuespillers særprægede optrin i denne artikel.

Velkommen til dagens overblik, som begynder med nattens store filmbegivenhed fra Los Angeles.

Triumftog for dansk film

Thomas Vinterberg med Oscar-statuetten for Bedste Internationale Film.
Thomas Vinterberg med Oscar-statuetten for Bedste Internationale Film. Foto: Chris Pizzello / Ritzau Scanpix

Nattens Oscar-uddeling blev en stor succes for dansk film, der kunne bryste sig af hele to vindere af de eftertragtede statuetter.

Tre danskere var nomineret i fire forskellige kategorier ved årets filmfest, og kort inde i showet kunne instruktør Thomas Vinterberg gå på scenen og modtage prisen for Bedste Internationale Film for 'Druk'.

Den anden danske triumfator blev filmklipperen Mikkel E.G. Nielsen, der vandt en Oscar-statuette i kategorien Bedste Klipning i filmen 'Sound of Metal'. Bedriften var historisk, for ingen andre danskere har tidligere vundet en Oscar i denne kategori.

På det personlige plan var det en stor sejr for begge filmfolk, men hæderen kommer hele den danske filmbranche til gode, mener Claus Ladegaard, som er administrerende direktør hos Det Danske Filminstitut.

Det skyldes ikke mindst, at opmærksomheden fra den udenlandske filmindustri bliver skærpet for danske film. Det kan potentielt skæppe godt i kassen, da mellem 20 og 25 procent af finansieringen af danske film kommer fra udlandet.

Embedsmænd får kritik i Støjberg-sag

Inger Støjberg er i dag løsgænger i Folketinget (Arkivfoto).
Inger Støjberg er i dag løsgænger i Folketinget (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Fra glitter og glamour i Hollywood foretager vi noget af et sceneskift og fokuserer på Instrukskommissionen, der mandag er kommet med nyt i den kommende rigsretssag mod Inger Støjberg.

Ifølge kommissionen kan i alt fem embedsmænd drages til ansvar for deres rolle i sagen.

Fire chefer og en direktør får blandt andet kritik for ikke at have ydet Inger Støjberg tilstrækkelig rådgivning, men de hårdeste anklager tilfalder ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen den daværende afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen.

Hun har tilsidesat sine "tjenstlige pligter af en betydelig grovhed", lyder det i delberetningen fra Instrukskommissionen.

Konsekvensen for de fem embedsmænd er endnu ukendt, men sanktionerne kan spænde vidt fra irettesættelser til degraderinger eller forflyttelser.

Danskernes omgangskreds kan udvides

Danskerne kan begynde at se flere venner (Arkivfoto).
Danskerne kan begynde at se flere venner (Arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Kalenderen skriver april, dagene bliver længere, og det danske samfund er ved at genåbne.

Med forårets ankomst og de stigende temperaturer vil danskernes behov for social kontakt øges.

Det passer godt med de nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, som siger, at vores sociale boble kan være på ti personer.

Det skal dog gerne være de samme ti personer ud over dem, man enten bor sammen med, går på arbejde, i skole og til fritidsaktiviteter med, lyder rådet.

- Vi har savnet at se vores vanlige omgangskreds, og vi vil i de kommende måneder gradvist kunne udvide, hvor mange vi ser, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Danskerne skal dog undgå at være for mange sammen indendørs, og hvis man vil mødes med nogen, man ikke plejer at se, så bør det foregå udenfor.

Danske Bank sænker grænse for negativ rente

Danske Bank sænker fra 1. juli grænsen for, hvornår kunderne skal betale en negativ rente (Arkivfoto).
Danske Bank sænker fra 1. juli grænsen for, hvornår kunderne skal betale en negativ rente (Arkivfoto). Foto: Jacob Gronholt-pedersen / Ritzau Scanpix

Der er til gengæld dårligt nyt til alle de danskere, som er kunde i Danske Bank og samtidig har mange penge stående i opsparing.

Danmarks største bank har nemlig valgt at sænke grænsen for, hvornår det skal koste penge at have en velpolstret konto.

Fra 1. juli skal bankens kunder betale en negativ rente på 0,6 procent om året af beløb over 100.000 kroner. Tidligere var grænsen 250.000 kroner.

Danske Bank følger med beslutningen i hælene på både Nordea, Jyske Bank og Sydbank, der alle tidligere har fastsat en lignende grænse.

Pandaer i ZOO fĂĄr ikke unger i ĂĄr

De to pandaer i Københavns Zologiske Have, hunpandaen Mao Sun og hanpandaen Xing Er, fik ikke unger i denne omgang.
De to pandaer i Københavns Zologiske Have, hunpandaen Mao Sun og hanpandaen Xing Er, fik ikke unger i denne omgang. Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix

Vi slutter dagens overblik med en historie fra dyreriget i Københavns Zoologiske Have.

Det bliver nemlig heller ikke til en familieforøgelse i år for pandaparret, som Danmark har lejet af Kina, hvilket har ført til skuffelse blandt dyrepasserne.

Hunpandaen Mao Sun har ellers forsøgt at gøre sig lækker over for hanpandaen Xing Er, men det har ikke været nok til at skabe amoriner i forårsluften.

Mao Suns ægløsning er nu overstået, og derfor er pandaerne igen blevet skilt ad, da de sort-hvide dyr typisk er aggressive over for hinanden, når hunpandaen ikke er i brunst.

Dermed vil der gå mindst ét år, før pandaparret igen kan parre sig, men dyrepasserne i Københavns Zoo giver ikke så let op.

For til foråret 2022 vil de gøre endnu et forsøg, og de har udtænkt en snedig plan.

- Der har været tale om, at vi til næste år vil samle noget urin fra andre pandaer og sprede i anlægget, så han måske føler mere konkurrence, siger presseansvarlig ved Københavns Zoologisk Have, Jacob Munkholm Hoeck.