Nyheder

Hunpandaen er i brunst, men tiden er knap

Hanpandaen styrketræner, mens der bliver holdt øje med hunpandaens ægløsning op til deres parring i weekenden.

Mens resten af landet forsøger at undgå for meget fysisk kontakt, er det lige omvendt hos pandaerne i København Zoo.

Hunpandaen Mao Sun nærmer sig sin årlige brunst, og derfor er der ved at blive gjort klar til parring mellem hende og hanpandaen Xing Er.

Normalt lever hun- og hanpandaer adskilt, da de ellers er aggressive over for hinanden. Men én gang om året, når hunnen har ægløsning, er det muligt at sætte dyrene sammen. Og den tid nærmer sig.

Derfor tager dyrepasserne i København Zoo prøver af Mao Suns urin, så de ved præcis, hvornår hun har ægløsning, og de to pandaer kan sættes sammen.

Mao Sun bliver også trænet i at ligge på ryggen, og der bliver holdt øje med farven på hendes kønslæber. Når de er røde og hævede er det et tegn på, at hun er klar til parring.

Mao Sun bliver trænet i at ligge på ryggen.
Dyrepassere tager prøver af Mao Suns urin.

Imens har hanpandaen Xing Er trænet squats, så han har gode stærke ben og kan klare at bedække Mao Sun.

Xing Er styrketræner. Han øver blandt andet squats.

- Pandaer er helt specielle, fordi de kun er i brunst en gang om året. Der er mus, der er i brunst hver femte dag, og giraffer, der er hver 14. Det her er altså én gang om året, og det er lige nu. Derfor følger vi ægløsningen dag for dag, siger han.

Andet forsøg

Sidste år, da Mao Sun var i brunst, forsøgte dyrepasserne også at få de to pandaer til at parre med samme minutiøse tilgang.

Dengang lykkedes det dog ikke.

- Det, vi så sidste år, var, at hunnen var klar, men at hannen egentligt hellere ville have et stykke med bambus, siger Mads Frost Bertelsen.

Men der er måske bedre forudsætninger i år, hvor begge pandaer er blevet mere voksne. Mao Sun er syv år, mens Xing Er er otte år.

Truet dyreart

Pandaen har i mange år været en truet dyreart. Det skyldes både dens snævre cyklus, men også dens madvaner, der indebærer, at den æder op til 40 kilo bambus om dagen.

- Pandaen er en gåde på mange måder. Det, de spiser, er de slet ikke bygget til at indtage. De skal have mange, mange kilo bambus for at overleve, de findes kun i nogle få tågeskove op i Kina, siger Mads Frost Bertelsen.

Pandaerne spiser op til 40 kilo bambus om dagen.

Men efter man begyndte at avle på arten 1980’erne, ser det lysere ud for artens overlevelse.

I 2020 blev der født 44 pandaer alene i Kina.

Kinas pandaer

Hvis det lykkes at gøre Mao Sun gravid i weekenden, vil fødslen finde sted i august eller september.

Fordi de to pandaer i zoo kun er udlånt fra Kina, er det kineserne, der bestemmer, hvor en kommende pandaunge skal bo.

Af Frank Rønsholt / København Zoo