Dagens overblik: EU tæt på at sikre 1,8 milliarder vaccinedoser fra Pfizer

16x9
Vaccinen fra Pfizer/BioNTech er den, flest danskere har fået. Foto: Georgi Licovski / Ritzau Scanpix

Syriske flygtninge i fare, festivaler uden overnatning og pandaer i brunst.

Selv om vi har mærket varmen og lyset tidligere på måneden, kan april stadig ikke helt bestemme sig for nogen klar vejrmæssig linje.

Der ventes da også en weekend med nogen sol, men stadig med en luft, der er kold for årstiden, lyder det fra TV2 Vejret.

Så husk det fornuftige tøj, alle jer, der står overfor at skulle nyde lidt udendørs servering i weekenden.

Velkommen til dagens overblik.

EU tæt på at sikre 1,8 milliarder vaccinedoser fra Pfizer

Formanden for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, forventer, at kontrakten falder endeligt på plads i løbet af de næste par dage.
Formanden for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, forventer, at kontrakten falder endeligt på plads i løbet af de næste par dage. Foto: Christof Stache / Ritzau Scanpix

Leverance af vacciner eller mangel på samme har været et gennemgående tema de seneste par måneder. Men nu er EU-kommissionen tæt på at sikre sig en aftale med BioNTech og Pfizer, som vil være lig med to års forbrug af vacciner til de 27 medlemslandes tilsammen 450 millioner indbyggere.

Megakontrakten kan være en indikator på, hvem EU satser på som fremtidens leverandører af coronavacciner. Samtidig har vaccinerne fra netop Pfizer indtil nu vist sig som dem med færrest problemer i forhold til bivirkninger.

EU har undervejs også kæmpet med en langsom vaccineudrulning sammenlignet med USA og Storbritannien. Og derudover periodevist måttet indstille brugen af produkter fra AstraZeneca og Johnson & Johnson på grund af frygt for blodpropper.

Pfizer/BioNTech-vaccinen er baseret på den nyudviklede mRNA-teknologi, hvorimod AstraZeneca-vaccinen og Johnson & Johnsons vaccine er lavet på den såkaldte adenovirus-teknologi.

Store festivaler kan ikke gennemføres som planlagt, siger ekspertgruppe

Arkivbillede
Arkivbillede Foto: JAKOB DALL / Scanpix Danmark

Hvis du havde sat næsen op efter en festival nogenlunde, som vi kender den, må du formentlig pakke teltet sammen igen. Bogstaveligt talt.

En ekspertgruppe under Kulturministeriet og Erhvervsministeriet har kigget på muligheder og rammer for afviklingen af de ellers så traditionsrige festivaler som Roskilde Festival, Tinderbox og Northside i det danske sommerland.

Anbefalingen lyder, at publikum skal deles op i sektioner af op til 2000 mennesker. Samtidig må kun 10.000 mennesker være samlet på én festival. Derudover vil det ifølge anbefalingerne ikke være muligt at gennemføre festivaler med campingområder og overnatning.

For flere af de mindre festivaler er der håb forude.

Grøn Koncert har allerede foreslået kun at lukke 10.000 gæster ind i 10 forskellige zoner med 1.000 personer i hver.

Samtidig afventer Smukfest i Skanderborg spændt den danske vaccineudrulning. For hvis den forløber som planlagt, falder det sammen med uge 31 - den uge, hvor Smukfest finder sted.

Udlændingestyrelsen ser bort fra advarsler i egen rapport i udvisning af syriske flygtninge

Demonstrationen Stop udvisningerne af syriske flygtninge afholdes på Christiansborg Slotsplads i København,
Demonstrationen Stop udvisningerne af syriske flygtninge afholdes på Christiansborg Slotsplads i København, Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

En række eksperter sår i ny rapport tvivl om en central vurdering i sagen om hjemsendelse af syriske flygtninge.

Udlændingestyrelsen vurdering siger, at familiemedlemmer til mænd, der har unddraget sig militærtjeneste eller er deserteret, generelt ikke vil være i fare i Syrien.

Men både i denne rapport og flere andre er der advarsler om politisk forfølgelse i form af fængsling, tortur og husransagninger.

I øjeblikket får mange syriske flygtninge inddraget deres opholdsgrundlag og dermed blive sendt tilbage til Syrien.

De danske myndigheders vurdering af situationen i Syrien har mødt hård kritik, og Danmark er det eneste europæiske land, der vil sende flygtninge tilbage.

Flere eksperter peger på, at Udlændingestyrelsen bør genoptage sagerne, fordi faresignalerne ved en hjemsendelse er blevet overset.

Tre måneder til OL og Japan er igen i undtagelsestilstand

OL-maskotten Miraitowa har ikke meget medvind i forhold til den internationale sportsbegivenhed, der allerede er blevet udsat med et år.
OL-maskotten Miraitowa har ikke meget medvind i forhold til den internationale sportsbegivenhed, der allerede er blevet udsat med et år. Foto: Kim Kyung-hoon / Ritzau Scanpix

Fra på søndag lukker Japan ned for en fjerdedel af landets befolkning for at mindske den stigende smitte med covid-19 op til OL.

Hele Japans hovedstad Tokyo lukker drastisk ned for nattelivet, og byens guvernør, Yuriko Koike, opfordrer indbyggerne til at rette ind efter stramningerne med det samme, selvom de først gælder fra søndag.

Smittetallene i Japan er umiddelbart meget lavere end i mange andre lande. Incidenstallet er på 24, mens det eksempelvis i Danmark er 93, hvor vi lige nu er ved at genåbne.

Alligevel bekymrer stigende smittetal både myndigheder og lægeeksperter op til afholdelsen af OL til sommer, hvor arrangørerne insisterer på, at legene kan afvikles som planlagt.

Det er tredje runde med undtagelsestilstand på grund af pandemien for Japan og den vil vare til 11. maj.

Hunpandaen er i brunst, men tiden er knap

Pandaen har i mange år været en truet dyreart. Det skyldes både dens snævre cyklus, men også dens madvaner, der indebærer, at den æder op til 40 kilo bambus om dagen.
Pandaen har i mange år været en truet dyreart. Det skyldes både dens snævre cyklus, men også dens madvaner, der indebærer, at den æder op til 40 kilo bambus om dagen. Foto: TV 2 Lorry

Mens resten af landet forsøger at undgå for meget fysisk kontakt, er det lige omvendt hos pandaerne i København Zoo.

Hunpandaen Mao Sun nærmer sig sin årlige brunst, og derfor er der ved at blive gjort klar til parring mellem hende og magen Xing Er.

Normalt lever hun- og hanpandaer sammen som hund og kat. Eller som i et konfliktfyldt ægteskab skildret af August Strindberg. Og holdes derfor adskilt.

Men én gang om året, når hunnen har ægløsning, er det muligt at sætte dyrene sammen. Og den tid nærmer sig.

Pandaer har kun én meget kort parringsperiode. Så dyrepasserne i Zoo nærstuderer kønslæber og tager urinprøver for at se, hvornår Mao Sun har ægløsning og dermed er ultimativt klar til at lade sig bedække.

Så må vi bare krydse fingre og andet for, at Xing Er kan levere på dagen.

***