Nyheder

'Paradise Hotel'-skandale ruller i Sverige efter anklager om overgreb

En deltager blev smidt ud af realityprogram efter grænseoverskridende adfærd. Svensk jurist mener, at der juridisk kan være tale om voldtægt.

I tirsdags kunne seere af det svenske 'Paradise Hotel' se en mandlig realitydeltager blive smidt ud af programmet efter anklager om seksuelle krænkelser.

Det har fået debatten til at rulle i Sverige, hvor håndteringen af hændelsen er blevet kritiseret.

For da optagelserne til 'Paradise Hotel' foregik for flere måneder siden, blev der ikke gjort nok for de to kvindelige deltagere, 23-årige Jennifer Paatere og 24-årige Annie Dahlberg, der blev udsat for krænkelserne. Og i flere måneder har de været tavse af frygt for kontraktbrud.

Det fortæller de til den svenske avis Expressen.

Tvunget til tavshed

Den 21-årige mandlige realitydeltager skulle blandt andet have forsøgt at rive bh'en af Jennifer Paatere.

Og Annie Dahlberg fortæller, at realitydeltageren blev aggressiv, da hun afviste at have sex med ham.

- Han gik bare længere og længere, siger Annie Dahlberg til Expressen og forklarer, at den mandlige realitydeltager tvang sine fingre op i hendes underliv.

- Han tog rigtigt hånden ind – og fingrene, ligesom.

Umiddelbart efter episoderne blev den mandlige realitydeltager smidt ud af hotellet, men der blev ikke gjort yderligere for de unge kvinder, og de fik at vide, at de ikke måtte tale om hændelserne på hotellet. Det siger de til Expressen.

Derfor er det først nu, efter at programmet er blevet vist, at de er stået frem med deres historier.

Program fjernet

Siden har Viaplay, som viser programmet, valgt at sætte programmet på pause og fjernet hele sæsonen fra sin streamingtjeneste.

Samtidig er en politiundersøgelse blevet igangsat af Nordic Entertainment Group i samarbejde med Jennifer Paatere og Annie Dahlberg.

- Baggrunden er, at en mandlig deltager er gået over grænsen et antal af gange. Konsekvensen har været, at den mandlige deltager er blevet tvunget til at forlade programmet. Dagens nye oplysninger er af den karakter, at der nu kræves yderligere undersøgelse, skriver Nordic Entertainment Group i en pressemeddelelse.

'Undskyld'

I programmet udtrykker manden anger over det, han har gjort, før han bliver forvist fra det luksuriøse hotel i Mexico.

- Jeg vil bare sige, at jeg er ked af, at jeg opførte mig som en idiot. Annie og Jennifer, jeg vil virkeligt sige undskyld. Det mener jeg virkeligt, lød det.

Han har ikke kommenteret på anklagerne, efter programmet er blevet vist for de svenske seere.

Kritik af realityverdenen

Det er ikke første gang, at hændelser i reality-tv som i 'Paradise Hotel' og 'Ex on the Beach' bliver udskældt og debatteret.

Tilbage i december faldt det flere for brystet, at en af de nominerede til 'Årets bedste mandlige deltager' ved 'Reality Awards' i Danmark var realitydeltageren Türker Alici, som blev smidt ud af det paradisiske hotel, fordi han kastede en vandflaske i hovedet på en af de andre deltagere.

For hvordan kan man blive smidt ud for vold for derefter at blive fremhævet som en af de bedste deltagere?

Det endte med, at nomineringen blev trukket tilbage.

Tidligere har der været debat om mandlige realitydeltagere, der taler nedværdigende om kvinder.

I et omdiskuteret klip omtaler en mandlig dansk deltager i realityprogrammet 'Ex on the Beach' sig selv som Doktor Cock, der med sin "store, sorte penis" vil "knække rygraden" på de kvindelige deltagere, der skulle finde på at "lave noget ballade". I et andet klip omtales en kvinde som "en lille luder".

Ingen MeToo-debat

I forbindelse med debatten i december sagde Kenneth Reinicke, kønsforsker ved Roskilde Universitet, at han oplevede, at MeToo var gået uden om realityverdenen.

- Der er nogle traditionelle stereotyper, der bliver fejret og æret. Det er den muskuløse, pumpede tatoverede krop, og kvinderne har kunstige bryster og er lidt bimbotyper, sagde han til TV 2.

Han mente dog sagtens, at MeToo-debatten kan få fat i denne branche også, hvis der bliver skabt en debat om indholdet.

Det må ikke kunne ske

Der er endnu ikke meldinger fra det svenske politi om, hvorvidt den mandlige realitydeltager vil blive sigtet for overgreb.

Ifølge en jurist Ramil Bisso, som Expressen har talt med, kan der i Annie Dahlbergs tilfælde være tale om voldtægt i lovens forstand, såfremt det, hun siger, er korrekt.

Nordic Entertainment Group siger til Expressen, at de vil følge op på, hvordan krænkelserne kunne finde sted, og hvordan de i fremtiden vil kunne undgå lignende sager.

- Det er godt og vigtigt, at sagen er blevet meldt til politiet og sæsonen er blevet fjernet. Nu er det et anliggende for retsvæsenet, siger Susanne Nylén, pressechef hos Nordic Entertainment Group, til Expressen.