Operation X

Centrale personer peger på rigmand i højhusskandale: – Det er en stor løgn det hele

Bestyrelsesformanden for Bach Gruppen, milliardæren Finn Bach, fastholder at være blevet ført bag lyset af afdød direktør.

Skjulte optagelser og centrale personer fra byggepladsen kaster nu nyt lys over en af Danmarkshistoriens største byggeskandaler, og peger pilen i retning af en af Danmarks rigeste mænd, ejeren af koncernen bag: Finn Bach.

Entreprenøren Bach Gruppens storstilede højhusbyggeri i København, Njals Tårn, blev sidste år standset og politianmeldt på baggrund af en mistanke om fusk med betonen i fundamentet.

Siden har sagen udviklet sig til en regulær skandale, efter prøver fra fundamentet har vist, at betonen har en alt for lav styrke til at bære husets 23 etager – og samtidig er i en for dårlig betonkvalitet til at kunne holde vand og salt ude.

- Jeg har ikke set noget så slemt før. Fundamentet kan overhovedet ikke bruges, siger Bjarne Christian Jensen, professor emeritus med speciale i betonkonstruktioner, SDU.

Bach Gruppens øverste ledelse med bestyrelsesformand og milliardær Finn Bach i spidsen har flere gange bedyret sin uskyld i offentligheden. De er blevet ført "systematisk bag lyset" af en nu afdød direktør for deres datterselskab BG Beton og kendte ingenting til den elendige beton, siger de.

Men nu fortæller flere centrale kilder en helt anden historie i 'Operation X'.

Gennem ild og vand

Ifølge fem førstehåndsvidner var det nemlig Finn Bach, der personligt udstak ordrer om at blande gammel beton, der er blevet knust – såkaldt genbrugsbeton – i betonen til højhuset. Og man kan ikke bruge genbrugsbeton til et fundament i den kvalitet, som ingeniørberegningerne i byggetilladelsen krævede til højhuset.

At give en død mand skylden for at redde sit eget skind... så er man fandme langt ude

John Laursen, entreprenør

John Laursen var med til at brække ned og knuse beton på grunden i Njalsgade forud for byggeriet.

- Allerede dengang ville Finn Bach have, at vi skulle dele materialerne op. Han sagde: "Så vi kan bruge det til at støbe med", siger John Laursen.

John Laursen har i flere år haft et anstrengt forhold til Bach Gruppen, men han afviser at have et hævnmotiv.

- Det var slet ikke meningen, at jeg ville stå frem. Men jeg er skuffet over, at Finn Bach giver skylden til Henrik Steffensen. Finn ved godt, at Henrik ville gå gennem ild og vand for ham, siger han.

En ordre

John Laursens forklaring bakkes op af en mand, der af frygt for repressalier ønsker at være anonym. Han var også med til at knuse beton på byggepladsen forud for byggeriet.

- Finn Bach sagde, at vi skulle bruge genbrugsbeton til at støbe sokler, fundamenter og bundplade med. Det har han sagt mange gange, siger han og slår fast, at det ikke var til diskussion.

- Henrik sagde flere gange, at det ikke var til at styre kvaliteten – at den ville blive for ringe, hvis vi kom det i, siger kilden og fortæller, at Finn Bach fastholdt sin ordre.

Også Jens Straarup Jørgensen, der stod for at blande betonen fortæller til 'Operation X', at Finn Bach ville bruge genbrugsbeton.

- Det er noget, han decideret har sagt til mig en dag, hvor han kom ind på byggepladsen og lige nævnte ud af vinduet, at vi kunne godt bruge noget knust beton, siger han.

- Det er ikke sådan, at han er uvidende om, hvad der foregår.

Det siger han jo selv, at han har været?

- Ja, det siger han ja... det har du ret i.

Men den køber du ikke helt?

- Nej, det gør jeg ikke, siger Jens Straarup Jørgensen.

Alvorlige anklager

Håndværkernes forklaringer står i diametral modsætning til Bach Gruppens udlægning af sagen.

På baggrund af en "omfattende intern efterforskning" siger de, at det skandaløse fundament skyldes, at en nu afdød direktør for deres datterselskab BG Beton, Henrik Steffensen, har ført dem bag lyset og solgt råvarer til betonproduktion på det sorte marked og i stedet benyttet byggeaffald og genbrugsmaterialer til betonen i højhuset – uden at ledelsen kendte til det.

Der er kun en, der bestemmer i Bach Gruppen. Og det er Finn Bach selv

Robert Cliffton, byggeleder

Det er nogle meget alvorlige anklager, Bach Gruppen retter mod direktøren, mener forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

- Vi er inde i flere straffelovsovertrædelser. Både dokumentfalsk, bedrageri og muligvis den paragraf, der handler om, at man for vindings skyld udsætter andres liv og helbred for nærliggende fare, siger advokat Mette Grith Stage, der dog understreger, at sagen kan blive svær at løfte i retten

- En stor løgn det hele

Det er i sagens natur svært for den afdøde direktør at besvare beskyldningerne, og det er blandt årsagerne til, at John Laursen nu stiller sig frem.

- At give en død mand skylden for at redde sit eget skind... så er man fandme langt ude, siger han.

John Laursen er så harm over beskyldningerne mod den afdøde direktør, at han på et tidspunkt valgte at optage to af sine kammerater: Betonentreprenør Erik Tvede Pedersen og Robert Clifton, der begge var med til selve støbningen af det skandaleramte fundament.

I samtalerne med John Laursen fortæller de begge, at Finn Bach gav ordre om at bruge genbrugsbeton til fundamentet under det 86 meter høje hus.

- Henrik ville ikke blande det. Så siger Finn: "Gå ud, og bland det dér", så går de ud og blander alt det lort dér, siger Erik Tvede Pedersen til John Laursen på optagelsen.

- Det er en stor løgn det hele, for de (Bach Gruppens ledelse, red.) ved alt, siger Robert Clifton på optagelsen.

- Det var Finn (Bach, red.) og Henrik (Steffensen, red.) oppe at skændes noget så grusomt om. Og Henrik gav op. Han sagde: "Finn får sin vilje".

Kun en bestemmer i Bach Gruppen

John Laursen udleverede efter nøje overvejelser optagelserne til 'Operation X'. Da Morten Spiegelhauer ringede til de to, tog de ikke afstand til det, de havde fortalt til John Laursen.

- Jeg har et rimeligt godt forhold til Finn Bach, og det vil jeg blive ved med. Jeg vil ikke have sådan noget frem, siger Erik Tvede Pedersen.

Robert Clifton lagde kortene på bordet.

- Der er kun en, der bestemmer i Bach Gruppen. Og det er Finn Bach selv, siger han til Morten Spiegelhauer.

Jeg kan høre, at du står ved samtalen med John, og at det var Finn Bach, der gav ordren?

- Ja.

Bach Gruppen afviser

Bach Gruppens juridiske direktør, Martin Rasmussen afviser kildernes forklaringer, og siger, at han ikke "har fundet indikationer på", at Finn Bach vidste noget.

Ifølge Martin Rasmussen har han "hørt noget andet" fra kilderne, og "vil tage fat i de folk og snakke med dem om, hvorfor de har givet mig en anden idé om det".

Finn Bach ville ikke svare på Operation X's spørgsmål, men sendte i stedet sin juridiske direktør, Martin Rasmussen. Video: Julie Kragh Thisgaard

Højhuset står fortsat halvt færdigt og tomt på Njalsgade i København. Siden problemerne med fundamentet kom frem, har der også vist sig problemer med betonen i højhusets bærende søjler. Der er ikke fundet en endelig løsning på problemerne med betonen endnu.

- Mente ikke en skid med det

Martin Rasmussen har efter sit interview med 'Operation X' skrevet til redaktionen, at Erik Tvede Pedersen, Robert Clifton og Jens Straarup Jørgensen over for Bach Gruppen har "afvist og dementeret" deres udsagn om, at Finn Bach gav ordre til at bruge genbrugsbeton til fundamentet og var vidende om svindlen.

Bach Gruppen oplyser desuden i en pressemeddelelse onsdag, at de vil lægge sag an mod John Laursen for injurier og bagvaskelse.

Erik Tvede Pedersen har i forbindelse med, at TV 2 ringede for at orientere ham om 'Operation X'-programmets indhold, sagt, at han har talt med Bach Gruppen om den skjulte optagelse, og at hans udtalelser til John Laursen ikke passer.

- Jeg har nok sagt nogle ting, som jeg ikke har ment en skid med. Hvem der gjorde hvad, det ved jeg ikke. Det er TV 2s måde at lave en sensation på. Mit forhold til Finn Bach er rigtig fint.

Du kan se 'Operation X: Milliardæren og den døde direktør' torsdag klokken 20.00 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets største undersøgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller følsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gøre fortroligt og sikkert.