Silas Holst får kritik for ny rolle
Når der for en sjælden gangs skyld opføres en musical med en sort karakter i hovedrollen, spilles den af en hvid skuespiller, lyder kritikken.
Når Silas Holst skal på scenen i musicalen 'Kinky Boots' i Det Ny Teater i København i 2022, er det i rollen som dragqueenen Lola, der i den originale udgave er sort.
Og det vækker kritik.
En af kritikerne er Thierry Antonio Mackie, der er ballroom-performer:
- Ved at Det Ny Teater har valgt, at det skal være en hvid person, fortæller de ikke historien, som den oprindeligt er skrevet – nemlig til en sort dragqueen, siger han i ‘Go’ aften LIVE’.
Når der for en sjælden gangs skyld opføres en musical med en sort karakter i hovedrollen, så spilles den af en hvid skuespiller, lyder hans kritik i Berlingske.
- I am black Jesus. I am black Mary
En af de punkter, som Thierry Antonio Mackie peger på, er en linje i musicalen, hvor Lola synger: “I am black Jesus. I am black Mary” ("Jeg er den sorte Jesus. Jeg er den sorte jomfru Maria", red.)
Men ifølge Silas Holst og teaterdirektør Niels-Bo Valbro handler musicalen ikke om race eller hudfarve.
- ‘Kinky Boots’ handler om en mand, der har en skofabrik, der er ved at gå konkurs, og som kommer i kontakt med en dragqueen, der hjælper ham. Det er ikke en forestilling, der handler om race eller hudfarve. Det er en forestilling om kønsmæssig identitet, siger teaterdirektør Niels-Bo Valbro.
Silas Holst selv er overrasket over mængden af kritik.
Han tillægger heller ikke den enkelte sangtekst meget værdi. Det er endnu ikke fastlagt, hvad linjen vil blive oversat til på dansk.
- Der er tre linjer i en sang, hvor det er helt normal kutyme, at når en hvid skuespiller spiller rollen, som det er sket mange andre steder i verden, synger man en anden tekst, fortæller Silas Holst og fortsætter:
- Der er ikke noget, der fortæller sorte menneskers historie i den her forestilling. Havde der været noget, der refererede til sortes historie eller sortes problematikker, havde jeg selvfølgelig aldrig taget rollen, lyder det.
Debat om race og hudfarve i film
Det er ikke første gang, at en hvid skuespiller får kritik for at spille en sort karakter.
Tidligere på året blev skuespilleren Nikolaj Lie Kaas kritiseret for at lægge stemme til den sorte karakter Joe i Pixars animationsfilm ‘Soul', fordi han er hvid.
For fire år siden var det Scarlett Johansson, der blev kritiseret for sin asiatiske rolle i science fiction-actionfilmen ‘Ghost in the Shell’.
Men traditionen om hvide skuespillere, der enten udfylder roller eller klæder sig som sorte, går længere tilbage.
Allerede i 1800-tallet blev blackfacing introduceret i USA, hvor entertaineren Thomas Dartmouth Rice optrådte med shows, hvor han som hvid mand malet sort i ansigtet karikerede sorte, og i en dansk sammenhæng har skuespilleren Karl Stegger optrådt som "negerkonge".
I TV 2s julekalender 'Pyrus' fra 1997 danser tre børn med sortmalede ansigter rundt som "negerboller", hvilket også førte til kritik, da julekalenderen blev genudsendt i 2014.
Reaktion er outdated
Teaterdirektør Niels-Bo Valbro mener, at det i det konkrete tilfælde er på sin plads at bruge en hvid skuespiller i en rolle, der er skrevet til en sort person.
- Jeg synes, reaktionen er lidt outdated, hvis jeg skal være ærlig. I denne her sæson spiller vi ’Spillemand på en tagryg’. Der spiller Tommy Kenter en jødisk mælkemand. Tommy Kenter er ikke jøde, lyder det.
Men det mener Thierry Antonio Mackie ikke, at man kan sammenligne med rollen som Lola i ‘Kinky Boots’.
- Det handler om, at I omskriver en karakter, som synger: ”Jeg er sort”, så du kan ikke sammenligne det med Tommy Kenter, der skal spille en jøde.
For ham er det vigtigt for fortællingen, at karakteren Lola er sort. Det kunne være en oplagt mulighed for at rykke en dagsorden og vise en bredere repræsentation af danske skuespillere med minoritetsbaggrund, lyder det fra Thierry Antonio Mackie.