GO'

Dansk kvinde har skrevet med 34 seriemordere

Florence McLean har gennem flere års brevudvekslinger fundet 29 fællestræk for seriemordere, som hun også mener gælder for serievoldtægtsforbrydere.

Florence McLean sendte første gang et brev til en seriemorder i 2002 i forbindelse med sit speciale på psykologistudiet.

- Det løb ret meget koldt ned ad ryggen, og det endte med, at hver gang jeg fik et brev, sitrede det en lille smule, for jeg vidste jo ikke, hvad jeg fik, forklarer hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Hun ønskede at blive klogere på seriemordernes barndom og ungdom.

Florence McLean gjorde det derfor også klart, første gang hun kontaktede seriemorderne, at hun ikke var interesseret i at kende til de præcise detaljer for deres forbrydelser.

- Jeg skrev som det første: "Det her er en videnskabelig undersøgelse. Jeg kender ikke noget til jeres historie. Jeg ved, at I er seriemordere, jeg ved ikke, hvor mange I har slået ihjel, og det er jeg ikke interesseret i", lyder det.

Der var en, der spurgte mig: "Kan jeg købe smykker ved siden af din adresse?"

Florence McLean, criminal profiler og psykolog

I alt kom hun i kontakt med 34 seriemordere. Nogle svar var ubrugelige, nogle var i rehabiliteringsforløb, men en god håndfuld ønskede at være med, og i årene efter skrev Florence McLean med flere af dem.

I dag kan hun kalde sig criminal profiler, en af Danmarks førende eksperter i seriemordere, og forfatter til bogen ‘Seriemorder – Mennesket bag Monsteret’, hvor hun blandt andet åbner op for flere års brevudveksling med seriemorderne.

Hvad er criminal profiling?

Criminal profiling kaldes på dansk kriminelprofilering. Det er en efterforskningsmetode, der kan bruges til at identificere sandsynlige mistænkte, og den er blevet brugt af efterforskere til at sammenkæde eksempelvis mord- og voldtægtssager, der kan være begået af den samme gerningsmand.

- Er du gift?

Da Florence McLean gik i gang med sit projekt, var hun blevet advaret om, at seriemorderne ville forsøge at intimidere og skræmme hende, og det måtte hun huske på undervejs.

En spurgte, om hun var gift, og om hun ville være hans "sweet pussy kitten".

- FBI og John Douglas (tidligere specialagent og criminal profiler, red.) sagde til mig: "Florence, de vil intimidere dig. De vil skræmme dig. De laver den der "jeg ved, hvor du bor"." Den lavede de også, fortæller hun og fortsætter:

- Der var en, der spurgte mig: "Kan jeg købe smykker ved siden af din adresse?". Så tænkte jeg: "What, hvor ved han det fra?". Så skrev jeg tilbage til ham: "Ja, det kan du, men det er nemmere for dig at købe dem i England", og så snakkede vi aldrig mere om det, lyder det.

Trods ubehagelige breve gav projektet Florence McLean en stor indsigt i seriemordernes barndom og ungdom, og hun begyndte at kunne finde fælles træk blandt dem.

- De tre højest på listen er dyremishandling, ildspåsættelse og voldsom isolation. Både når det gælder forældre, men også når det gælder kammerater. Det med at blive isoleret, er det værste, man kan opleve, forklarer hun.

29 fællestræk for seriemordere

 1. Problemer i barndommen

  1. Psykisk mishandling

  2. Fysisk mishandling

  3. Seksuelt misbrug

  4. Tilknytningsproblemer

  5. Oprørskhed

  6. Løbe hjemmefra

  7. Hjerneskader

  8. Omsorgssvigt

  9. Isolation

  10. Mareridt

 2. Adfærdsproblemer

  11. Dyremishandling

  12. Ildspåsættelse

  13. Ufrivillig vandladning (efter det 12. leveår)

  14. Upersonliggørelse af andre mennesker

  15. Ondskabsfuldhed mod børn og voksne (mobning)

  16. Selvdestruktiv

  17. Ingen voldshæmning

  18. Legitimering af vold

  19. Tvangspræget masturbation

  20. Problemer med styring af temperament

  21. Kronisk løgner

  22. Hærværk, røveri, tyveri

  23. Grandiositet (forekommer også som psykisk problem)

 3. Psykologiske problemer

  24. Sadistiske fantasier

  25. Grandiositet (forekommer også som adfærdsproblem)

  26. Paranoid-narcissistisk personlighedstype

  27. Antisocial personlighedstype

  28. Fobier

  29. Psykiatriske lidelser (eksempelvis skizofreni og depression)

Kilde: Florence McLean

Forbindelse til voldtægter

Florence McLeans studie fokuserede udelukkende på seriemordere, men hun mener alligevel, at studiet også kan være relevant i Danmark - til trods for, at der i Danmark ikke er seriemordere på samme vis som i USA.

For serievoldtægtsmænd handler det om magt og kontrol, og så om noget psykologisk, de udlever, som også gælder seriemordere

Florence McLean, criminal profiler og psykolog

Ved at have en viden om seriemordernes barndom og ungdom håber hun, at det kan forebygge, at nogle bliver seriemordere. Mange seriemordere starter nemlig som serievoldtægtsforbrydere.

Derudover kan hun se en sammenhæng mellem seriemordere og serievoldtægsmænd:

- Jeg var inde og se på de serievoldtægtsmænd, der er, og når man undersøger dem, har de den samme profil. For serievoldtægtsmænd handler det også om magt og kontrol, og så om noget psykologisk, de udlever, som også gælder seriemordere, forklarer hun og fortsætter:

- De har ofte også en kaotisk barndom med isolation, så på den måde er det samme mønster, man ser, lyder det.

Se hele interviewet med Florence McLean i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY