Coronavirus

Det er ikke en "kæmpe katastrofe", hvis Danmark dropper Johnson & Johnson, siger Brostrøm

De unge vil stadig få en coronavaccine over sommeren, selvom de kommer til at vente lidt længere, hvis vaccinen fra Johnson & Johnson droppes.

Tirsdag meddelte de amerikanske myndigheder, at de sætter coronavaccinen fra Johnson & Johnson midlertidigt i bero efter fund af sjældne bivirkninger.

Samme dag meldte vaccineselskabet selv ud, at de sætter vaccineudrulningen i Europa midlertidigt på pause.

Vaccinen fra Johnson & Johnson er den vaccine, som Danmark har sikret sig retten til at købe flest af, og pausen kan udskyde vaccinationsplanen med op til seks uger.

Men hvor står vi, hvis Danmark ender med helt at droppe den?

Det vil ikke være nogen "kæmpe katastrofe". Sådan siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm til Berlingske. Forklaringen er, at Danmark får mange vacciner fra blandt andet Pfizer og Moderna.

Skal nok få vaccine over sommeren

Desuden vil det være de 16-49-årige, som skal vente lidt længere på at få en vaccine.

- Hvis vi ikke kan bruge vaccinen fra Johnson & Johnson til den her målgruppe af primært unge og raske mennesker, så er der nok en del af de 20-30-40-årige, der skal vente noget længere på at få et grønt coronapas. De skal nok få en vaccine. De får den også over sommeren, siger han.

Vaccinen fra Johnson & Johnson fik 11. marts en betinget godkendelse i EU og var derefter klar til at blive brugt på EU's befolkning.

Men efter fund af seks sjældne blodpropper valgte de amerikanske sundhedsmyndigheder at sætte den på pause. I alt har flere end 6,8 millioner amerikanere fået et stik med vaccinen. Dermed er der med de nuværende tal tale om knap ét tilfælde per en million, hvilket svarer til cirka 0,000088 procent af de vaccinerede.

Der er endnu ikke påvist nogen sammenhæng mellem blodpropperne og vaccinen, men det skal nu undersøges nærmere.

Pfizer har fremrykket leverance

I alt har Danmark sikret sig syv millioner doser af coronavaccinen, og da den kun kræver et enkelt stik – modsat Pfizer og Moderna – er den en vigtig brik i vaccinationsplanen. Særligt i lyset af, at Danmark som det eneste land i verden har stoppet brugen af AstraZeneca.

Derfor er det også positivt, at Pfizer har fremrykket vaccineleverancer fra fjerde til andet kvartal. Det siger vicedirektør Ole Jensen fra Statens Serum Institut i en pressemeddelelse på instituttets hjemmeside.

- I en situation, hvor AstraZeneca-vaccinen kommer til at spille en mindre rolle i vaccinationen af den danske befolkning, er det meget positivt, at Pfizer kan fremrykke leveringer, vi skulle have haft senere på året, så de nu kommer før sommeren, siger han i meddelelsen.

I en oversigt på hjemmesiden kan man se, hvor mange vacciner fra Pfizer, Danmark får om ugen. Samlet får vi leveret 700.000 flere doser end forventet over sommeren.