Stor aftale om genÄbning pÄ plads - her er fire eksperters reaktion

16x9
ForÄrssolen nydes udenfor pÄ CW Obels Plads i Aalborg Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Eksperterne er generelt positivt stemte over for den nye genÄbningsplan. Der er dog elementer i den, som skaber bekymring.

Fra pÄ onsdag kan kalenderen igen fyldes ud med middage pÄ landets restauranter, shopping i byens storcentre og fÞdselsdagsfejringer med mere end bare den allernÊrmeste familie.

Her begynder den nye genÄbningsplans fÞrste fase nemlig at trÊde i kraft, efter de politiske partier med undtagelse af Nye Borgerlige natten til fredag blev enige om en aftale.

I aftalen indgÄr foruden en gradvis udfasning forsamlingsloftet ogsÄ muligheden for at fÄ tilskuere tilbage til blandt andet Superligakampe, der Äbnes for mere indendÞrs idrÊt, og landets skoleelever kan i endnu stÞrre grad vende tilbage til deres undervisning.

Men med genÄbningen fÞlger ogsÄ en risiko for en Þget smittespredning.

Faktisk gÄr planen pÄ flere omrÄder lÊngere end de risikoscenarier, Statens Serum Institut havde opstillet forud for de politiske forhandlinger. Blandt andet er det udendÞrs forsamlingsloft hÊvet fra 20 til 50, og tilskuere pÄ fodboldstadions var slet ikke en del af vurderingerne.

Vi har derfor spurgt en rÊkke eksperter om deres vurdering af genÄbningsplanen.

Professor i infektionsmedicin Jens Lundgren.
Professor i infektionsmedicin Jens Lundgren. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Jens Lundgren

Professor i infektionsmedicin, Institut for Klinisk Medicin, KĂžbenhavns Universitet

Jens Lundgren kalder genĂ„bningsplanen for den ”gyldne middelvej”. Han er positivt stemt i forhold til genĂ„bningsplanen, da situationen i forhold til smittetal og antal af indlĂŠggelser lige nu er gunstig i Danmark.

Men han peger samtidig pÄ, at andre lande tidligere har kastet sig ud i samme genÄbningsÞvelser med mindre gode resultater. Derfor peger han pÄ vÊsentligheden af, at restriktioner som afstandskrav og lignende overholdes, sÄ smittespredningen ikke lÞber lÞbsk.

- Hvis man tror, at Äbningen er en fribillet, er det farligt. Og hvis vi sÊnker paraderne nu, vil det vÊre problematisk. Men det er ikke det samme som, at vi skal holde restriktionerne i jerngreb, og jeg har ikke grund til at tro, at det ikke vil kunne lade sig gÞre. IsÊr ogsÄ fordi situationen bliver forbedret af, at vi bliver vaccineret, siger han.

Han peger specifikt pÄ, at der er en risiko ved, at der bliver Äbnet for tilskuere pÄ fodboldstadions.

Tidligere direktĂžr i Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen.
Tidligere direktĂžr i Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen. Foto: TV 2

Nils Strandberg Pedersen

Tidligere direktĂžr for Statens Serum Institut

Nils Strandberg Pedersen kalder genĂ„bningsplanen ”fornuftig”, men understreger, at den kan vĂŠre med til at sĂŠtte boost under smittetallene. Hvilket betyder, at det kan blive nĂždvendigt at lukke ned igen, hvis smittetallene stiger for voldsomt.

Han har dog svÊrt ved at se, at der er sÄ mange andre veje at gÄ.

- Det er det bedste, vi kan gÞre lige nu. Vi satser jo ogsÄ pÄ, at forÄret betyder noget for smitten. Vi lÞber en risiko, men det er et politisk valg. De her Äbninger skal ses i lyset af, at man bliver nÞdt til at Äbne op. Vi skal jo ogsÄ se at have lidt gang i samfundet.

Viggo Andreasen
Viggo Andreasen Foto: TV 2

Viggo Andreasen

Lektor, Institut for Matematik og Fysik, Roskilde Universitet

Overordnet set er Viggo Andreasen positivt stemt over for genÄbningsplanen. Den vil uundgÄeligt medfÞre en stigning i smittetallet over de nÊste uger, men situationen vil dog efter alt at dÞmme kunne afbÞdes af sÊsonens mildere vejrforhold, og at flere bliver vaccineret, lyder det.

IsÊr ét punkt i genÄbningsplanen kan ifÞlge Viggo Andreasen vise sig at blive den stÞrste kilde til en voksende smitte - udfasningen af forsamlingsloftet.

- Der er sat 14 dage af mellem forsamlingsloftet gradvist Þges, og det er lige i underkanten. Andre lande arbejder eksempelvis med tre uger, sÄ man kan nÄ at se konsekvenserne af den ene indsats, inden man tager hul pÄ den nÊste. Det kan betyde, at man mÄ ud i at lukke ned igen i stedet for blot at udskyde den nÊste genÄbningsfase. SÄ det punkt kan give uheldige bivirkninger pÄ lÊngere sigt, vurderer han.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi.
Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi. Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix

Allan Randrup Thomsen

Professor i eksperimentel virologi, KĂžbenhavns Universitet

Allan Randrup Thomsen mener, at forudsÊtningerne for en yderligere genÄbning umiddelbart er gode, og mange af elementerne vil kunne gennemfÞres uden den store risiko for Þget smittespredning. Men han peger samtidig pÄ, at der er mange bolde i spil i planen pÄ samme tid, og enkelte omrÄder gÞr ham nervÞs. OgsÄ han peger pÄ det korte interval mellem Þgningerne af forsamlingsloftet.

Men i sÊrdeleshed genÄbningen af barer og vÊrtshuse bekymrer.

- PÄ restauranter er der afstandskrav, bookingsystemer, og man skal bÊre mundbind, nÄr man rejser sig. Det skal man ogsÄ pÄ barer og caféer, men her er miljÞet mere loose, og de, der frekventerer sÄdanne steder, er ikke generelt set vaccineret. SÄ her er jeg urolig for, at der vil kunne ske en smittespredning, som vi ikke kan kontrollere, siger han.