Nyheder

Stor aftale om genåbning på plads - her er fire eksperters reaktion

Eksperterne er generelt positivt stemte over for den nye genåbningsplan. Der er dog elementer i den, som skaber bekymring.

Fra på onsdag kan kalenderen igen fyldes ud med middage på landets restauranter, shopping i byens storcentre og fødselsdagsfejringer med mere end bare den allernærmeste familie.

Her begynder den nye genåbningsplans første fase nemlig at træde i kraft, efter de politiske partier med undtagelse af Nye Borgerlige natten til fredag blev enige om en aftale.

I aftalen indgår foruden en gradvis udfasning forsamlingsloftet også muligheden for at få tilskuere tilbage til blandt andet Superligakampe, der åbnes for mere indendørs idræt, og landets skoleelever kan i endnu større grad vende tilbage til deres undervisning.

Men med genåbningen følger også en risiko for en øget smittespredning.

Faktisk går planen på flere områder længere end de risikoscenarier, Statens Serum Institut havde opstillet forud for de politiske forhandlinger. Blandt andet er det udendørs forsamlingsloft hævet fra 20 til 50, og tilskuere på fodboldstadions var slet ikke en del af vurderingerne.

Vi har derfor spurgt en række eksperter om deres vurdering af genåbningsplanen.

Jens Lundgren

Professor i infecarsktionsmedicin, Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet

Jens Lundgren kalder genåbningsplanen for den ”gyldne middelvej”. Han er positivt stemt i forhold til genåbningsplanen, da situationen i forhold til smittetal og antal af indlæggelser lige nu er gunstig i Danmark.

Men han peger samtidig på, at andre lande tidligere har kastet sig ud i samme genåbningsøvelser med mindre gode resultater. Derfor peger han på væsentligheden af, at restriktioner som afstandskrav og lignende overholdes, så smittespredningen ikke løber løbsk.

- Hvis man tror, at åbningen er en fribillet, er det farligt. Og hvis vi sænker paraderne nu, vil det være problematisk. Men det er ikke det samme som, at vi skal holde restriktionerne i jerngreb, og jeg har ikke grund til at tro, at det ikke vil kunne lade sig gøre. Især også fordi situationen bliver forbedret af, at vi bliver vaccineret, siger han.

Han peger specifikt på, at der er en risiko ved, at der bliver åbnet for tilskuere på fodboldstadions.

Nils Strandberg Pedersen

Tidligere direktør for Statens Serum Institut

Nils Strandberg Pedersen kalder genåbningsplanen ”fornuftig”, men understreger, at den kan være med til at sætte boost under smittetallene. Hvilket betyder, at det kan blive nødvendigt at lukke ned igen, hvis smittetallene stiger for voldsomt.

Han har dog svært ved at se, at der er så mange andre veje at gå.

- Det er det bedste, vi kan gøre lige nu. Vi satser jo også på, at foråret betyder noget for smitten. Vi løber en risiko, men det er et politisk valg. De her åbninger skal ses i lyset af, at man bliver nødt til at åbne op. Vi skal jo også se at have lidt gang i samfundet.

Viggo Andreasen

Lektor, Institut for Matematik og Fysik, Roskilde Universitet

Overordnet set er Viggo Andreasen positivt stemt over for genåbningsplanen. Den vil uundgåeligt medføre en stigning i smittetallet over de næste uger, men situationen vil dog efter alt at dømme kunne afbødes af sæsonens mildere vejrforhold, og at flere bliver vaccineret, lyder det.

Især ét punkt i genåbningsplanen kan ifølge Viggo Andreasen vise sig at blive den største kilde til en voksende smitte - udfasningen af forsamlingsloftet.

- Der er sat 14 dage af mellem forsamlingsloftet gradvist øges, og det er lige i underkanten. Andre lande arbejder eksempelvis med tre uger, så man kan nå at se konsekvenserne af den ene indsats, inden man tager hul på den næste. Det kan betyde, at man må ud i at lukke ned igen i stedet for blot at udskyde den næste genåbningsfase. Så det punkt kan give uheldige bivirkninger på længere sigt, vurderer han.

Allan Randrup Thomsen

Professor i eksperimentel virologi, Københavns Universitet

Allan Randrup Thomsen mener, at forudsætningerne for en yderligere genåbning umiddelbart er gode, og mange af elementerne vil kunne gennemføres uden den store risiko for øget smittespredning. Men han peger samtidig på, at der er mange bolde i spil i planen på samme tid, og enkelte områder gør ham nervøs. Også han peger på det korte interval mellem øgningerne af forsamlingsloftet.

Men i særdeleshed genåbningen af barer og værtshuse bekymrer.

- På restauranter er der afstandskrav, bookingsystemer, og man skal bære mundbind, når man rejser sig. Det skal man også på barer og caféer, men her er miljøet mere loose, og de, der frekventerer sådanne steder, er ikke generelt set vaccineret. Så her er jeg urolig for, at der vil kunne ske en smittespredning, som vi ikke kan kontrollere, siger han.