Nyheder

Skuespiller undskylder for at have lagt stemme til Simpsons-figur

Sidste år stoppede skuespilleren Hank Azaria med at lægge stemme til den indiske købmand Apu.

Den veluddannede indiske immigrant Apu med en købmandsbutik og en tyk indisk accent har været en del af serien 'The Simpsons' siden 1990.

I 30 år har skuespilleren Hank Azaria lagt stemme til figuren, men sidste år valgte han at trække sig fra rollen.

Nu har han indset, at han med sin rolle har bidraget til at fremstille indere på en stereotyp og racistisk måde. Og det vil han gerne undskylde for, siger han i podcasten 'Armchair Expert'.

- En del af mig føler, at jeg bliver nødt til at gå rundt til hver eneste inder i dette land og undskylde personligt, siger Hank Azaria.

Kritisk dokumentar

I de senere år har 'The Simpsons'-figuren Apu været genstand for omfattende kritik – ikke mindst i filmen 'The Problem With Apu' fra 2017.

Her undersøgte den indisk-amerikanske komiker Hari Kondabolu, hvordan "vestlig kultur skildrer det sydøstasiatiske samfund".

Dokumentaren retter både en kritik af den karikerede figur Apu, og af at det er en hvid skuespiller, der lægger stemme til figuren.

Hank Azaria har lagt stemme til en lang række figurer i The Simpsons. Han har også medvirket i 'Venner', hvor han spiller fysikeren David, der er forelsket i Phoebe.

Kritikken gjorde dengang indtryk på Hank Azaria.

Men han vidste ikke, om han efter dokumentaren skulle fortsatte med at lægge stemme til karakteren eller ej.

Han fortsatte med rollen samtidig med, at han undersøgte, læste og talte med eksperter og indere om racisme, fortæller han i podcasten.

I januar 2020 frasagde han sig så rollen.

Inder med doktorgrad og købmandsbutik

Apu Nahasapeemapetilon er en immigrant fra Indien med en doktorgrad i computervidenskab, som driver en lille købmandsbutik og taler amerikansk med en tyk indisk accent.

Han bliver fremstillet som en pengeglad mand, der arbejder 96 timer i streg, blæser på fødevarehygiejne og streger datomærkning på varerne ud.

Skuespilleren Hank Azaria lægger ikke længere stemme til Apu Nahasapeemapetilon i tv-serien 'The Simpsons'.

I en episode forsøger byens borgmester at udvise alle udlændinge uden papirerne i orden, hvilket får Apu til at købe en forfalsket fødselsattest.

Apu er også blevet kendt for sin evige replik til kunderne: "Thank you, come again".

Ingen onde intentioner

Det har taget Hank Azaria noget tid at indse, at karakteren Apu er en fornærmelse af amerikanere med indiske rødder, fortæller han.

- Jeg vidste virkelig ikke bedre, siger han.

- Jeg var ikke opmærksom på, hvor mange fordele, jeg har modtaget i dette land, fordi jeg er en hvid dreng fra Queens.

Han giver også en personlig undskyldning til én af programmets værter, Monica Padman, der er en indisk-amerikansk kvinde.

- Jeg undskylder virkelig. Jeg ved godt, at du ikke har bedt om det, men det er vigtigt. Jeg undskylder for min rolle i at have skabt og deltaget i det, siger han.

Han siger samtidig, at der ikke har været ondskabsfulde eller racistiske intentioner med at have skabt figuren Apu.

- Bare fordi der har været gode intentioner, betyder det ikke, at der ikke har været negative konsekvenser af det, som jeg er ansvarlig for, siger Hank Azaria.

Skaber erkender behov for forandring

Men hvad der i fremtiden skal ske med karakteren Apu, er endnu uvist.

Efter kritikken i 2017 begyndte The Simpsons at skifte skuespillerne ud, så hvide skuespillere ikke længere skulle lægge stemme til ikke-hvide karakterer.

I et radiointerview i februar 2021 indrømmede skaberen af The Simpsons Matt Groening, at der var "behov for forandring" og at "racisme stadig er et stort problem, og det er godt endelig at få skabt mere lighed og repræsentation".