GO'

Omsorgsklovn kommer på dansk frimærke

Luni Smil er blandt fem danske hverdagshelte, der nu bliver portrætteret på frimærker.

Da vi i Danmark begyndte at gå op i lave smittetal og negative test, vendte Luni Smil tingene helt på hovedet.

- Jeg er simpelthen blevet smiletalstester. Jeg vil gerne teste folk positive – vi bliver jo alle testet negative lige nu, så derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi også bliver testet positive, forklarer hun i 'Go’ morgen Danmark'.

Luni Smil, der har det borgerlige navn Lene Mortensen, er omsorgsklovn.

Hun har under hele coronapandemien, eller corunda, som hun kalder det, forsøgt at få danskerne til at smile mere ved at banke på folks vinduer eller pludselig dukke op på skærmen i onlineundervisningen på folkeskoler.

Denne indsats har betydet, at hun er blevet udvalgt blandt hundredvis af hverdagshelte til at blive portrætteret på et af fem nye frimærker.

Og det er hun "rigtig, rigtig meget glad" for:

Det har hun blandt andet gjort ude foran folks vinduer og i online undervisning på danske folkeskoler. Video: Privatoptagelser

- Jeg vil jo gerne have, at det er smilet, der bliver gjort til hverdagshelten. Så I må gerne trylle mig helt flad og gøre smilet til hverdagshelten, for så er det os alle sammen, der har vundet den, for jeg synes, der er så mange, der er helte, lyder det.

Fik duggede øjne

Det er Lars Holmgaard, der har nomineret Luni Smil. Hans søn er et af de børn, som har oplevet, at Luni Smil pludselig dukkede op i undervisningen.

- Vi har indstillet Luni Smil til hverdagens helte, fordi hun har en rigtig fantastisk, god måde at få folk til at føle sig trygge og glade og holde smiletallene oppe. Så tillykke Luni, du har fuldt ud fortjent det, forklarer han.

Det var Lars Holmgaard der nominerede Luni Smil. "Jeg får helt duggede øjne, jeg ved ikke helt, hvad jeg skal sige, men tusind tak", lyder det fra Luni Smil. Video: Privatoptagelser

Luni Smil klovner for alle aldersgrupper, men coronapandemien har betydet, at hun har fokuseret på smilet, når man ikke har kunnet være tæt.

- Inden det her corunda kom, var jeg vant til at være helt tæt. Der var kram og nærvær. Nu har jeg så fundet ud af, hvor meget det her smil kan gøre. Man kan blive lige så glad, få lige så meget dejlig følelse, forklarer hun.

Og der er ingen tvivl om, at det var en rørt klovn, der modtog beskeden om, at hun var blevet udvalgt til at repræsentere Region Midtjylland på frimærkerne.

"Kommer jeg på et frimærke?". Luni Smil var tydeligvis bevæget, da hun modtog nyheden om, at hun nu hyldes på frimærke. VIDEO: HENRIK PETIT/POSTNORD

Luni Smil blev ringet op af Mads Steffensen og svarede:

- Du giver mig sådan lidt duggede øjne.

Farmor skal have første brev

Frimærkerne med de danske hverdagshelte udkommer 16. september i år.

- Vi skal til at sende smil til hinanden, lyder det fra Luni Smil.

Og spørger man, hvem der skal have første smil med posten, er svaret klart:

- Det skal min farmor. Hun er fløjet op i himlen, men jeg tænker, at hun ville blive så stolt, og så kunne jeg sende det op til hende, slutter hun.

Se hele interviewet med Luni Smil i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY

Læs om de fem hverdagshelte nedenfor, som til september hyldes på frimærker.

De fem hverdagshelte

 1. Omsorgsklovn Luni Smil

  Luni Smil har formået at holde smiletallet, ikke smittetallet, højt ved sin forstående, kærlige og omsorgsfulde måde at være på overfor både unge og gamle. Hun er dukket op på Teams til skolernes undervisning og er fantastisk god til at få børnene til at føle sig både trygge, mødt og hørt. Hun kommer helt tæt på mennesker, selv på coronasikker afstand, og har betydet meget for mange i årenes løb.

 2. Mikkel Madsen

  Mikkel er med sine blot ti år en af hverdagens helte, der ikke kan lade være med at gøre noget godt for andre. Til Danmarks Indsamling 2021 samlede han på halvanden måned over 128.000 kroner ind til coronaramte børn. Han oprettede en indsamling, hvor folk kunne aflevere deres tomme flasker hjemme hos ham, og hver dag gik han i pantautomaten med fem-seks poser tomme flasker. 

 3. Villy Rønn

  Villy er en af hverdagens helte, fordi han er en ildsjæl, som betyder meget for mange mennesker, og fordi hans lokalsamfund nyder meget stor gavn af hans indsats. Siden Villy blev pensioneret fra sit arbejde på grund af en ryglidelse, har han brugt utallige timer som frivillig i blandt andet fodboldklubben og handicaprådet. Han har været bisidder, når udsatte borgere mødtes med sagsbehandlere, og han er i dag leder af et værested, hvor han yder en kæmpeindsats for tidligere misbrugere. Villy spreder glæde og godt humør, hvor han færdes, og han er en formidabel lytter, der fortjener stor tak og respekt.

 4. Nancy Maati

  Nancy er en ildsjæl for Holbæk og omegn. Hun har i årevis arrangeret juleaften med alt, hvad dertil hører, for de enlige, der ellers skulle have siddet alene denne aften. Der er julemad, juletræ og ikke mindst julegaver til alle børnene. Nancy er selv muslim, men elsker at glæde alle andre til jul. Sidste år kunne hun på grund af coronarestriktioner ikke samle de flere hundrede mennesker, hun plejer. Trods dét skulle børnene i de mindre bemidlede
  familier ikke snydes, så der var julegave og julekalender til alle.

 5. Leif Framke

  Leif er en sand hverdagshelt, der uselvisk kastede sig ud i bølgerne for at redde en femårig piges liv. Pigen flød rundt på et stort badedyr, der pludselig blev taget af fralandsvind og flød til havs. Hendes far og farbror svømmede forgæves ud efter hende, men heldigvis havde Leif set det og reagerede hurtigt, instinktivt og uselvisk. Han bad sin egen 8-årige datter blive inde på stranden og svømmede ud mod pigen. Da han er 20 meter fra hende, ryger hun i vandet, og Leif når akkurat ud til hende, som kun hendes hænder stikker op, og han redder hende. Pigen og hendes familie er Leif evigt taknemmelig for hans heltegerning.