Danmark vil trække soldater hjem fra Afghanistan
Danske soldater ankom til Afghanistan for første gang i januar 2002.
Danmark vil begynde en gradvis tilbagetrækning af militæret fra Afghanistan i fællesskab med NATO og USA, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
- Vi begynder at indlede vores forberedelser, siger Jeppe Kofod.
Tilbagetrækningen vil ifølge ministeren ske frem mod 11. september i år, som er den dato, USA har sat for deres tilbagetrækning.
- Vi vil selvfølgelig ikke igen tillade, at der er et fristed for terrorister, der kan angribe os. Om det er i Afghanistan, Irak eller i kalifatet. Det er vigtigt, vi slår til mod grupper som Islamisk Stat, der truer os, siger Jeppe Kofod.
Krig siden 2001
De første danske soldater ankom til Afghanistan i januar 2002. Dermed slutter et knapt 20 år langt ophold i landet.
Missionen har kostet mindst 43 danske soldater livet, og 214 er blevet såret af blandt andet vejsidebomber.
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger, at tilbagetrækningen foregår i tæt koordination med resten af NATO.
- Der foregår en tæt koordination med vores NATO-allierede og vores amerikanske kolleger i forhold til den tilbagetrækning, vi står over for.
- Der er grund til at sige tak til de 12.000 danske soldater, siger Trine Bramsen.
Taliban står stærkt
Ifølge Udenrigsministeriet har den danske mission været med til at skabe et mere frit Afghanistan.
På ministeriets hjemmeside står der blandt andet på listen over "Danmarks fingeraftryk", at Taliban ikke længere er ved magten.
Men amerikanske militæranalytikere mener, at Taliban står stærkt i øjeblikket, og at regeringen risikerer at blive væltet, hvis NATO trækker sig.
- Taliban vil sandsynligvis vinde sejre på slagmarken, og den afghanske regering vil have svært ved at holde Taliban stangen, hvis koalitionens styrker trækker sig ud, skriver de amerikanske efterretningstjenester i deres årlige, fælles vurdering af verdens tilstand, The Annual Threat Assessment, der blev udgivet i sidste uge.
Radikale Venstres Martin Lidegaard, der er formand for Udenrigspolitisk Nævn, skriver her til aften på Facebook, at vi trækker os, inden missionen i Afghanistan er slut.
- Vi nåede ikke så langt, som vi havde håbet, og der er en overhængende risiko for, at Afghanistan igen vil synke hen i borgerkrig og splittelse, siger han.
TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster siger, at når USA går i front for en tilbagetrækning af tropperne, så er det også en erkendelse af, at de er villige til at løbe akkurat den risiko.
- Man er ved at nå et punkt i USA, også i Biden-administrationen, hvor man siger: ”Jamen, så må vi leve med det”, siger han.
- Det er på tide
Meldingen fra Jeppe Kofod kommer, efter USA's præsident Joe Biden meddelte, at amerikanske soldater nu skal hjem fra Afghanistan hen mod 11. september 2021.
Joe Biden sagde, at USA's tilstedeværelse i Afghanistan har resulteret i, at man lykkedes med at tage Osama Bin Laden ud af spillet.
- Det er 10 år siden. Tænk over det. Siden da er årsagen til vores tilstedeværelse i landet blevet sværere at identificere. Terrortruslen har spredt sig til adskillige andre lande, lød det fra den amerikanske præsident.
- Det er på tide at afslutte Amerikas længste krig, fortsatte han.