GO'

I dag udkommer jumbobog nummer 500 - søstre har hver og én

Den første Jumbobog 'Joakims trillioner' udkom i 1968 og bestod af i alt syv historier.

Siden Gyda Frederiksen og Dorthe Nielsen var børn, har de været opslugt af Jumbobøger. Og selvom søstrene i dag er 41 og 43 år, hænger deres fælles interesse stadig ved.

- Jeg læser nok Jumbobøger hver dag. Jeg læser ikke mange hver dag, men jeg læser nok en enkelt i hvert fald, forklarer Dorthe Nielsen i ‘Go’ morgen Danmark’.

Gyda Frederiksen og Dorthe Nielsen er søstre og vilde med Jumbobøger. "Det er afstressende og det er hyggeligt", fortæller Dorthe Nielsen.

Det var deres farmor, der introducerede dem for bøgerne, og siden har universet i bøgerne været en fælles ting, de har haft sammen.

Og det er der en grund til:

- Jeg tror, det var mangfoldigheden blandt andet. Der var så mange karakterer, man kunne relatere til, og så var det nogle utroligt velfortalte historier, lyder det fra Gyda Frederiksen.

Jumbobog nummer 108 er Dorthe Nielsens yndlingsjumbobog : "Den udkom, da jeg var 13 år. I den går Rip, Rap og Rup til mini-volley, og skal lære at spille volleyball og har Fedtmule som træner". Der er også andre gode historier i den, forklarer hun.

I dag udkommer Jumbog nummer 500, og de to søstre har dem alle sammen. De står fordelt i begge deres hjem, fordi samlingerne var begyndt at fylde for meget, fortæller de.

De vurderer, at de har brugt mellem 10.000 og 15.000 kroner på at købe bøgerne.

For børn og voksne

Jumbobøgerne er oprindeligt en italiensk opfindelse, og den første bog udkom i Danmark i maj 1968. Dengang kostede en Jumbobog 4,85 kroner.

Tegnerne og forfatterne arbejder i dag fra hele Europa, men bøgerne trykkes i Viborg. Flere Jumbobøger er udkommet i flere oplag, herunder bog nummer to 'Onkel Joakims skattejagt', der er udkommet i seks oplag som den eneste bog. Bog 1 til 14 blev nemlig genudgivet i 2005, 13 år efter seneste oplag i 1992.

Fem hurtige om Jumbobøger

  • Jumbobøger udkommer i dag i 20.000 eksemplarer per udgave.
  • En del af figurerne fra Andeby optræder kun i Jumbobøgerne, eksempelvis Vildmule, Hilda og Bisse.
  • I Jumbobøgerne 361-364 udkom ”Mission Termisk Hjerte”, der var den første og eneste fortsatte historie i Jumbobogens historie.
  • Anders And altid har bar mås – medmindre han er ude at bade, for så har han badebukser på.
  • 186.000 voksne danskere læser i en Jumbobog i løbet af året. Læserne er i alle aldre og alle samfundslag, viser undersøgelse fra 2020.

Kilde: Story House Egmont A/S

De første 20 år var siderne skiftevis i farve og sort/hvid, og det er der en forklaring på.

Den første Jumbobog udkom i 1968. Har man en liggende på loftet i god stand, kan den være mange penge værd.

- Mondadori, der i Italien trykte bøgerne, havde en gammel trykke, som kun kunne trykke på hver anden side, så gad egmont ikke farvelægge, forklarer Anders Christian Sivebæk, der er redaktør i Dansk Donaldist-Forening.

Han har selv alle 500 Jumbobøger - både dem med sort/hvid-sider, dem han selv som barn har farvelagt, og så de nyere udgaver med alle sider i farve.

Som vi plejer at sige, så kendte vi nok ordet ’parapsykologi’ før mange fra vores klasse

Gyda Frederiksen, økonomimedarbejder

Han kan ikke komme på andre bogserier, der er fortsat så længe, men han tror, det skyldes, at universet både henvender sig til børn og voksne i højere grad, end eksempelvis Anders And-bladene gør.

Derudover peger Anders Christian Sivebæk på, at bøgerne ikke hænger direkte sammen, og man er derfor ikke afhængig af at købe den næste i rækken for at kunne følge med - med få undtagelser:

'Jagten på Stjernehjulet' udkom i 1991.

- Jagten på stjernehjulet er min favorit. Alle figurerne, som ikke plejer at mødes, arbejder sammen om at finde alle 12 dele af stjernehjulet for at kunne se ind i fremtiden, forklarer Anders Christian Sivebæk.

Fra biler til dykning

Da søstrene Gyda Frederiksen og Dorthe Nielsen var børn, kunne de flere ord end de fleste af deres klassekammerater, fordi de læste Jumbobøger.

- Som vi plejer at sige, så kendte vi nok ordet ’parapsykologi’ før mange fra vores klasse hvert fald, forklarer Gyda Frederiksen.

Jumbobog nummer 84 er Gyda Frederiksens favorit: "Det er fordi den kombinerer to af mine nørdinteresser. Anders And jubobøger og så ’Dungeons & Dragons’. Det er simpelthen en helt klassisk ’Dungeons & Dragons-historie’", lyder det

- Anakronisme var også en ting, tilføjer Dorthe Nielsen.

Men Jumbobøgerne har ikke kun lært dem svære ord og sjove referencer. De har også lært dem om alt fra biler og dykning til opdagelsen af Amerika.

- Da jeg læste ’Haj Mickey' i sin tid, lærte jeg om dykning og tryk under vand. Der har Mickey en dykkerskole, hvor det bliver forklaret meget videnskabeligt og bliver tegnet og fortalt, hvordan tryk fungerer, når man dykker eller skal op, og hvad der sker i kroppen, fortæller Gyda Frederiksen.

Mysteriet om stålanden

Ejer man alle Jumbobøgerne og sætter dem op ved siden af hinanden, fylder de cirka syv hyldemeter. På denne måde kan man også se det billede, bøgernes ryg danner ved siden af hinanden.

Gyda Frederiksen og Dorthe Nielsen har allerede købt Jumbobog nummer 500.

Og her lægges der op til, at sandheden om ‘Stålanden’, en superhelt i Andeby-universet, vil blive afsløret.

De glæder sig begge til at læse den, men én ting skal først overstås.

- Når jeg kommer hjem fra arbejde, så skal jeg læse den, men vi skal lige være voksne først, slutter Gyda Frederiksen.

Se hele interviewet med Gyda Frederiksen og Dorthe Nielsen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY