Coronavirus

Seneste nyt om Coronavirus 11. april

Arkivfoto.

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

Hvad skete der? Gennem det seneste døgn blev 691 nye smittede med coronavirus registretet.

Sundhedsordførere kalder på nye anbefalinger for afspritning

Flere danske professorer sagde tidligere på ugen til Jyllands–Posten, at flere studier nu viser, at muligheden for at blive smittet med covid-19 via overflader, hvor virus har lagt sig, er lille. Derfor mener en række sundhedsordførere nu, at der skal laves om på anbefalingerne, skriver Jyllands–Posten søndag.

– Der bliver sprittet ufatteligt meget af med tonsvis af sprit i det offentlige rum lige nu. Den her nye viden giver anledning til opdaterede anbefalinger, siger De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, til avisen.

Vollsmose forbereder sig på ramadan

I Vollsmose forbereder man sig nu på den muslimske højtid ramadan, som man frygter kan medføre en øget risiko for smittespredning ligesom andre højtider.

Monzer Dodar, der er bestyrelsesmedlem hos Dawaa Center og moske i Vollsmose, siger til TV2 Fyn, at man eksempelvis skal have en negativ coronatest, der er maksimum 48 timer gammel, for at komme ind i moskeen, ligesom der er ekstra stramme begrænsninger for, hvor mange der bliver lukket ind.

USA sætter vaccinationsrekord med 4,6 millioner doser på én dag

USA er godt i gang med sit vaccinationsprogram, og lørdag vaccinerede landet mere end 4,6 millioner borgere. Det oplyser Cyrus Shahpar, der er ansvarlig for vaccinationsdata i Det Hvide Hus, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Ifølge Det Hvide Hus vaccinerer man dagligt i gennemsnit tre millioner. 

Lægemiddelstyrelsen-direktør: Vi skal ikke forholde os til statslig støtte af vaccineprojekter

Information har skrevet, at fejlagtig information fra Lægemiddelstyrelsen satte en stopper for Sundhedsministeriets køb af den danske vaccine AdaptVac.

Men det er Lægemiddelstyrelsens direktør, Mette Aaboe Hansen, uenig i. Hun skriver på Twitter, at det ikke var styrelsens opgave at rådgive om statslig støtte af vaccineprojekter.

Holland dropper planlagt genåbning

Den hollandske regering havde indtil i dag planlagt at fjerne en række restriktioner 21. april, men eksperter har sagt, det er en dårlig idé, fordi smittetallene stiger.

Søndag har en talsperson fra regeringen ifølge The Guardian oplyst, at man venter med at fjerne restriktionerne, der nu i hvert fald gælder til 28. april.

Fire tilfælde af modstandsdygtig britisk variant fundet

Der er påvist yderligere fire tilfælde af den nye britiske coronavirusmutation, der er mere modstandsdygtig over for antistoffer, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

- Vi holder ekstra øje med den i lighed med P. 1 og B. 1.351, skriver ministeren.

Den nye britiske variant er særlig, fordi den både har en mutation, der gør den mere smitsom end den oprindelige variant af coronavirus, men også E484K-mutationen, der gør, at virusset har nedsat følsomhed over for antistoffer.

Fejlagtigt information fra styrelse satte stopper for køb af dansk vaccine

I sommer oplyste Lægemiddelstyrelsen til Sundhedsministeriet, at EU-aftale forhindrede en aftale om støtte til og køb af dansk vaccine. Men det var ikke korrekt.

Fejlagtigt rådgivning fra Lægemiddelstyrelsen til ministeriet gjorde, at man ikke købte den danske AdaptVac–vaccine. Det skriver Information

DI: Eksperter skal hyppigt vurdere genåbning

Der er brug for hyppige ekspertvurderinger, så genåbningen af landet kan justeres velovervejet og hurtigt. Og politisk pres skal ikke forcere genåbningen. Sådan lyder det fra Dansk Industris direktør Lars Sandahl Sørensen i Politiken.

– Jeg kunne sagtens forestille mig, at eksperterne meldte ud hver uge med deres sundhedsfaglige og økonomiske anbefalinger, så vi hele tiden kan justere genåbningen så kvalificeret som overhovedet muligt, siger han til avisen.

Region Syddanmark inden vaccinetest: Regn med kø

Regionerne gennemfører mandag en stresstest af regionens vaccinationscentre, og i Region Syddanmark forklarer koncerndirektør Kurt Espersen, at tilmeldte skal forvente kø. Det skriver TV Syd.

– Når så mange skal vaccineres, er det dog ikke sikkert, vi kan undgå, at der opstår ventetid nogen steder. Det håber jeg, der vil være forståelse for, og jeg ved, at alle medarbejdere vil gøre deres bedste for at hjælpe alle godt igennem, udtaler han i en pressemeddelelse.

Gigtforeningen frygter, at region har svigtet en stor gruppe patienter

Gigtforeningen har en formodning om, at der i Region Midtjylland fortsat er en større gruppe alvorligt syge patienter, som endnu ikke har fået tilbud om coronavaccination, skriver Jyllands–Posten.

Som den eneste af landets fem regioner valgte regionen tidligere i år kun at indmelde patienter over 65 år til vaccineplanens gruppe fem. Dermed blev en del yngre kronikere i første omgang ikke meldt ind i gruppe fem. Og ifølge Gigtforeningen får den stadig meldinger om, at nogle stadig ikke har fået en indkaldelse. 

Flest yngre coronasmittede indlægges på intensiv i Brasilien

Arkivfoto.

Der er nu indlagt flere coronapatienter under 40 år på intensiv end de ældre aldersgrupper i Brasilien, viser en brasiliansk rapport af Brazilian Association of Intensive Medicine (AMIB), skriver AFP.

Tallene, der er fra marts, viser, at over 11.000 personer under 40 år var indlagt på intensiv. Det er 52,2 procent af det samlede antal.

Flere køreskoler får lov at genåbne

Smitten er nu så meget under kontrol, at de liberale serviceerhverv kan holde åbent i Brøndby, Fredensborg, Gladsaxe og Halsnæs Kommune. Det betyder også, at køreskolerne kan genåbne, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Tjekkiet har tredjeflest smittede på verdensplan - nu åbner landet

Tjekkiet, der på verdensplan har tredje flest smittede per én millioner indbyggere, har nu faldende smittetal, og landet genåbner en række aktiviteter mandag.

Blandt andet åbner udvalgte butikker, nogle skoleklasser, zoologiske haver og bryllupper og begravelser kan igen afholdes med op til 15 deltagere. Det oplyser Czech Radio, skriver The Guardian.

Fransk epidemiolog: Vaccinationer er ikke nok i sig selv

Antoine Flahault, der er epidemiolog på Geneva Universitet, advarer ifølge The Guardian om, at vaccination af borgerne ikke i sig selv er nok til at stoppe pandemien i øjeblikket.

– At stoppe voksnes aktiviteter er vigtigt, men end anden meget vigtigt ting er skolerne, siger Flahault, der mener, at skoler også skal være lukkede efter 26. april, hvor de lige nu står til at genåbne. 

Nordjysk affaldsselskab vil byde på afbrænding af mink

(ARKIV) Mink aflives og pelses på minkfarm ved Næstved, fredag den 6. november 2020.

Det nordjyske affaldsselskab Reno-Nord er et af de kommunale affaldsselskaber, der vil byde på opgaven med at afbrænde millioner af døde mink.  Han føler sig overbevist om, at borgerne ikke kommer til at opleve lugtgener.

- Det er da en opgave, vi helst havde været foruden. Men fordi der nu engang er truffet de beslutninger, der er, så må vi forholde os til den virkelighed. Så siger vi, at vi godt vil være med til at løfte opgaven, siger bestyrelsesformand Kristoffer Hjort Storm.

Indien forbyder eksport af remdesivir

Den indiske regering forbyder nu eksport af lægemidlet remdesivir, der produceres syv steder i Indien, skriver AFP.

Det skyldes, at smittetallene stiger i Indien, og dermed forudser man, at landet selv får brug for lægemidlet, der under pandemien er blevet brugt til behandling af patienter indlagt med corona. 

Vandpibecafe lukkes for anden dag i træk

For anden dag i træk måtte politiet natten til søndag lukke en vandpibecafé i et erhvervsområde i Kvistgaard udenfor Helsingør og sigtede 10 mænd i alderen fra 23 til 42 for overtrædelse af forsamlingsforbuddet. Det skriver sn.dk.

Ifølge medier var en del af personerne gengangere fra aftenen forinden, hvor to vandpibecafeer i samme ejendom var blevet lukket. Her blev 31 personer sigtet.

Blandt andet var vedkommende, der har lejet erhvervsmålet, til stede begge aftener. Personen blev også sigtet for at have gjort klar til alkoholsalg uden at have tilladelserne i orden. 

Canada går væk fra aldersbaseret vaccination

Canada skifter ifølge Reuters vaccinationsstrategi. I stedet for at vaccinere efter alder vil landet nu fokusere på at få frontlinjeansatte vaccineret først.

Det gælder alt fra buschauffører til ansatte på kødfabrikker, som er i større risiko for at blive smittet, men som indtil videre er blevet overset i vaccinationsprogrammet. 

Hollandsk smittetal det højeste i mere end to uger

Holland har siden i går registreret 8218 nye smittetilfælde med coronavirus. Det er det højeste antal i mere end to uger, viser tal fra landets sundhedsmyndigheder. 

Adskillige hospitaler i landet er i øjeblikket tvunget til at udskyde vigtige operationer, fordi personalet er nødt til at tage sig af de indlagte coronapatienter, skriver The Guardian.

Stigningen kommer, mens den hollandske regering diskuterer muligheden for at løfte en række restriktioner – blandt andet et natligt udgangsforbud.

To mænd udvist af Danmark - én havde falsk corona-attest

To mænd fra Polen er blevet udvist af Danmark med indrejseforbud i seks år efter et grundlovsforhør i Sønderborg. Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter, at en af mændene blev taget ved grænsen ved Frøslev med en covid–attest, han havde ændret datoen på.