Nyheder

Se prins Philips liv i billeder

Prins Philip nåede at besøge 143 lande og deltage i 22.000 arrangementer i sin tid som prins.

Fredag gik den britiske prins Philip bort, efter at have levet et spektakulært og begivenhedsrigt liv, der strakte sig fra 1921 til 2021. Han blev født som prins af Danmark og Grækenland, men tilbragte det meste af sit liv som 'dronningens mand', hertugen af Edinburgh.

I mere end 60 år stod han sammen med sin hustru i spidsen for verdens mest omtalte og pressedækkede kongehus, der er blevet både hyldet og angrebet af den britiske befolkning.

Han blev 99 år gammel. Her får du historien om hans liv fortalt gennem 21 billeder.

Prins Philip blev født på Korfu i 1921. Han var søn af  prins Andrew af Grækenland og prinsesse Alice. Han fik titlen prins af Grækenland og Danmark, da hans farfar var danske Vilhelm af Glücksborg, der senere blev kong Georg af Grækenland.
Prinsen var femte barn i en søskendeflok bestående af fire søstre. Her ses han som seksårig i matrostøj.
Efter endt skolegang søgte prins Philip ind i militæret og blev en del af den britiske flåde. Han kæmpede for Storbritannien under Anden Verdenskrig. Han blev senere kadet og steg yderligere i graderne.
Prins Philip mødte første gang dronning Elizabeth, da han var bare 13 år gammel. Men det blev først nogle år efter, at romancen opstod. I 1947 blev parret gift. Elizabeth var på det tidspunkt 21 år, og prins Philip var 26.
Allerede året efter brylluppet kom parrets første barn, prins Charles, til verden, og i 1950 fik de en datter, der fik navnet Anne.
Den daværende prinsesse Elizabeth og prins Philip tilbragte de første år af deres ægteskab på Malta, mens prins Philip arbejdede som førsteløjtnant på skibet HMS Chequers.
I 1952 døde dronning Elizabeths far Georg 6. efter et kort forløb med lungekræft. Den 26-årige Elizabeth blev dronning - og hun blev kronet året efter. Prins Philip indstillede samtidig sin karriere ved flåden for at være en støtte for den nye dronning på fuld tid.
Prins Philip var en atletisk mand, der var glad for mange sportsgrene, blandt andet polo, som han deltog i jævnligt. Faktisk havde han en aktiv polokarriere helt frem til han rundede de 50 år.
Prins Philip deltog i et hav af officielle rejser, erhvervsfremstød, arrangementer og højtider både med og uden sin hustru i sine mere end 60 år som aktivt medlem af kongehuset. Her ses han i Sierra Leone med sin hustru i 1961.
Prins Philip deltog også i mange arrangementer på egen hånd, faktisk nåede han at optræde ved mere end 22.000 officielle arrangementer inden sin død - når man alene tæller dem, han deltog i alene uden dronning Elizabeth.
I begyndelsen af 60'erne blev familien pludselig udvidet. I 1960 kom prins Andrew (t.h.) til verden, og i 1964 kom sidste skud på stammen, sønnen Edward.
I 1972 kunne dronning Elizabeth og prins Philip fejrer sølvbryllup. Dagen fejrede de i foretrukne omgivelser på deres slot i Balmoral i Skotland.
I 1979 blev prins Philips onkel, jarl Louis Mountbatten, myrdet af IRA-terrorister, der havde påsat en bombe på hans yacht. Mordet ramte den britiske kongefamilie hårdt. Her tog prins Philip og prins Charles afsked med Mountbatten.
I 1982 kom en ny tronarving til verden. Prins Charles og prinsesse Diana fik sønnen prins William, der en dag bliver briternes konge.
I 1992 udbrød der en voldsom brand på Windsor Castle, hvor regentparret ofte boede. Samme år blev både prinsesse Anne og prins Charles skilt, og dronningen proklamerede, at det havde været et forfærdeligt år for hende og familien.
I 1997 døde prinsesse Diana i en tragisk trafikulykke, og kongehuset blev mødt af en massiv vrede fra briterne, der savnede en reaktion. Ved begravelsen gik prins Philip med sin søn, sine børnebørn og Dianas bror bag kisten.
En betydningsfuld del af prins Philips liv var at besøge Commonwealth-landene. I 2002 besøgte han og hans hustru Australien - et land de nåede at besøge mere en ti gange i deres tid sammen.
I 2017 meddelte dronningen, at prins Philip gik på pension. På det tidspunkt havde han, ifølge BBC, været engageret i cirka 780 forskellige organisationer, besøgt over 143 lande og deltaget i mere end 22.000 arrangementer i sine mere end 60 år som hertug.
Efter pensionen trak prins Philip sig fra alle officielle pligter. Han kunne dog stadigvæk spottes ved uofficielle lejligheder og til familiebegivenheder.  Her ses han for eksempel ved Royal Windsor Horse Show i 2019.
I februar 2021 blev prins Philip indlagt som følge af hjerteproblemer og en infektion. Prinsen var indlagt længere end forventet, men kom hjem igen en måned senere i marts.
9. april 2021 gik prins Philip bort. Kort tid efter strømmede briterne til Buckingham Palace for at lægge blomster og vise deres medfølelse.