Nyheder

Forældre er frustrerede over daginstitutioner, der kræver coronasikre madpakker

Kommune vil indskærpe over for institutioner, at der ikke er noget, der hedder "coronavenlige madpakker".

I en institution i Vejen Kommune er forældre til små børn blevet mødt med særlige coronakrav til børnenes madpakker.

Børnene skal selv kunne åbne ostehapsen eller skrælle mandarinen uden hjælp fra en voksen.

Joan Hansen fra Brørup har flere gange oplevet, at hendes fireårige søn er kommet hjem fra børnehave med en uspist salamistang, mandarin eller frugtstang.

Sønnen forklarer, at han ikke har spist det, fordi han ikke selv har kunnet åbne emballagen, og de voksne vil ikke hjælpe "på grund af corona".

Det, synes Joan Hansen, er "noget pjat".

Hun fortæller, at institutionen har bedt forældrene om at klippe hul i emballagen, så børnene kan spise deres mad uden hjælp fra personalet. Det vil hun også gerne gøre, men det kan smutte en gang i mellem.

- De par gange, hvor der er nogen, der glemmer det, synes jeg, at det er for dårligt, at de ikke bare lige åbner det, siger Joan Hansen.

En stor ting i et barns øjne

Hun har derfor i en Facebook-gruppe taget kontakt til de andre forældre, hvor to andre fortæller, at de havde oplevet det samme med henholdsvis en banan og en ostehaps.

Hvis et barn får hele sin madpakke, gør det så den store forskel, om barnet også får en ostehaps ved siden af?

- En ostehaps eller en spegepølse er bare en stor ting i en fireårigs øjne. Den mandarin, min søn ikke kunne åbne, var frugtdelen i hans madpakke. Jeg kan godt se, at som voksne havde vi nok overlevet, at vi ikke fik en ostehaps. Men det betyder meget for et barn, der skal holde energien oppe hele dagen, siger Joan Hansen.

Hvis du har haft lignende oplevelser, kan du skrive til journalist Astrid Skov Andersen på asan@tv2.dk.

Joan Hansen gik derfor til forældrerådet, som tog frustrationen op med institutionens ledelse.

I et svar til forældrerådet, som TV 2 har set, skriver lederen, at den voksne skal vaske og spritte hænder, hver gang de hjælper med at åbne noget i et barns madpakke. Men det går ud over hyggen og dialogen, hvis den voksne render i pendulfart og vasker hænder under måltidet, lyder det i svaret fra ledelsen.

Lederen skriver videre, at børn ikke skal "straffes", hvis en forælder glemmer at åbne emballagen hjemmefra.

Vi vil gerne hjælpe børnene

Pia Hansen, der er områdeleder for fem institutioner – herunder børnehaven Vestervang – i Vejen Kommune, er bekendt med, at der har været en dialog mellem forældrerådet og institutionens ledelse om håndteringen af madpakker, der kræver hjælp fra personalet.

Hun bekræfter, at forældrene er blevet bedt om at åbne emballage hjemmefra, så børnene selv kan spise deres madpakker uden hjælp fra personalet.

Pia Hansen understreger dog, at der ikke findes nogen politik i institutionen om, at personalet ikke må røre ved børnenes madpakker eller hjælpe med at åbne frugtstænger, ostehaps og lignende, hvis forældrene har glemt at åbne det hjemmefra.

- Der er absolut ingen regler om, at vi ikke må hjælpe børnene med det ene og det andet, og vi hjælper dem også, siger hun.

Ifølge Pia Hansen findes der ingen instruks om, at en voksen skal vaske og spritte hænder efter at have rørt ved et barns madpakke, men at det for nogle pædagoger og børn kan føles tryggest at gøre.

Hun er ked af, hvis nogle forældre har haft oplevelsen af, at deres barn er blevet afvist hjælp, og hun har taget en snak med leder og pædagoger i den pågældende institution og præciseret, at ingen børn skal nægtes hjælp til at åbne deres madpakker.

Barn på 1,5 år fik ikke mad

Joan Hansen er ikke den eneste, der har oplevet, at pædagoger afviser at hjælpe børn med at åbne deres madpakker med henvisning til risiko for coronasmitte.

Nadia Maria Løfgren-Granding har i et Facebook-opslag beskrevet, at hendes datter på 1,5 år ikke havde fået eftermiddagsmad i vuggestuen, fordi hun ikke selv kunne åbne indpakningen.

I opslaget henviser Nadia Maria Løfgren-Granding til en seddel fra institutionen med retningslinjer for coronavenlige madpakker, hvor det fremgår, at personalet på grund af corona "ikke må røre børnenes madpakker".

I dag blev jeg ramt, lige der hvor der gør allemest ondt... Mit barn blev svigtet i institutionen! Da jeg henter min...

Posted by Nadia Maria Løfgren-Granding on Wednesday, April 7, 2021

Det fremgår desuden, at børn, der ikke har alderen eller motorikken til selv at åbne sin madpakke, selvfølgelig bliver hjulpet.

Der er sket en misforståelse

Institutionen ligger i Frederikssund Kommune, men det er ikke kommunen, der har pålagt institutionen at tage særlige forholdsregler i forhold til ikke at røre ved børnenes madpakker.

Det siger Trine Venbjerg Hansen, der er centerchef for Børn og Skole i kommunen.

- Vi følger de retningslinjer, der kommer fra Sundhedsstyrelsen, og her der altså tale om en misforståelse, siger hun.

- Selvfølgelig er det ikke i orden, at der er et barn på 1,5 år, der ikke har fået mad. Det er klart, siger Trine Venbjerg Hansen.

Præcisering af retningslinjer

Trine Venbjerg Hansen har været i kontakt med institutionen og præciseret retningslinjerne omkring spisesituationer i dagtilbud, som udelukkende handler om at have rene hænder og god håndhygiejne.

- Der er slet ikke noget, der hedder "coronavenlige madpakker". Der kan være nogle pædagogiske refleksioner om selvhjulpenhed, der kan gøre, at børnene så vidt muligt selv skal pakke deres mad ud. Men der er ikke noget i coronaretningslinjerne, der siger, at man skal have coronavenlige madpakker med, siger hun.

Frederikssund Kommune vil på baggrund af episoden sende besked ud til alle kommunens daginstitutioner og præcisere, hvilke retningslinjer der gælder i forhold til madpakker og spisesituationer for at forhindre spredning af coronavirus.