Dagens overblik: Regeringen vil bruge milliarder pĂĄ veje og trafik

16x9
Regeringen præsenterede sit nye milliardudspil i dag klokken 12 på et pressemøde hos Novo Nordisk i Kalundborg. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Kirkeklokker forstyrrede nattesøvnen, regeringen vil sende specialstyrker til Mali, og 44 personer har fået dom for at feste.

Velkommen til dagens overblik.

Milliardplan skal sikre ny infrastruktur

Finansminister Nicolai Wammen præsenterede regeringens udspil sammen med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek og transportminister Benny Engelbrecht, som lige kan anes bag hækken.
Finansminister Nicolai Wammen præsenterede regeringens udspil sammen med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek og transportminister Benny Engelbrecht, som lige kan anes bag hækken. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

I dag præsenterede regeringen sin store infrastrukturplan. En plan, der foreslår at afsætte 106 milliarder kroner til nye investeringer frem mod 2035 og cirka 55 milliarder kroner til at færdiggøre igangværende projekter.

Pengene skal blandt andet bruges til mere overvågning på S-togsstationer, billigere billetter til kollektiv transport og nye motorveje flere steder i landet. Desuden vil regeringen afsætte penge til klimavenlig asfalt og gøre 2022 til ’cyklens år’.

- Vi trænger til nogle store investeringer i vores infrastruktur, så vi kan hænge bedre sammen som land fremover, sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på dagens pressemøde.

Få et større overblik over planen lige her.

Hvem ringede klokkerne for?

Kirkeklokkerne fra Sankt Olai Kirke i Helsingør forstyrrede en del borgere i nat.
Kirkeklokkerne fra Sankt Olai Kirke i Helsingør forstyrrede en del borgere i nat. Foto: Local Eyes

Hvis du tilfældigvis sad i Teams-møde med en fra Helsingør her til formiddag og syntes, hun så en anelse klatøjet ud, så hav barmhjertighed med hende.

Det kan jo være, at hun var en af de borgere, der blev vækket i nat, da domkirken Sankt Olais klokker pludselig gik i gang af sig selv omkring klokken kvart over et.

I hvert faldt lavede kirkeklokkerne sĂĄ meget larm, at ogsĂĄ telefonerne hos politiet begyndte at kime i vildskab.

Derefter fik politiet kontakt til sognepræsten, som også var blevet vækket af kirkeklokkerne. Hun kunne så låse sig ind i kirken, hvor hun fandt den rigtige knap, og så kunne freden atter sænke sig over byen.

Regeringen vil sende specialstyrker til Mali

Det danske militærbidrag omfatter op til omkring 105 personer, der forventes at blive udsendt i begyndelsen af 2022. Desuden vil regeringen genudsende et dansk transportfly til Mali.
Det danske militærbidrag omfatter op til omkring 105 personer, der forventes at blive udsendt i begyndelsen af 2022. Desuden vil regeringen genudsende et dansk transportfly til Mali. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Regeringen ønsker at sende danske specialoperationsstyrker, kirurger og stabsofficerer til Mali i Vestafrika. Det oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i dag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

De danske tropper skal fra begyndelsen af 2022 bidrage til kampen mod terrorisme i Sahelregionen, der ifølge Udenrigsministeriet er et af verdens skrøbeligste områder og udgør en "sprængfarlig krise på Europas dørtrin".

- Vi vil forhindre, at Al-Qaeda og Islamisk Stat lykkes med at gøre Sahel til et helle for deres terror- og voldsregime, lød det i dag fra Jeppe Kofod.

Regeringen vil fremsætte et beslutningsforslag om det danske bidrag i Folketinget inden begyndelsen af 2022.

Bøder til 44 festdeltagere

Retten i Holstebro havde lejet loungeområdet i den store Gråkjær Arena til afvikling af sagen med de flere end 40 tiltalte.
Retten i Holstebro havde lejet loungeområdet i den store Gråkjær Arena til afvikling af sagen med de flere end 40 tiltalte. Foto: Ritzau Scanpix

Vi er efterhånden mange, der længes efter at feste med mange mennesker til den lyse morgen. Men derfor skal man alligevel tænke sig godt om, inden man fester i seks timer og danser til levende musik på en nedlagt ålefarm øst for Holstebro.

Det måtte 44 personer i alderen 35 til 76 år i dag sande, da Retten i Holstebro afgjorde, at de brød forsamlingsforbuddet på ti personer til en fest 12. december.

Det har deltagerne hidtil nægtet med den begrundelse, at det var en privat fest på en privat matrikel. Men den forklaring købte retten ikke, og derfor fik festens to arrangører hver en bøde på 5000 kroner, mens resten fik en bøde på 4000 kroner. Bødetaksten var ekstra høj på grund af en række skærpende omstændigheder.

Hjemmesider tilbyder falske coronapas

(Arkivfoto).
(Arkivfoto). Foto: Ritzau Scanpix

Forfalskede coronapas og negative testsvar, som til forveksling ligner dem, der udstedes af henholdsvis sundhed.dk og den private testudbyder Falck. Det kan man nu fĂĄ lavet via hjemmesider, har TV 2 konstateret.

Og myndighederne er opmærksomme på problemet. I morges anmeldte sundhed.dk en hjemmeside til politiet, og det samme gjorde Falck.

Københavns Politi bekræfter over for TV 2, at de har modtaget anmeldelser om flere hjemmesider, der hjælper brugere med at generere falske coronaresultater, og er i gang med at efterforske sagerne.

Coronapasset er en del af genåbningen af Danmark og skal altså vises, hvis man for eksempel skal til frisør.

***

Det var dagens historier, og hvad skal du sĂĄ bruge tiden pĂĄ nu?

Sjovt, du spørger. For hvis du tilfældigvis er fan af Ringenes Herre, så har jeg da et forslag til dig:

En 30 ĂĄr gammel sovjetisk filmatisering af J.R.R. Tolkiens eventyrlige univers er nemlig dukket op pĂĄ Youtube, og den er... anderledes end Peter Jacksons biografsucces fra begyndelsen af dette ĂĄrtusinde.

God fornøjelse.