Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 7. april

Vaccine

Her får du seneste nyt om coronavirus fra Danmark og verden. Vi opdaterer hele dagen.

Du kan læse de seneste coronatal i vores overblik her.

Næsten 55.000 nye tilfælde i Tyrkiet

Tyrkiet har onsdag registreret sit hidtil højeste antal nye smittetilfælde i løbet af et døgn under pandemien.

Landet med 83 millioner indbyggere har onsdag konstateret 54.740 nye smittetilfælde og 276 coronarelaterede dødsfald. Det viser officielle tal fra myndighederne.

En ny bølge af virusudbruddet har tvunget regeringen i Ankara til at skærpe forholdsregler for at bremse smittespredning. Restriktionerne var ellers blevet lempet i begyndelsen af marts.

I alt er 32.943 personer i Tyrkiet døde under pandemien som følge af virusset. Det svarer til cirka 397 dødsfald per én million indbyggere. I forhold til befolkningstal er Tjekkiet og Ungarn de hårdest ramte lande i verden. Begge har registreret over 2000 dødsfald for hver én million indbyggere.

EMA vil undersøge russiske vaccineforsøg

I næste uge vil Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) granske data fra forsøgene med den russiske vaccine mod corona, Sputnik V.

Det skriver det amerikanske medie Financial Times ifølge The Guardian.

EMA skal undersøge om de russiske forsøg er foregået efter globale kliniske og videnskabelige retningslinjer. Ifølge Financial Times har kilder internt i EMA udtrykt bekymring for, at de russiske forsøg ikke har levet op til etiske standarder.

Den lokale regering i den tyske delstat Bayern har allerede meldt ud, at delstaten gerne vil købe Sputnik V–vacciner.

Studie: En tredjedel af amerikanske coronasmittede får neurologiske eller psykiske diagnoser

I et studie med mere end 230.000 tidligere coronapatienter, primært amerikanere, er 34 procent inden for seks måneder diagnosticeret med neurologiske eller psysiske lidelser. Det skriver Reuters.

Forskere bag studiet kan ikke klart konkludere, hvordan virussen er forbundet med psykiatriske tilstande som angst og depression, men disse er de mest almindelige diagnoser blandt 14 lidelser, forskerne har kigget på. 

Studiet er publiceret i The Lancet Psychiatry, og forskere fra Oxford University har været med til at lede forsøget.

Tjekkisk sundhedsminister blev fyret, efter han afviste russisk vaccine

Jan Blatny er blevet afsat som sundhedsminister i Tjekkiet. Det sker, efter at han nægtede at bakke op om præsident Milos Zemans planer om at købe covid-19-vacciner fra Kina og Rusland. Det skriver Reuters.

Italien stopper AstraZeneca-vaccine til folk under 60 år

Italienske sundhedsmyndigheder oplyser onsdag aften, at AstraZeneca–vaccinen fremover kun skal gives til personer over 60 år. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det fremgår dog, at personer, der allerede har fået første stik med vaccinen fra AstraZeneca, også kan få stik nummer to med vaccinen.

Lægemiddelstyrelsen vil ikke tage beslutning om brug af AstraZeneca

Lægemiddelstyrelsen afviser over for Ritzau at give en anbefaling vedrørende AstraZeneca–vaccinen.

Chef for lægemiddelovervågning Tanja Erichsen henviser til, at det er op til Sundhedsstyrelsen at træffe en beslutning om brugen af vaccinen fra AstraZeneca.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) meldte onsdag ud, at der var en mulig forbindelse mellem vaccinen og en række usædvanlige blodpropper.

Sverige opdaterer listen over bivirkninger på AstraZeneca-vaccinen

I Sverige får AstraZenecas coronavaccine en opdateret liste over bivirkninger. Fremover kommer der til at stå, at blodpropper og lavt antal blodplader er en "meget sjælden" bivirkning.

Det oplyser den svenske lægemiddelstyrelse, Läkemedelsverket, ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Danske AstraZeneca-planer er uændret

Danmarks sundhedsminister Magnus Heunicke har været til møde med EU's sundhedsministre på baggrund af EMA's (Det Europæiske Lægemiddelagentur) pressemøde om AstraZeneca-vaccinen. 

I en pressemeddelelse fra Lægemiddelstyrelsen oplyses det, at den danske strategi forbliver uændret. I Danmark har Sundhedsstyrelsen foreløbigt sat AstraZeneca-vaccinen på pause indtil den 15. april.

Læs mere her.

69 elever sendt hjem fra efterskole efter coronaudbrud

Sdr. Bork Efterskole sydvest for Tarm har sendt samtlige af skolens 69 elever hjem, efter en elev er testet positiv med coronavirus.

Eleverne var ellers mandag aften vendt tilbage til efterskolen med negative tests. Men da de blev testet igen tirsdag var en altså smittet. Det skriver TV Midtvest.

Fra torsdag kan man i mange busser igen gå ind ad fordøren

Arkiv.

Fra torsdag bliver det igen muligt at gå ind ad fordøren og sidde på forreste sæderække i Movias busser på det meste af Sjælland. Det oplyser det regionale trafikselskab i en pressemeddelelse.

På grund af de seneste måneders nedlukning har passagerer ellers skullet gå ind ad midterdøren eller bagdøren, når de ville med bussen.

- I takt med at vores samfund åbner mere op, og flere af os bliver vaccineret, skal den kollektive transport også følge med, siger Camilla Struckmann, der er kommunikationsdirektør

Brasilien finder første sydafrikanske coronatilfælde

Sydafrikansk virus.

Brasilien har onsdag fundet landets første tilfælde af den sydafrikanske variant af coronavirus. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Virusvarianten er mere smitsom end den oprindelige variant af coronavirus, og den har nedsat følsomhed over for antistoffer. Det skriver Statens Serum Institut på dets hjemmeside.

Den sydafrikanske variant findes også i Danmark.

Boris Johnson: AstraZeneca-stop til unge ændrer ikke genåbningsplaner

Boris Johnson.

Den britiske premierminister, Boris Johnson forventer ikke ændringer i regeringens planer om at lempe en del covid-19-restriktioner på trods af udmeldingerne om, at personer under 30 ikke bør få AstraZeneca/Oxford vaccinen.

– Jeg tror ikke, at der er noget, som jeg har set, der får mig til at tænke, at der må foretages ændringer af den overordnede plan, siger den britiske regeringsleder.

Tysker sigtet for forfalsket testsvar ved indrejse

Grænsen imellem Tyskland og Danmark i Kruså.

En 23-årig tysk mand er blevet sigtet for dokumentfalsk. Han har erkendt, at han forfalskede datoen i hans coronaprøvesvar, da han forsøgte at rejse ind i Danmark over grænsen ved Kruså.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter.

Sverige ændrer ikke brug af AstraZeneca

I Sverige fastholder myndighederne sin anbefaling om kun at anvende AstraZeneca-vaccinen til personer over 65 år. Det oplyser den svenske sundhedsstyrelse til nyhedsbureauet TT ifølge SVT.

Region Syddanmark sætter rekord for antal testede

2. påskedag var den hidtil travleste dag på de syddanske teststeder. Det oplyser Region Syddanmark i et tweet. Regionsrekorden bød på næsten 95.000 syddanskere, der blev testet for corona.

Pressemødet er slut

Pressemødet i Det Europæiske Lægemiddelagentur er slut. 

Afviser at anbefale grupper

Sabine Straus bliver spurgt om, om man fra EMAs side vil fraråde, at visse grupper bliver vaccineret med AstraZeneca. Hun siger, at det er op til de enkelte medlemslande, hvem de vaccinerer. 

Kigget på at begrænse til visse grupper

En ekspertgruppe har kigget grundigt på, om man burde begrænse AstraZenecas vaccine til visse grupper baseret på eksempelvis alder eller køn, men det har man ikke kunne drage nogle konklusioner ud fra, siger Emer Cooke. 

Tre vacciner granskes

Lige nu kigger man på den russiske Sputnik V-vaccine med henblik på, om den kan godkendes til det europæiske marked, siger Emer Cooke, administrende direktør i EMA. 

- Vi kigger også på to andre vacciner - nemlig Curavax-vaccinen og Novavax-vaccinen, siger Emer Cooke, men hun kan ikke sige, hvilken af de tre, der kommer først.