Nyheder

Populær vandrerute lukker efter massetilstrømning

Vandreruten i Vejle Kommune er langt fra det eneste sted, der har oplevet stor tilstrømning af danskere, der vil ud i naturen.

Coronaens restriktioner har fået danskerne til at snøre snørebåndene på vandreskoene. Flere steder er den nyfundne vandreiver dog blevet for meget - både for naturen og for beboerne langs de populære vandreruter.

Det gælder blandt andet for vandreruten Egtvedpigens Fodspor, som Vejle Kommune nu har følt sig nødsaget til at lukke midlertidigt.

I påsken besøgte ekstraordinært mange den 14 kilometer lange rute, der går gennem Vejle Ådal. Her fortæller lokale beboere om op mod 1000 glade vandrere om dagen i påsken.

- Der er opstået et uforudset stort slid på naturen på grund af det store antal vandrere på Egtvedpigens Fodspor.

Ruten er ikke dimensioneret til så mange brugere, som vi har oplevet, og vi kender ikke konsekvenserne for den natur, vi skal passe på, fortæller Klaus Enevoldsen, der er afdelingsleder i Natur & Udeliv i Vejle Kommune.

Parkeringskaos og toiletpapir

Kommunen havde ellers allerede inden påsken gjort ekstraordinære tiltag for at imødekomme interessen fra besøgende.

Blandt andet var der indsat parkeringsvagter og lavet en skiltekampagne med information om regler for færdsel i naturen.

Desuden havde man allerede inden påsken opfordret besøgende til at udskyde besøget og finde andre udflugtsmål. Men det var altså ikke nok, må Klaus Enevoldsen nu sande:

- Vores rute passerer igennem privatejede områder, hvor flere lodsejere har oplevet problemer med løse hunde, kaosparkering, færdsel uden for stierne og folk, der ’træder af på naturens vegne’ og blot efterlader deres tørrepapir i naturen.

Hos Naturstyrelsen kan medarbejdere over hele landet rapportere om flere gæster i naturen. Tællere i udvalgte naturområder viser også en klar stigning i antallet af besøgende på op til 125 procent i 2020 sammenlignet med året før.

Afføring, konflikter og politipatruljer

Også i Naturpark Amager, som huser den populære 24 kilometer lange vandrerute kendt som 'Amarminoen', er der ugler i mosen.

Her har der blandt andet været problemer med såkaldte 'skovskidere', som har efterladt store mængder toiletpapir og afføring.

- Jeg har da selv observeret det flere gange, når jeg lufter min hund. Man ser toiletpapir eller servietter med lort på. Jeg ved fra andre hundeejere, at de har problemer med, at deres hunde ruller sig i det. Og man er nødt til at konstatere, at nu hvor folk kommer mere ud i naturen - særligt på grund af coronaepidemien - så er der måske nogle forholdsregler, man skal være opmærksom på, har beboer og hundeejer Marianne Wolff tidligere sagt til TV 2 Lorry.

Den store popularitet har også bragt andet end afføring og toiletpapir med sig. Med flere mennesker på stierne, er der også fulgt et stigende antal konflikter mellem de mange forskellige brugergrupper, som for eksempel vandrere, cyklister og fuglekiggere.

Har åbnet toiletter før tid

I Dragør Kommune, hvor 'Amarminoen' begynder eller slutter - alt efter hvilken vej, man går - har man endnu ikke forholdt sig til, om man vil lave en midlertidig lukning af ruten.

Her har man i stedet forsøgt at afhjælpe problemerne ved for eksempel at åbne nogle toiletter, der ellers først ville åbne senere på året og ved at sætte skilte op, som vejleder om, hvordan man skal opføre sig på ruten.

- Selv om det er fedt, at det er blevet så stor en succes, så håber vi, at antallet af vandrere i området daler lidt, når samfundet åbner mere op, siger Jesper Horn Larsen, der er centerchef i Plan, Teknik og Erhverv til TV 2.

Jesper Horn Larsen er for øvrigt én af de, der selv har været en tur ude på ruten.

I Brædstrup ved Horsens er det attraktionen Den Genfundne Bro, der har fået folk ud i naturen. Her måtte politiet tilbage i februar rykke ud, fordi der samlede sig over 1000 mennesker ved broen over Gudenåen.

Reparation efter stor tilstrømning

Tilbage ved Egtvedpigens Fodspor skal man nu i gang med en renovering, inden de vandrelystne danskere kan lukkes på græs igen.

- Vi lukker sporet midlertidigt og undersøger behov for forebyggende tiltag, reparation af skader og naturpleje. Vi skal også have undersøgt muligheder for eventuelle ændringer af sporet, siger Klaus Enevoldsen.

Han forventer ikke, at sporet vil blive åbnet, før det er repareret, og der er fundet løsninger på de eventuelle nye ændringer i sporets forløb.