Coronavirus

Hvis Jens Lundgren fik valget, ville han ikke vaccinere sin datter med AstraZeneca

Vaccinen er fortsat sat på pause indtil 15. april.

AstraZeneca er ”ikke rigtig god” at give til yngre personer, lyder det fra Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

Den omstridte vaccine, der indtil videre er sat på pause i Danmark, giver i højere grad mening at give til den ældre del af befolkningen, siger han.

- De er i højere risiko for at blive alvorligt syge med coronavirus, og hvis der ikke er alternative vacciner, kan man tage den i brug, siger han til TV 2.

Bivirkningerne ved vaccinen er ”så alvorlige og kan være dødbringende”, og derfor vurderer Jens Lundgren, at det er for risikabelt at få vaccinen for yngre, der ikke er i farezonen for at få et alvorligt coronaforløb.

- Balancen er ikke rigtig god hos yngre, der godt kan tåle at blive syge, lyder det.

Og hvis han laver ”datter-testen”, har han et klart svar.

- Hvis jeg spørger mig selv, om jeg ville give den her vaccine til min datter, der er 30 år, ville jeg sige nej, siger professoren.

"Usædvanlige sygdomsbillede"

Tidligere på dagen onsdag holdt Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, pressemøde. Det handlede om den konklusion, sikkerhedskomitéen PRAC havde nået i forbindelse med undersøgelser af indberetninger om usædvanlige blodpropper hos vaccinerede med AstraZeneca.

Udmeldingen var, at man mener, at der er en "mulig sammenhæng". Samtidig understregede de tre EMA-fagfolk, der var til stede på det virtuelle pressemøde, flere gange, at fordelene ved vaccinen opvejer ulemperne ved bivirkningerne.

I alt har man undersøgt 86 europæiske tilfælde af det "usædvanlige sygdomsbillede". 18 af dem har haft et "fatalt" udfald, hvoraf et dødsfald er sket i Danmark.

- Efter lange debatter i komitéen er vores konklusion, at de her blodpropper er meget sjældne bivirkninger ved vaccinen, sagde Sabine Straus, læge ved EMA og leder af PRAC.

34 millioner mennesker er blevet vaccineret med vaccinen i EU og Storbritannien.

Holder fast i pause

Lægemiddelstyrelsen holder fast i, at vaccinen fra AstraZeneca fortsat er på pause indtil 15. april.

Det skrev styrelsen i en pressemeddelelse tidligere på aftenen onsdag.

- Om vaccinationerne med AstraZeneca skal genoptages (...) afhænger af smittetrykket og tilgængeligheden af andre vacciner i de enkelte lande. I Danmark har Sundhedsstyrelsen foreløbigt sat AstraZeneca-vaccinen på pause indtil den 15. april, skrev Lægemiddelstyrelsen i pressemeddelelsen.

Lige knap 150.000 har påbegyndt vaccinen med AstraZeneca. Godt 500 har fået begge stik.