Coronavirus

Dagens overblik: Mulig sammenhæng mellem blodpropper og vaccine

39-årig jævnede fredede klitter med gummiged, populær vandrerute lukker efter massetilstrømning, og lukket fængsel åbner igen.

Antallet af indlagte er steget til det højeste i en måned, viser dagens coronatal.

Her er dagens overblik.

EMA: Fordele opvejer stadig risici

Arkivfoto.

Der er en mulig sammenhæng mellem AstraZenecas vaccine mod coronavirus og kombinationen af blodpropper og et lavt antal blodplader.

Derfor skal det nu fremgå af produktinformationen som en "en meget sjælden bivirkning", lød det i dag fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, i en pressemeddelelse, der blev fulgt op af et pressemøde.

EMA fastholder dog vurderingen af, at vaccinens risici opvejes af fordelene.

Magtskifte på vej i Grønland

Múte B. Egede og IA fik 12 mandater ved Grønlands parlamentsvalg.

Med undtagelse af fire år har det socialdemokratiske parti Siumut siddet på regeringsmagten i Grønland siden 1979, men nu ser et magtskifte ud til at blive en realitet.

For ved tirsdagens parlamentsvalg blev venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) Grønlands største parti med 36,6 procent af stemmerne og skal nu forsøge at danne regering. Partiet fik 12 mandater, og der skal 16 mandater til et flertal.

Et af valgets vigtigste temaer har været et omstridt mineprojekt på Kvanefjeldet i Sydgrønland. Med valgets resultat bliver det projekt ikke til noget. Det lover IA’s 34-årige formand, Múte B. Egede.

Møgelkær Fængsel genåbner

66 såkaldte dvalelagte pladser i Møgelkær Fængsel genåbnes til juni. Arkivfoto.

Køen til at komme i fængsel er efterhånden blevet så lang, at Justitsministeriet har set sig nødsaget til at åbne et fængsel, der ellers har været lukket siden efteråret 2018.

Reelt set har Møgelkær Fængsel lidt uden for Horsens været dvalelagt, så man kunne tage det i brug igen, hvis det blev nødvendigt. Og det er det altså nu, hvor der mangler pladser, ikke mindst i de åbne fængsler.

På grund af covid-19 stoppede Kriminalforsorgen midlertidigt med at indkalde folk til afsoning mellem 10. december og 8. februar, og det er en af grundene til, at der nu er opstået et ekstra pres på fængslerne.

- Jeg var blevet bedt om at skubbe lidt sand

Hans Andersen afviser, at han kunne have en interesse i at få jævnet klitterne i form af bedre udsigt fra sin bolig.

En 39-årig nordjyde erkendte i dag ved Retten i Hjørring, at han førte den gummiged, der natten til 26. oktober 2019 skrællede toppen af to fredede klitter på Sønderstrand i Skagen. Han nægter sig dog skyldig i tiltalen om groft hærværk.

I retten forklarede han, at han ”var blevet bedt om at skubbe lidt sand” og havde fået 10.000 kontanter i forskud for det af hans medtiltalte, den aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen.

Ifølge den 39-årige var Hans Andersen til stede, da sandet blev flyttet midt om natten. Erhvervsmanden, der har en sommerbolig med udsigt til klitområdet, nægter sig dog skyldig.

Står det til anklageren skal de to idømmes fængselsstraf for groft hærværk mod et fredet klitområde af stor kulturhistorisk værdi, når retten ventes at afslutte sagen på fredag.

Lukker populær vandrerute

Parkeringskaos ved Egtvedpigens Fodspor.

Coronaen har lokket mange danskere ud i naturen, og nogle gange også FOR mange.

Det var tilfældet i påsken, hvor et ekstraordinært stort antal vandrere travede op og ned ad den 14 kilometer lange vandrerute Egtvedpigens Fodspor, der går igennem Vejle Ådal.

Ifølge Vejle Kommune skabte det ”et uforudset stort slid på naturen”. Derfor har kommunen nu lukket sporet midlertidigt for at kunne reparere skader og undersøge behov for forebyggende tiltag.

Andre vandreruter har haft lignende udfordringer under coronaepidemien, og ifølge Naturstyrelsen oplevede visse naturområder en stigning i besøgende på op til 125 procent i 2020 sammenlignet med året før.

***