Nyheder

AstraZeneca fortsat på pause, siger Lægemiddelstyrelsen

Pausen varer foreløbigt indtil 15. april, lyder det.

Lægemiddelstyrelsen holder fast i, at vaccinen fra AstraZeneca fortsat er på pause indtil 15. april.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

- Om vaccinationerne med AstraZeneca skal genoptages (...) afhænger af smittetrykket og tilgængeligheden af andre vacciner i de enkelte lande. I Danmark har Sundhedsstyrelsen foreløbigt sat AstraZeneca-vaccinen på pause indtil den 15. april, skriver Lægemiddelstyrelsen i pressemeddelelsen.

Konklusioner fra EMA

Tidligere på dagen onsdag holdt Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, pressemøde om, hvilken konklusion sikkerhedskomitéen PRAC havde nået.

Udmeldingen var, at man mener, at der er en "mulig sammenhæng" mellem blodpropper og AstraZenecas vaccine. Samtidig understregede de tre fagfolk, der var til stede på det virtuelle pressemøde, flere gange, at fordelene ved vaccinen opvejer ulemperne ved bivirkningerne.

I alt har man undersøgt 86 europæiske tilfælde af det "usædvanlige sygdomsbillede". 18 af dem har haft et "fatalt" udfald, hvoraf ét var i Danmark.

- Efter lange debatter i komitéen er vores konklusion, at de her blodpropper er meget sjældne bivirkninger ved vaccinen, sagde Sabine Straus, læge ved EMA og leder af PRAC.

34 millioner mennesker er blevet vaccineret med vaccinen indenfor EU og Storbritannien.

Sundhedsstyrelsen skal træffe beslutning

Tanja Erichsen, enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, siger til TV 2 onsdag aften, at det er op til Sundhedsstyrelsen, om vaccination med AstraZeneca i Danmark skal genoptages 15. april. Dermed er det ude af Lægemiddelstyrelsens hænder.

- Overordnet set er det en sikker og effektiv vaccine mod sygdommen, så man er nødt til at kigge på situationen i det enkelte land, og det er Sundhedsstyrelsens opgave, lyder det.

Er det virkelig ikke muligt at sige, hvilken retning, det kan gå?

- Jeg er ked af, at jeg ikke kan give dig det svar, du søger, fordi det er Sundhedsstyrelsens opgave, siger hun.

Kan ikke pege på profil

EMA og PRAC kunne ikke pege på, om det er bestemte patienter, der særligt er i risikozonen for at få en blodprop efter vaccinen.

Tidligere har det nemlig været fremme, at yngre kvinder var udsatte. Men Sabine Straus fortalte på dagens pressemøde, at alder og køn ikke kan siges at udgøre yderligere risici.

- Vi har ikke fundet en endegyldig årsag, men der er en række mulige forklaringer, blandt andet en atypisk immunrespons, sagde hun.

Tanja Erichsen siger, at det er vigtigt at inddrage i overvejelserne, om hvorvidt man skal genoptage vaccinationer med AstraZeneca, at det ikke har været muligt at kortlægge nogle risikogrupper.

Hasteindkaldt til møde

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tweeter onsdag aften, at han og andre sundhedsministre i EU er hasteindkaldt til et møde om AstraZenecas vacciner.

Han tweeter et billede af skærmen fra mødet, der viser Emer Cooke, der er leder af EMA.

Norge har også sat AstraZeneca på pause indtil 15. april. I Sverige får personer over 65 år vaccinen.

I Tyskland er anbefalingen fra de nationale myndigheder, at det også skal være de ældre, der får vaccinen. Det samme gælder Holland.