Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 6. april

Arkiv.

Her får du seneste nyt om coronavirus fra Danmark og verden. Vi opdaterer hele dagen.

Du kan læse de seneste coronatal i vores overblik her.

Rumænsk kvinde og tysk mand anholdt ved grænsen

En 25–årig kvinde fra Rumænien blev i påsken anholdt, da hun ankom til Frøslev–grænsen mellem Tyskland og Danmark med en falsk arbejdskontrakt i forbindelse med indrejse.

Kvinden, der nægter sig skyldig, er sigtet for dokumentfalsk og varetægtsfængslet i fire uger, oplyser Syd– og Sønderjyllands Politi i et tweet.

Også en 36-årig tysk mand er anholdt ved grænsen for at forfalske datoen på sin corona-attest i et forsøg på at komme på arbejde i Danmark i påsken: 

Bolsonaro i samtale med Putin: Vi vil gerne producere Sputnik V-vaccinen

Jair Bolsonaro.

Den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, har tirsdag haft en telefonsamtale med den russiske præsident, Vladimir Putin, om muligheden for, at Brasilien både køber og producerer den russiske Sputnik V–coronavaccine. 

Det oplyser det brasilianske præsidentkontor, skriver Reuters.

Brasilien har det næsthøjeste antal døde som følge af coronavirus efter USA. 

Læs her mere om den russiske vaccine.

Svindeldømt ejer af Burger King-restauranter har fået millioner i coronastøtte

Arkiv.

En af de største franchisetagere af Burger King-restauranter i Danmark har fået millioner af kroner i coronastøtte til firmaer. Firmaer, hvor han ifølge Retten på Frederiksberg begik moms- og skattesvindel, der sidste år udløste to et halvt års fængsel og en tillægsbøde på 9,8 millioner kroner.

Det skriver Dagbladet Information og erhvervsmediet Finans.

Samtidig med at han var for retten i sagen om omfattende moms- og skattesvindel modtog han 2,8 millioner kroner i lønkompensation til sine otte Burger King-restauranter. Og efter dommen fik han udbetalt yderligere 670.000 kroner i kompensation for faste omkostninger til to af restauranterne

Testsvar blev tjekket over en million gange under genåbning

Tirsdag kunne danskerne igen gå til eksempelvis frisør og massør mod til gengæld at fremvise en negativ coronatest. Det betød, at sundhed.dk's hjemmeside og app MinSundhed blev besøgt over en million gange. 

Ifølge direktør for sundhed.dk Morten Elbæk Petersen har systemerne i høj grad formået at følge med i løbet af tirsdagen.

Ventetiden for at komme ind og se sit testsvar oversteg ikke fire-fem minutter, og i store perioder kom man direkte ind, fortæller han.

WHO-chef: En parodi, at nogle lande endnu ikke har igangsat vaccinationer

Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Genererelsekretær i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, kalder det en parodi, at nogle lande endnu ikke har haft mulighed for at begynde vaccinationen af sundhedspersonale og de mest sårbare.

- Opskalering af produktion og retfærdig distribution er fortsat den største barriere for at afslutte den akutte fase af COVID-19-pandemien,” sagde han tirsdag på en pressekonference.

Universitet stopper forsøg med AstraZeneca-vaccine til børn

Det engelske universitet Oxford University stopper midlertidigt forsøg med at vaccinere britiske børn med den vaccine, universitetet har udviklet sammen med medicinalvirksomheden AstraZeneca.

Det oplyser en talsperson fra universitetet ifølge Sky News.

Man har "ingen bekymringer om sikkerheden" i det specifikke studie, der afprøver vaccinen på børn, oplyser talspersonen. Men alligevel vil universitetet og AstraZeneca afvente yderligere oplysninger fra den britiske lægemiddelstyrelse, MHRA, der i øjeblikket ved at undersøge vaccinen.

Vaccinen bliver undersøgt af nationale myndigheder i en lang række lande og af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Det skyldes, at der har været indberetninger om usædvanlige sygdomsforløb hos enkelte, der har modtaget vaccinen. Der er også rapportet dødsfald.

Modernas vaccine viser robuste antistofniveauer efter seks måneder

Er man blevet vaccineret med Modernas coronavaccine har man stadig robuste antistoffer i kroppen seks måneder senere. Det skriver CNN.

Derudover tyder det på, at yngre voksne har et højere niveau af antistoffer sammenlignet med ældre befolkningsgrupper. 

Det forventes, at vaccinens beskyttelse varer længere end seks måneder, men det kræver flere data fra kliniske forsøg at konkludere. 

Politiet holder særligt øje med de liberale erhverv i tre kommuner

Tirsdag åbnede liberale erhverv i de fleste danske kommuner. Men på grund af lokale smitteudbrud har fem kommuner ikke været omfattet af genåbningen - herunder Ishøj, Brøndby og Gladsaxe.

Derfor oplyser Københavns Vestegns Politi, at deres corona-patruljer de kommende dage vil have særligt fokus på eksempelvis frisører, tatovører, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker i de tre kommuner.

Politiet har forståelse for, at det kan være svært at gennemskue reglerne, der ændrer sig, og som kun gælder for nogle kommuner.

- Men det er også vigtigt at understrege, at disse retningslinjer er til for at hindre smitte, og hvis vi oplever, at man flere gange ser stort på reglerne, så vil vi skride ind med bøder, siger politiinspektør Mogens Lauridsen.

Ungarn: Butikker skal kunne åbne trods overfyldte hospitaler

Viktor Orban.

De liberale erhverv i Ungarn skal kunne begynde at åbne, siger landets premierminister, Viktor Orban, tirsdag. Det skriver Reuters.

Grunden er, at 2,5 millioner mennesker ud af landets knap 10 millioner indbyggere har modtaget første dosis af coronavaccinen, siger premierministeren. Ungarn har et indbyggertal på næsten 10 millioner. 

I flere uger har Ungarn sat trist verdensrekord for flest ugentlige coronadødsfald per indbygger, og sundhedssystemet er under stort pres.

Boris Johnson: Vi har ikke givet op på udlandsrejserne

Boris Johnson.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, fortæller til tv–stationen Sky News tirsdag, at den britiske regering ikke har opgivet planerne om at tillade briterne at rejse til udlandet fra den 17. maj.

Premierministeren påpeger dog også, at mange destinationer i udlandet er lukket på grund af en tredje smittebølge.

- Det er vigtigt at agere klogt på nuværende tidspunkt, siger han.

Utilfredse restauratører støder sammen med politi i Rom

Arkiv.

Restauratører i den italienske hovedstad, Rom, viste tirsdag deres utilfredshed med landets coronarestriktioner ved en demonstration.

Restauratørerne ønsker at åbne for gæster trods restriktionerne "for at overleve".

Demonstrationen udviklede sig til sammenstød med det lokale politi.

Heunicke afviser hurtigere genåbning: Må ikke miste kontrol

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har tirsdag opfordret til at fremrykke hele eller dele af planen for genåbningen af Danmark med en uge. Grundet har været den positive udvikling i de danske smittetal. 

Men sundhedsminister Magnus Heunicke afviser idéen over for DR:

- Vi er nødt til at tage det i etaper og være sikre på, at vi ikke mister kontrollen, siger han.

Nu kan 300.000 om dagen blive hurtigtestet

Mandag blev rekordmange testet, da der blev udført flere end 167.000 PCR-tests og 220.000 hurtigtests hos de private leverandører.

Fra i dag, tirsdag, øges kapaciteten for hurtigtests med 100.000, så der kan foretages op til 300.000 om dagen. Det oplyser Styrelsen for Forsyningssikkerhed i en pressemeddelelse.

I løbet af maj vil den samlede testkapacitet efter planen blive opskaleret til at kunne nå op til 700.000 daglige test.

Her er de private aktører, der skal stå for vaccinationer, hvis regionernes kapacitet ikke rækker

Tre regioner skal have samme leverandør, mens en enkelt ikke har fået nogen bud fra interesserede kandidater. Det oplyser Region Midtjylland til TV 2.

Region Midtjylland - Danske Lægers Vaccinations Service

Region Nordjylland - Danske Lægers Vaccinations Service

Region Syddanmark - Practio A/S

Region Sjælland – Ingen tildeling

Region Hovedstaden- Danske Lægers Vaccinations Service

I Region Sjælland genforhandler man nu med fire udbydere for at se, om man kan blive enige om en aftale.

De private aktører skal i spil, hvis Danmark modtager flere vacciner, end regionernes kapacitet kan håndtere. Ifølge kontrakten skal de kunne være i gang med at vaccinere fra 1. juni.

Vaccinationerne, som de private virksomheder skal udføre, er i de ikke-sårbare vaccinegrupper 11 og 12.

Nordkorea melder fra til OL i Tokyo på grund af corona

Arkiv.

Nordkoreas olympiske komité har besluttet ikke at sende deltagere til Tokyo for at beskytte dem mod corona. Det oplyser Nordkoreas sportsministerium tirsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Sommerlegene i Tokyo skulle have været afholdt i 2020, men blev udskudt med et år på grund af coronapandemien.

Det store arrangement afholdes mellem 23. juli og 8. august i den japanske hovedstad. For at reducere smitterisikoen kommer konkurrencerne udelukkende til at blive overværet af personer, der er bosiddende i Japan. 

Over en times ventetid for at bestille coronatest

Skal du på hjemmesiden coronaprover.dk for at bestille tid til test, skal du i øjeblikket være tålmodig. Der er over en times ventetid.

Over 1000 mennesker protesterer i Bosnien og kræver regeringens afgang

Mere end 1.000 mennesker marcherede tirsdag gennem den bosniske hovedstad Sarajevo for at kræve regeringens fratræden. Utilfredsheden bunder i landets håndtering af coronakrisen.

Ifølge de bosniske myndigheder er 99 mennesker døde med corona det seneste døgn, og det er en rekord for landet med 3,3 millioner mennesker. Det skriver nyhedsbureaet AP.

Bosnien har haft omkring 7.000 dødsfald som følge af corona. Det er blandt de højeste antal dødsfald pr. indbygger i Europa.

De britisk coronavariant er stadig stærkt dominerende i danske smittetal

Cirka ni ud af ti smittede med coronavirus havde den britiske variant af virusset, B117, i sidste uge. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Den britiske variant blev den dominerende i Danmark i februar.

Positivprocenten falder en smule

Positivprocenten falder fra 0,36 til 0,29. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut. 

Positivprocenten viser, hvor mange af de testede, der bliver testet positiv. 

Antallet af positive prøver de seneste 24 timer er 520. 

2 er døde i samme periode.

Antallet af indlagte falder med en til 219.

Pape og Ellemann vil fremrykke genåbningen med en uge på grund af positiv udvikling i smitten

De Konservative mener, at udviklingen i coronasmitte i Danmark giver anledning til at rykke hele eller dele af genåbningen frem med en uge. Det siger formand Søren Pape Poulsen.

- Der skulle ifølge SSI være 870 indlagte midt i april. Lige nu har vi 220. Hvis det ikke giver anledning til at rykke frem, så er det svært finde mening med den aftale, som vi har lavet, siger han.

Også Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, ønsker at fremskynde processen. 

- Hvis det stod til mig, så skulle vi ikke vente en uge med at åbne forretninger i de små storcentre, og vi skulle se på, hvordan vi ville kunne åbne forretningerne i de større storcentre, siger formand Jakob Ellemann-Jensen til DR.