Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Arkiv.

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan læse de seneste coronatal her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

USA runder fire millioner vaccinestik på én dag

For første gang har USA givet over fire millioner vaccinedoser på én dag. Det skriver Det Hvide Hus' dataansvarlige for covid-19, Cyrus Shahpar, på Twitter.

USA har foreløbig givet over 161 millioner doser. Det betyder, at 31 procent af befolkningen har fået mindst én dose, og 18 procent er færdigvaccinerede. Det viser data fra det amerikanske center for sygdomskontrol og forebyggelse, CDC.

Kvinde på skadestuen i forbindelse med demonstration

En kvinde er kørt til behandling på skadestuen i forbindelse med en demonstration imod coronarestriktionerne i Aarhus, der ifølge Ritzau er arrangeret af gruppen 'Modstand – Midtjylland'. Det skriver Østjyllands Politi på Twitter.

Politiet skriver, at der er blevet affyret enkelte kanonslag, og i den forbindelse har kvinden fået en skade i hånden.

Over 31 millioner briter har fået en vaccine

I Storbritannien har over 31 millioner personer nu fået mindst et stik med en coronavaccine, og flere end fem millioner er færdigvaccinerede. Det skriver Reuters.

På Twitter glæder sundhedsminister Matt Hancock sig over, at over halvdelen af briter over 80 år har fået to doser.

Samtidig blev der lørdag registreret ti coronarelaterede dødsfald på 24 timer, hvilket er det lavest dødstal på et døgn siden begyndelsen af september.

Ny mutation i britisk coronavariant konstateret i Danmark

I Danmark er der for første gang fundet to tilfælde, hvor den britiske coronavariant B117 er set i kombination med E484K-mutationen, der har nedsat følsomhed over for antistoffer.

Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke på Twitter.

E484K kendes også i forbindelse med den brasilianske variant P1 og den sydafrikanske B1351, og er set i forbindelse med B117 i Storbritannien, men ikke tidligere i Danmark.

- Der gælder samme bekymring som for P1 og B1351, og denne nye variant smitteopspores derfor på samme måde, skriver Heunicke.

Tusinder af tyskere på gaden i Stuttgart

Demonstration imod coronarestriktioner i Stuttgart.

I den tyske by Stuttgart demonstrerer tusindvis af personer lørdag mod coronarestriktioner.

Størstedelen af demonstranterne overholder ikke myndighedernes anbefalinger om at bære mundbind og holde afstand, siger politiet ifølge nyhedsbureauet dpa.

Tidligere kanslers søn sagsøger Tyskland

Walter Kohl, der er søn af den tidligere tyske kansler Helmut Kohl, har lagt sag an mod det tyske sundhedsministerium. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Ifølge dpa vandt Walter Kohls firma sidste år en kontrakt på at levere en million mundbind, men sundhedsministeriet har ikke betalt regningen på 4,5 millioner euro.

Ministeriet afviser over for dpa at kommentere sagen med den begrundelse, at det ikke kommenterer igangværende sager.

Nye tilfælde af brasiliansk variant i Danmark

Der er det seneste døgn bekræftet yderligere to tilfælde med den brasilianske variant af coronavirus i Danmark.

Dermed er der nu 12 bekræftede tilfælde i Danmark af varianten, der også er kendt som P1. Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI), skriver Ritzau.

Desuden er der bekræftet ét nyt tilfælde af den sydafrikanske variant, som der nu er 52 tilfælde med.

Derudover er der 29 positive coronaprøver, som mistænkes at være enten den brasilianske eller sydafrikanske.

Ukraine godkender kinesisk vaccine

Ukraine har godkendt den kinesiske coronavaccine Sinovac efter to dage i træk med rekordhøje smittetal. Det oplyser landets sundhedsministerium, skriver Reuters.

Ukraines vaccinationsprogram halter ifølge nyhedsbureauet gevaldigt efter mange andre europæiske lande. I marts modtog Ukraine 215.000 doser af Sinovac, som siden har ventet på godkendelse. Derudover har landet måttet klare sig med en enkelt sending AstraZeneca-vacciner fra Indien. 

Lørdag blev der konstateret 20.341 nye smittetilfælde og 396 dødstal på 24 timer.

745 nye smittetilfælde det seneste døgn

Der er registreret 745 nye smittetilfælde blandt 154.195 PCR-tests det seneste døgn, viser tal fra Statens Serum Institut. 

Der har været yderligere fire dødsfald. Antallet af nye indlæggelser er steget med 31, og i alt 215 personer er nu indlagt.

Over 403.764 er nu fuldt vaccineret i Danmark. 

Du kan se alle de nyeste tal her.

Lyntestudbyder vil have svar fra SSI

Carelink, der er en af leverandørerne af antigentest, har rettet henvendelse til Statens Serum Institut (SSI) for at høre, om der kan gøres noget anderledes. Det fortæller Brian Rosenberg, der er administrerende direktør hos Carelink.

Det sker, fordi tal fra SSI viser, at en stor del af de personer, der er smittet med coronavirus, ikke bliver opdaget i de lyntest, som private leverandører foretager for det offentlige.

Carelink ønsker at få svar på, hvad der kan gøres, for at flere smittede bliver opdaget i lyntestene.

Ny coronahjemmeside i Grønland

For at gøre det nemmere for borgerne i Grønland at finde det nyeste information om situationen med coronavirus har myndighederne etableret en ny hjemmeside corona.nun.gl.

Her kan alle borgere følge med i status på antal vaccinerede personer, antal af tidligere smittede og aktive smittede, skriver Sermitsiaq.AG.

Britisk ekspert: Det tyder på en forbindelse til vaccinen

Ifølge den britiske ekspert og mikrobiolog Paul Hunter ser det ud til, at der er en årsagssammenhæng mellem sjældne blodpropper og vaccinen fra AstraZeneca. Det oplyser han i et interview med BBC, skriver The Guardian.

Han fremhæver, at det ikke er usædvanligt, at der rent tilfældigt vil være klynger af sjældne tilfælde.

- Men når du finder klynger i en population, og det så opstår i en anden – sådan som i Tyskland og nu i Storbritannien – er chancen for, at der er tale om en tilfældig forbindelse meget, meget lav, siger han.  

SSI: Lyntest er vigtig til screening

Pcr-testen er et diagnostisk værktøj, mens lyntesten er fint som screeningsværktøj, forklarer Anne-Marie Vangsted, der er direktør for Testcenter Danmark under Statens Serum Institut (SSI) i et skriftligt svar til Ritzau.

Udmeldingen kommer efter, at tal fra SSI viser, at 47 procent af alle dem, der reelt er smittede med corona, får et negativt testsvar efter en antigen-test. 

Anne-Marie Vangsted oplyser samtidig, at det er et spørgsmål om tid og penge, der er årsag til, at de danske myndigheder ikke i større omfang benytter sig af PCR-test til at teste for corona. 

Danmark har i øjeblikket en kapacitet til at tage i alt omkring 400.000 test om dagen på det offentliges regning. De fordeler sig nogenlunde ligeligt på PCR- og lyntest. Der bliver for tiden typisk testet omkring 300.000 om dagen.

Virolog Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, foreslår, at en lyntest kun skal gælde i 24 timer og ikke de nuværende 72 timer. Det siger han til TV 2.

Norge har rod i årsager til vaccination

For omkring 30 procent af alle dem, der er blevet vaccineret i Norge, mangler der en vaccineårsag i registreret. Det oplyser den norske sundhedsmyndighed Folkehelseinstituttet (FHI) ifølge NTB.

- Vi har for dårligt overblik, for kommunerne rapporterer ofte ikke grunden til, at hver enkelt person er vaccineret – det vil sige, om de er sundhedspersonale eller tilhører en risikogruppe, siger FHI's direktør, Camilla Stoltenberg.

Endnu en påske med tom Peterskirke i Rom

Påskedag markeres søndag i Vatikanet, hvor pave Frans ventes at lede påskemessen i Peterskirken klokken 10.00. Det kommer til at foregå uden deltagere, hvilket også var tilfældet sidste år, hvor coronapandemien kort tid forinden var brudt ud.

Efter messen holder paven den traditionelle tale 'Urbi et orbi' til byen og til verden, hvilket finder sted klokken 12.00.

Ekspert: Én lyntest er ingen test

Én lyntest er ingen test, forklarer Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, efter at tal fra Statens Serum Institut viser, at hver anden smittet får negativt svar efter lyntest.

- Det er ikke så slemt, som det lyder. Vi skal bare lære at bruge testen på den rigtige måde, siger Jørn Kolmos til TV 2. 

Og den rigtige måde er at blive lyntestet hver tredje dag, hvis man kun bruger lyntest og ikke supplerer med en pcr-test. Årsagen er blandt andet, at virusmængden hos en smittet person kan være så lille i begyndelsen af en infektion, at en antigentest ikke fanger smitten. 

Jørn Kolmos understreger desuden, at danskerne ikke må bruge lyntests som erstatning for at overholde reglerne om god hygiejne som brug af håndsprit, mundbind og at holde afstand.

Syv døde efter vaccine i Storbritannien

Syv personer, der har fået vaccinen fra AstraZeneca i Storbritannien, er døde efter at have fået en blodprop. Det oplyser den britiske lægemiddelstyrelse (MHRA) ifølge flere medier, herunder Sky News og nyhedsbureauet AFP.  

Torsdag oplyste de britiske myndigheder, at der er blevet identificeret 30 tilfælde af sjældne blodpropper efter AstraZenecas vaccine. 

Flere end 18 millioner briter er blevet vaccineret med vaccinen fra AstraZeneca.

Rusland vil vaccinere turister

Rusland arbejder på at kunne invitere turister ind i landet for at lade sig vaccinere mod covid-19 med den russiske Sputnik V-vaccine.

Det fremgår af den officielle engelsksprogede Twitter-konto for Sputnik V.

Samtidig fremgår det, at de personer, der følger Sputnik V på sociale medier bliver de første, der modtager en invitation til at blive vaccineret i Rusland, når det nye vaccineprogram for turister efter planen åbner i juli måned.

WHO: Husk håndsprit ved brug af mundbind

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) minder lørdag om, at alle ved brug af mundbind skal huske også at bruge håndsprit.

Brug håndsprit hver gang:

  • du tager masken på
  • justerer eller rører din maske
  • fjerner din maske

Argentinas præsident er testet positiv i lyntest

 Alberto Fernández.

Argentinas præsident, Alberto Fernández, er blevet testet positiv for coronavirus. Det oplyser han fredag aften ifølge nyhedsbureauet dpa på Twitter på sin fødselsdag.

Det positive testresultat kom ved en lyntest. Han afventer nu resultatet af en pcr-test.