Coronavirus

Tre årsager til, at vi skal tage coronavarianter meget alvorligt

Man kan ikke udelukke, at nye varianter bliver dominerende i Danmark, ligesom den britiske gjorde tidligere på året, siger ekspert.

På Østerbro i København blev der tirsdag konstateret enkelte tilfælde af smitte med enten den brasilianske eller den sydafrikanske variant. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Hvor mange tilfælde der er tale om, eller præcis hvor de er fundet, vil styrelsen ikke oplyse af hensyn til de smittede. Men der er iværksat intensiveret smitteopsporing, hvor selv de smittedes nære kontakters nære kontakter bliver kontaktet.

Hvorfor frygter myndighederne de varianter så meget?

Ifølge læge og tidligere direktør for Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen er der især tre årsager.

1. De er mere smitsomme

Indtil for ikke så længe siden var det primært den britiske variant, B117, der dominerede diskussionerne om coronavirus. Nu er det den dominerende variant i Danmark.

Og ifølge Nils Strandberg Pedersen er den variant et godt sted at starte, når man diskuterer de forskellige varianter, fordi den grundlæggende ligner både den sydafrikanske og den brasilianske variant.

Den britiske variant er omkring 50 procent mere smitsom og forårsager derfor formentlig flere indlæggelser, siger Nils Strandberg Pedersen. Desuden ser man flere børn, der bliver smittet og smitter videre.

- Der gælder formentlig det samme for den sydafrikanske og den brasilianske variant, siger han og er dermed på linje med de danske myndigheder, der vurderer, at de to varianter er særligt smitsomme.

Varianter versus mutationer

Der er forskel på en virusvariant og en mutation: Mutationerne er forandringerne i de små dele af virus, og hvis virussen ændrer sig tilstrækkeligt, opstår en ny variant.

Varianten kan være anderledes end originalen på grund af en enkelt eller flere mutationer.

Som regel er mutationerne helt ufarlige. Men en gang i mellem opstår en variant, der er anderledes på en måde, som vi skal være ekstra opmærksomme på.

Forandringen kan for eksempel betyde, at varianten er mere smitsom, mere dødelig eller nedsætter vaccinernes effekt.

2. Nedsat beskyttelse fra vacciner

Den sydafrikanske variant med navnet B1351 har en mutation, der gør, at vaccinerne ikke beskytter så godt mod smitte, lyder det fra Nils Strandberg Pedersen.

RNA-vacciner som Modernas og Pfizers giver en nogenlunde god beskyttelse mod varianten, men en såkaldt vektorbaseret vaccine som AstraZenecas virker ikke helt så godt mod varianten, siger lægen.

I Sydafrika er man for eksempel helt holdt op med at vaccinere med AstraZenecas vaccine, da et studie i februar viste, at den gav ringere beskyttelse mod infektion.

- AstraZeneca giver muligvis beskyttelse mod alvorlig sygdom, men den dækker måske ikke så godt mod milde tilfælde, siger Nils Strandberg Pedersen.

10. januar var dagen, hvor det første smittetilfælde med den sydafrikanske variant dukkede op i Danmark. Der har været 48 tilfælde siden.

3. Man kan blive smittet igen

Ligesom den sydafrikanske har den brasilianske variant en mutation, som studier har forbundet med en nedsat følsomhed over for antistoffer og dermed vacciner. Men det er ikke det eneste bekymrende:

- Det ser ud til, at man kan blive smittet igen, som man ser i Brasilien i øjeblikket, siger Nils Strandberg Pedersen.

I byen Manaus i Brasilien, som man mener er ophavssted til varianten, har en anden bølge skyllet ind over området.

Brasilianerne i området troede, at de havde opnået flokimmunitet, fordi de var så hårdt ramt sidst. Men det havde de ikke, opdagede de, da tidligere smittede personer begyndte at blive testet positive igen.

Nu er hospitalerne igen fyldt til bristepunktet, ligesom de var sidste år.

Det første smittetilfælde med den brasilianske variant blev konstateret 3. marts. Der er sidenhen fundet ni andre smittetilfælde i Danmark.

Vacciner mod de nye varianter på vej

Selvom ikke alle vaccinerne virker lige godt på alle varianter, skal man ikke fortvivle, siger den tidligere direktør for Statens Serum Institut.

Der er nemlig vacciner på vej, der er målrettet bestemte varianter, der bygger på dem, vi allerede har.

- Nu skal de afprøves, og så kan de være klar. Jeg vil tro, at de kan være klar i løbet af ganske få måneder, siger Nils Strandberg Pedersen.

Kan den brasilianske eller den sydafrikanske variant blive dominerende i Danmark, som vi har set med den britiske?

- Det kan man ikke udelukke. Det er den på vej til at blive i Brasilien, og i Sydafrika er den sydafrikanske variant også dominerende. Det er derfor, vi prøver at bekæmpe det så effektivt, siger Nils Strandberg.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at man i løbet af de kommende dage finder ud af, hvilken virusvariant der er på spil på Østerbro.