Coronavirus

Stigende smitte udskyder genåbningen af liberale erhverv i fem kommuner

Høje smittetal gør, at frisører og tatovører må vente lidt længere med at genåbne i fem danske kommuner.

Genåbningen af de liberale erhverv i fem kommuner udskydes på grund af stigende smitte.

Det drejer sig om Ishøj, Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe, hvor de liberale erhverv udskydes foreløbigt til og med 11. april 2021.

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

I landets andre kommuner får de liberale erhverv lov til at genåbne 6. april.

Ud over frisører og tatovører dækker liberale erhverv over spa-, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker, solarier og kørecentre.

Vil foretage ny vurdering

Det er Epidemikommissionen, der har rådgivet regeringen om at udskyde genåbningen i de fem kommuner på baggrund af stigende smitte med covid-19.

- Epidemikommissionen har i sin vurdering blandt andet lagt vægt på, at de fem kommuner 30. marts 2021 har en testkorrigeret incidens den seneste uge på over 150, lyder det i pressemeddelelsen.

Incidenstallet beskriver, hvor mange smittede der har været per 100.000 indbyggere i et område inden for de seneste syv dage.

Epidemikommissionen vil foretage en ny vurdering frem mod 11. april 2021.

Har ingen forklaring

I Ishøj er borgmester Ole Bjørstorp, Ishøjlisten, ærgerlig over, at de liberale erhverv ikke får lov til at åbne.

- De havde gjort meget for at være helt klar til 6. april og havde glædet sig, siger han til TV 2.

Ishøj er landets hårdest ramte kommune med en incidens på 381 i de seneste syv dage. Borgmesteren har ingen forklaring på, hvorfor man ikke kan holde smitten nede.

- Vi gør, hvad vi kan. Vi har sat alle mulige foranstaltninger i gang, men det nedbringer desværre ikke smitten i øjeblikket, siger Ole Bjørstorp.

- Jeg kan ikke forklare det. Vi har prøvet alt muligt, blandt andet at samarbejde med boligforeninger og etniske foreninger for at få smitten ned, men det er ikke lykkedes, siger borgmesteren.

Ole Bjørstorp håber på, at vaccinationerne kan "redde situationen i løbet af nogle uger."

'Hovedrystende'

Hos brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, vækker beslutningen om udskydelsen ikke begejstring.

- Jeg synes, det er hovedrystende. Jeg kan slet ikke se nogen rød tråd for erhvervslivet i den linje, der bliver ført fra regeringen, siger foreningens direktør, Jakob Brandt.

Han peger på, at man ved at opretholde lukningen "undergraver coronapasset."

- Vi har jo fået at vide, at coronapasset skal forhindre spredning af sygdommen, så hvorfor ikke bare holde på kravet om coronapas i de kommuner med høj smitte i stedet for at lukke dem ned?

Jakob Brandt tror, at folk vil tage til nabokommunen for at blive klippet i stedet.

- Det betyder, at hårdt pressede erhverv, som har været lukket i måneder, vil se kunder forsvinde til nabokommune og en konkurrent der. Det er den sikre vej ud i en konkurs, siger han.

Genåbningsplanen

Den seneste genåbningsplan, der blandt andet åbner liberale erhverv 6. april, blev indgået i sidste uge af regeringen med alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige.

Genåbningen vil ske i intervaller af to uger.

Efter påske kan elever i 5. til 8. klasse og studerende på videregående uddannelser vende tilbage.

Herefter åbnes der yderligere med to ugers intervaller. De næste i rækken er indkøbscentre, museer og biblioteker samt udendørs servering på restauranter.

Herefter kommer blandt andet genåbning af biografer og indendørs servering.

Den sidste store etape i genåbningen ligger ifølge aftalen 21. maj, hvor der bliver åbnet for blandt andet daghøjskoler og aftenskoler.

Se en oversigt over genåbningsplanen her.