Nyheder

Nike lægger sag an mod rapper, der har solgt 666 sneakers med menneskeblod i sålen

Ifølge Nike har skoen allerede haft konsekvenser i form af fordømmelse og boykot, fordi folk tror, at Nike står bag den kontroversielle sneaker.

Et par sneakers med menneskeblod i sålen er årsagen til en strid mellem Nike og det amerikanske streetwear-mærke MSCFH.

MSCFH har lanceret en ”satansko” ud fra en Nike Air Max 97s.

Skoen har påtrykt teksterne ”1:666” og ”Luke 10:18”. Det første hentyder til, at der findes 666 eksemplarer af skoen. Tallet 666 er et satansymbol, og det andet refererer til Lukasevangeliet, hvor djævlen falder ned fra himlen.

I sålen er der en dråbe menneskeblod, der er blandet sammen med 0,6 deciliter rødt blæk. Blodet er doneret af medlemmerne af MSCFH, der udover at være et tøjmærke også betegnes som et kunstnerkollektiv.

Skoen bærer også Nikes velkendte logo på siden, men Nike har ikke godkendt samarbejdet. Derfor har de nu lagt sag an mod MSCFH, skriver blandt andre BBC og CNN.

Der er allerede sket misforståelser

Nike hævder, at MSCHF forbryder sig mod deres varemærke, og de kræver, at salget af skoen stopper.

- MSCHF og deres uautoriserede satansko vil angiveligt skabe misforståelser og skaber en urigtig forbindelse mellem MSCHF's produkter og Nike, lyder det ifølge BBC i søgsmålet.

Ifølge Nike er der allerede sket misforståelser i form af fordømmelse og boykot af Nike som modsvar til lanceringen af satanskoen, fordi nogle tror, at Nike står bag.

De 666 sko, der koster 6500 kroner for et par, blev udsolgt på under et minut.

Giver Satan en lapdance

Skoene er blevet lavet i samarbejde med den amerikanske rapper Lil Nas X, der også er frontfigur i markedsføringen.

Skoen blev lanceret mandag kort efter, at Lil Nas X udgav et nyt nummer 'Montero' (Call Me By Your Name).

I musikvideoen glider Lil Nas X ned ad en stripperstang fra himlen til helvede, hvor han giver Satan en lapdance, hvorefter han brækker nakken på ham og stjæler hans horn.

Videoen symboliserer ifølge rapperen, hvordan det føles at springe ud som homoseksuel. Lil Nas X sprang selv ud som homoseksuel i 2019 og er en af få rappere, der åbent er homoseksuelle.

- 1000 procent lovligt

MSCHF har endnu ikke kommenteret søgsmålet, men forud for lanceringen sagde en medstifter af MSCHF til mediet Complex, at skoen er helt lovlig, fordi der ikke er tale om en kopi.

- Vi køber deres sko og gør det til kunst og sælger det for flere penge. Det er 1000 procent lovligt, sagde Daniel Greenberg.

Lil Nas X har kommenteret sagen på Youtube og Twitter.

I en Youtube-video med titlen 'Lil Nas X apologizes for Satan Shoe' (Lil Nas X underskylder for Satansko, red.) lægger han op til en undskyldning, men i stedet klipper videoen i sidste øjeblik til en passage i hans musikvideo, hvor han synger:

- Fuck it, that's right!

MSCHF har også tidligere lanceret en Nike Air Max 97 med Jesustema. I skoens sål var der vand fra Jordanfloden, som er en flod, der løber mellem Israel og Jordan, og som Jesus ifølge Biblen blev døbt i. Floden har derfor stor betydning for kristne verden over.

MSCHF's Jesussko skabte også debat, men den førte ikke til et sagsanlæg fra Nike.