Nyheder

Fem danskere forklarer, hvorfor de vil takke ja eller nej til AstraZeneca-vaccine

En tredjedel af danskerne vil takke nej til Astrazeneca-vaccine, mens lidt over halvdelen vil sige ja, viser måling.

Mistanken om en mulig forbindelse mellem blodpropper og AstraZeneca-vaccinen har sat sig i danskerne.

I en måling fra Megafon foretaget for TV 2 og Politiken svarer hver tredje, at de vil sige nej tak til vaccinen fra AstraZeneca, hvis de får den tilbudt.

Vaccinen har været sat på pause i Danmark siden 11. marts, mens man undersøger, om den kan være skyld i alvorlige, sjældne bivirkninger. Det er endnu uafklaret, om der er en sammenhæng.

Først blev den pauseret i to uger, og siden er pausen blevet forlænget til og med uge 15.

Flere andre lande har også sat vaccination med AstraZeneca – som netop har skiftet navn til Vaxzevria - på pause.

Én af dem, der vil takke nej, er 71-årige Kirsten Langer fra Holte. Hun har tidligere haft en blodprop og vil ikke risikere endnu én.

- Jeg har ellers glædet mig som et lille barn til, at vaccinen skulle komme til landet – og talt dagene til, at det blev min tur, siger hun.

I målingen svarer 52 procent, at de vil sige ja tak til tilbuddet om en vaccine med AstraZeneca.

15 procent er uafklarede.

EMA - Det Europæiske Lægemiddelagentur - vurderede 18. marts, at vaccinen er effektiv og sikker, hvilket fik flere EU-lande til at genoptage brugen af den. Også Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderer, at vaccinens fordele overstiger eventuelle risici.

Her kan du møde fem danskere, der forholder sig til, om de vil takke ja eller nej til en vaccine fra AstraZeneca.

- Jeg har ikke lyst til at få en blodprop i hjernen

Lars Jenfort, 47 år, Dragør, servicemontør

Lars Jenfort vil takke nej til vaccine med AstraZeneca, hvis han fik den tilbudt.

Jeg siger nej tak. Jeg har ikke lyst til at få en blodprop i hjernen. Så vil jeg hellere have corona. Jeg er jo rimelig sund og rask, så det bliver nok et forløb, som de fleste kommer godt igennem.

Hvis jeg bliver tilbudt en af de andre, for eksempel Pfizer, så siger jeg ja. Jeg vil helt sikkert gerne vaccineres. Det er der ikke nogen tvivl om, så vi kan få stoppet alt det her ballade. Men jeg vil hellere vente lidt længere, og så få en anden vaccine. Jeg har ikke nogen generel mistillid til vacciner. Jeg har fået flere, og mine børn følger vaccinationsprogrammet.

Vil du kunne ændre holdning, hvis myndighederne efter den nuværende pause konstaterer, at vaccinen er sikker?

Det vil de i hvert fald skulle dokumentere rimelig godt. Hvis du tilbød mig den her og nu, ville jeg sige nej tak, men man er jo aldrig helt urokkelig.

- Jeg er ikke bange for blodpropper overhovedet

Pernille de Neergaard, 54 år, Borup, handicaprideinstruktør

Pernille de Neergaard vil sige ja tak til en vaccine med AstraZeneca.

Jeg vil til enhver tid sige ja tak til AstraZeneca-vaccinen, da jeg har fået det første stik uden særlige bivirkninger bortset fra lidt træthed.

Jeg arbejder som rideinstruktør for handicappede, og for en del af dem er det først sikkert, at de kommer hos os, når enten de eller vi er færdigvaccinerede. Derfor vil jeg bare gerne have det overstået, så man kan komme videre.

Jeg tænker da over historierne om blodpropper, men det er ikke noget, jeg er bange for overhovedet. Jeg arbejder med mange, der har fået en erhvervet hjerneskade ved blodprop eller blødning i hjernen, så det kan jo ramme én alligevel.

Jeg trænger til, at vi ikke hele tiden skal gå og kigge skævt til hinanden og minde hinanden om at spritte af og holde afstand. Fordi jeg har med mennesker at gøre, som trænger til, at jeg kan kramme dem, og som ikke kan forstå barrieren mellem os, så trænger jeg til at kunne sige: Fanden heller, så får du et knus!

- Corona er mere farligt for mig

Jens Bo Nielsen, 58 år, Dragør

Jens Bo Nielsen har allerede fået det første stik med AstraZeneca og vil gerne have stik nummer to.

Jeg har fået det første stik, lige inden det blev lukket ned, fordi jeg er ansat i Region Hovedstaden.

Det har ikke påvirket mig synderligt. Jeg er lidt ærgerlig over, at jeg ikke får nummer to faktisk. Jeg ville helt sikkert have sagt ja til stik nummer to.

Jeg tror ikke, at jeg er i speciel risiko for at få en blodprop, og der er jo heller ikke ret mange blodpropper. Selvfølgelig er det alvorligt for dem, det sker for, men det er jo ikke endeligt påvist, at det har forbindelse til vaccinen. Opvejet mod risikoen for at få corona, ville jeg hellere løbe den lille risiko for at få en blodprop og være sikker på ikke at få corona.

Umiddelbart tænker jeg, at corona er mere farligt for mig, og samtidig ville jeg kunne smitte min ægtefælle. Hvis de ikke genoptager den, får jeg formentlig tilbudt en anden. Om jeg får nummer to af AstraZeneca eller to nye stik, er jeg lidt ligeglad med.

- Jeg har ikke lyst til endnu en blodprop

Kirsten Langer, 71 år, Holte, pensionist

Kirsten Langer på 71 år har glædet sig til at blive vaccineret, men det bliver et nej tak, hvis det første tilbud bliver en AstraZeneca-vaccine.

Jeg har simpelthen mistet tilliden til AstraZeneca-vaccinen, fordi jeg er bange for blodpropper. Jeg mener ikke, at man skal benytte den i det videre forløb, medmindre der virkelig kan bringes evidens for, at der ikke er tale om en sammenhæng.

Jeg har ellers glædet mig som et lille barn til, at vaccinerne skulle komme til landet – og talt dagene til, at det blev min tur. Så jeg er på ingen måde modstander af vaccination og er udmærket klar over, at der ved alle vaccinationer findes bivirkninger.

Jeg har selv haft en blodprop, og min mand har haft en blodprop for nylig, og det har jeg ikke lyst til igen. Jeg er mere bange for blodpropper end for selve sygdommen efterhånden.

Det er min overbevisning, at AstraZeneca-vaccinen ikke skal tilbydes nogen som helst danskere, og specielt ikke til nogen, som tidligere har haft en blodprop. Personligt vil jeg hellere vente et stykke tid yderligere og benytte mig af et alternativt tilbud.

Vil din tillid kunne genoprettes, hvis myndighederne genoptager vaccinen og konstaterer, at der ikke er sammenhæng mellem vaccine og blodpropper?

Jeg synes, at det her år har vist, at vi måske ikke helt får den viden, som vi burde have. Jeg er bange for, at økonomien spiller en stor rolle, fordi vi ikke har råd til at gøre alt det, vi gør i øjeblikket, og så tager man måske lidt lettere på det. Jeg har nok mistet en del af tilliden til regeringen, som jeg ellers synes, startede vældigt godt op.

- Jeg er ikke imod vacciner generelt

Allan Hansen, 50 år, Nyborg, laborant

Allan Hansen fra Nyborg vil takke nej, hvis han bliver tilbudt en AstraZeneca-vaccine.

Jeg vil ikke sige ja til vaccinen. Jeg synes, at når der er alternativer på markedet, virker det åndssvagt at fortsætte med AstraZeneca. Selvom risikoen for blodprop er så lille, som den er, er det jo en temmelig permanent bivirkning, hvis man mister livet. Det er det ikke værd.

Jeg holder det op mod risikoen for at blive alvorligt syg af corona, hvilket forudsætter, at jeg bliver smittet først, og det kan jeg selv gøre noget ved. Når først vaccinen er sprøjtet ind i armen, er det ikke op til mig længere.

Jeg har ikke følt den her nedlukning som katastrofal for mig. Så hvis jeg skal vente et par måneder længere, overlever jeg nok.

Jeg er ikke imod vacciner generelt. Jeg har fået influenzavaccine, og mine børn følger vaccinationsprogrammet. Men bivirkningerne her er så alvorlige, og det vil jeg simpelthen ikke udsætte mig selv for.

Vil du kunne ændre holdning, hvis myndighederne efter den nuværende pause konstaterer, at vaccinen er sikker?

Nej. Hvis nogen stiller sig op og siger det, vil jeg antage, at det er af økonomiske årsager. Jeg er godt klar over, at det ville udsætte vaccinationsprogrammet og koste samfundet dyrt. Men det er risikoen ved, at det hele har skullet gå så hurtigt.