GO'

17-årigs møde med familie blev afgørende

Ronja Frisk Amelung boede på børnehjem og havde ingen tillid til voksne, før hun mødte Tina og René Skovgaard Jensen.

Da Ronja Frisk Amelung første gang skulle besøge sin mentorfamilie, gjorde hun det gentagne gange klart for pædagogen, der kørte hende derhen.

- Vi bliver der kun en time, det er nok, sagde hun.

Men da hun trådte ind ad døren i Tina og René Skovgaard Jensens hjem, kunne hun mærke, at de ville hende det godt.

- Kemien var der ret hurtigt, og det var bare så hyggeligt. Man kunne mærke varmen, når man kom ind i deres hjem, fortæller hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Ronja Frisk Amelung endte derfor også med at blive i mange timer. Både den pågældende aften og mange aftener i fremtiden.

Er det os, der er noget galt med? Gør vi noget forkert, siden hun ikke vil op til os?

Tina Skovgaard Jensen, vedligeholdelseskoordinator

Besøgene gav et afbræk fra hverdagen på børnehjemmet, og særligt én ting følte hun var anderledes hos Tina og René Skovgaard Jensen.

- Det betød rigtig meget for mig, at det var frivilligt. At man ved, at det er fordi, de vil én, og at der ikke ligger noget bag. Det er noget, de gør fra hjertet af, forklarer hun.

Skulle lære at stole på voksne

Ronja Frisk Amelung har været anbragt, siden hun var tre år. I Danmark bor omkring 4000 børn på børnehjem, og blandt dem har flere nu fået en mentorfamilie.

Mentorordningen går ud på, at anbragte børn bliver tilknyttet en familie eller en enkeltperson, som barnet besøger af og til. Mentorbarn samarbejder med flere danske kommuner, og er senest blevet en del af regeringens udspil ‘Børnene først’.

De har så meget kærlighed at byde på, og det skulle jeg lige tage til mig

Ronja Frisk Amelung, kommende studerende

I familien Skovgaard Jensen, der også består af fire børn udover Tina og René Skovgaard Jensen, så de et opslag på Facebook, og tilmeldte sig.

De var klar over, at det ville kræve lidt ekstra at blive mentorfamilie for et anbragt barn, og relationen bød også på nogle opstartsproblemer.

- Når vi havde aftalt, at Ronja skulle komme, så fem minutter før hun skulle komme, så meldte hun afbud, fordi hendes angst tog over. Vi kunne ikke lade være med at tænke: ”Er det os, der er noget galt med? Gør vi noget forkert, siden hun ikke vil op til os?”, forklarer Tina Skovgaard Jensen.

I dag ved de, at Ronjas udfordringer med at stole på voksne spillede ind. Hun var meget usikker på, om familien virkelig ville hende.

Relationen udviklede sig heldigvis positivt, og udover hyggeaftener med brætspil og god mad hjælper Tina og René Skovgaard Jensen også, når der skal tages valg og beslutninger om blandt andet uddannelse.

- Vi har rådet hende til, hvad vi synes, hun skal gøre. Vi har sagt til hende: ”Vi synes, du skal gøre sådan her, men vi kan ikke forlange, at du gør det”. Vi har givet hende nogle muligheder og valg, og så håbet på, at hun traf de rigtige valg, fortæller Tina Skovgaard Jensen.

Uddannelse venter til sommer

Ronja Frisk Amelung, der i dag er 20 år, har oplevet, hvad det vil sige, at være en del af en mentorfamilie.

Og hun kan godt genkende de udfordringer, som Tina Skovgaard Jensen beskriver:

- Jeg skulle lige kunne stole på dem og være klar til at åbne hjertet op og tage imod al den kærlighed. De ville jo bare kaste den kærlighed i hovedet på mig. De har så meget kærlighed at byde på, og det skulle jeg lige tage til mig, forklarer hun.

Det har betydet rigtig meget for mig, det har det virkelig

Ronja Frisk Amelung, kommende studerende

Og udover kærligheden har hun været glad for den måde, som Tina og René Skovgaard Jensen har hjulpet og støttet hende på.

- Det har betydet rigtig meget for mig, det har det virkelig. De har været rigtig gode til ikke at presse mig, men til at lede mig på den rigtige vej og sige: ”Du kan godt det her”, og ”Du kan mere, end du selv tror”, fortæller hun.

Til sommer skal hun starte på uddannelsen som SOSU-assistent, og det ser hun frem til.

Se interviewet med Ronja Frisk Amelung og Tina Skovgaard Jensen på TV 2 PLAY.