Nyheder

Stadigt flere søger hjælp mod social kontrol og æresforbrydelser

Kontrol og vold. Sikkerhedskonsulenterne oplever stadigt flere æresrelaterede sager.

Stadigt flere unge søger hjælp mod negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter.

Det fremgår af nye tal fra Sikkerhedskonsulenterne - en landsdækkende gruppe eksperter, hvor både borgere og fagpersoner som skolelærere og socialrådgivere kan henvende sig for at få rådgivning i forhold til alt fra trusler om genopdragelsesrejser, tvangsægteskab, vold og negativ social kontrol.

I 2019 modtog Sikkerhedskonsulenterne 286 henvendelser om nye sager. I 2020 steg det til 336 nye sager.

Sikkerhedskonsulenterne vurderer selv, at stigningen i antallet af sager skyldes et øget kendskab til deres organisation og mere opmærksomhed i samfundet omkring negativ social kontrol.

Nydansk kvindekamp

På landsplan er der ti konsulenter, der er placeret i de fem regioner, og som hjælper både borgere og professionelle i forhold til at hjælpe unge fri fra den undertrykkelse, de møder fra familierne og de nære omgivelser. Sagerne spænder fra potentielt livstruende konflikter til mere dagligdags undertrykkelse som forbud og kontrol med, hvem de unge ser og omgås. Det fortæller Jeppe Schmidt fra Region Nordjylland.

- Jeg mener, at stigningen er et udtryk for en øget bevidsthed i kommunerne og i samfundet omkring den sociale kontrol og æresrelaterede konflikter. De senere år er der for eksempel også kommet mere bevægelse i den nydanske kvindekamp, og det skaber en bevidsthed i miljøerne, siger han.

Sikkerhedskonsulenterne har eksisteret i tre år til april, og her har de i alt haft 785 nye sager. Her er henvendelser om sociale restriktioner det hyppigst nævnte emne. Det kan dreje sig om, at man ikke kommer med til fest eller på lejerskole eller, man måske har fået den forkerte kæreste. Fysisk vold og pres ligger også højt på listen over problemer, de unge henvender sig med.

- I de alvorlige sager har vores arbejde typisk et sikkerhedsaspekt. Vi hjælper kommunerne med at lave risikovurderinger og sikkerhedsplaner omkring borgerne, så vi kan øge sikkerheden for dem, der er udsatte for æresrelaterede konflikter, fortæller sikkerhedskonsulenten.

Svære opgør med familien

Målgruppen for Sikkerhedskonsulenterne er typisk yngre voksne. Oftest med anden etnisk herkomst end dansk.

- Det særlige for æresrelaterede sager er, at der er et kollektivt aspekt. Det foregår i sociale sammenhænge, hvor kollektivet omkring den unge typisk bakker op om den kontrol, den vold og de sanktioner, som de unge bliver udsat for. De skal derfor gøre op med deres omgivelser for at slippe for konflikterne, og det er svært, siger Jeppe Schmidt.

Station 2 sender i aften ’Fanget af familien’ klokken 20.50. Programmet fortæller blandt andet historien om Sarah Alsandi, der blev bortført og befriet fra en årelang genopdragelsesrejse i Irak.

Sikkerhedskonsulenterne var ikke inde over den sag, men fra april 2018 til og med 2020 fik de 174 henvendelser i nye sager om ufrivilligt udlandsophold.

- De ufrivillige udlandsophold er nogle af de sværeste sager, fordi borgerne sidder i et andet land med en anden lovgivning end den danske, og derfor er det svært at beskytte børnene. Vi skal derfor være nænsomme i vores forsøg på at hjælpe dem for ikke at forværre deres situation. Overordnet skal vi blive dygtigere til at spotte og forhindre opholdene, inden de sker, fortæller Maria Brandt Avnskjold, der er sikkerhedskonsulent i Region Hovedstaden.