Nyheder

Anbragte børn tvinges til samvær med deres voldsmand

Selvom Meriam Vindings børn sover dårligt og bliver vrede efter samvær med deres voldsdømte far, skal de alligevel se ham. Det undrer ekspert.

39-årige Meriam Vinding har de seneste tre år været på flugt fra sin eksmand, der blandt andet er dømt for grov vold mod deres fælles børn. Hun mødte ham som 18-årig, konverterede til islam, giftede sig med ham og begyndte en lang deroute i negativ social kontrol og vold.

I 2017 flygtede hun ud af forholdet og flyttede siden fra krisecenter til krisecenter, og derfor er flere af deres børn blevet anbragt hos forskellige plejefamilier. Men selvom børnene blandt andet er blevet pisket med et bælte af deres far, så er de tvunget til samvær med ham en gang om måneden. Og det bekymrer hende.

- Det er ubegribeligt, at en mand, der er dømt for vold mod sine børn, stadig har ret til at se dem. Børnene har mareridt frem mod de her samvær og er nærmest retraumatiseret bagefter. Jeg kan ikke se, at det kan være til barnets bedste, siger hun.

Faderen til parrets børn blev 3. oktober 2017 dømt for vold og mishandling af parrets børn og idømt ét års fængsel. Den tidligere vold mod børnene gør, at faderen udelukkende har overvåget samvær med sine anbragte børn. Men det har stadig konsekvenser for børnene. Det fremgår blandt andet af en aktindsigt i en underretning, som plejefamilien til et af børnene har skrevet 2. januar 2020, efter at sønnen har været til et af de overvågede møder med faderen.

- Han er blevet mere vred igen. Han er mere voksenklamrende, sover mere uroligt og er igen begyndt at være våd om natten. Han er længere tid om at komme sig over samværet denne gang, skriver plejeforældrene.

Mystisk med samvær

Professor i jura og ekspert i Serviceloven Kirsten Ketscher fortæller, at anbragte børn som hovedregel skal have kontakt med deres forældre. Men i loven står der også, at samværet skal være til barnets bedste, og det har hun svært ved at se, at det er i Meriam og børnenes tilfælde.

- Generelt er den type sager svære. Men det er mystisk, at børnene skal have samvær med en far, der har udsat dem for så grov vold, og hvor det tydeligvis har konsekvenser for børnene, siger professoren fra Københavns Universitet.

I hvert fald et af børnene ytrer selv ønske om at se sin far. Og de skal også høres i sagen, fortæller professor Kirsten Ketscher

- Børnene skal jo høres, men det er ikke dem, der skal bestemme. Selvom de siger, at de gerne vil se deres far, så kan det godt være, at det ikke er det bedste for dem. Men det er jo en vurdering i hver enkelt sag, siger hun.

Kæmper for frit liv

Station 2 fortæller i aften klokken 20.50 Meriams historie og følger med, når hun skal til møde i kommunens børne- og ungeudvalg for at få en afgørelse på det fortsatte samvær med faderen. Hun fortæller samtidig om kampen for at komme ud af et forhold med vold og negativ social kontrol.

- Jeg kæmper for et liv uden ham. Uden kontrol og vold. Flere af mine børn er også anbragt, så jeg leder efter et permanent sted at bo, så jeg kan få dem hjem, og så jeg kan starte mit nye liv, siger Meriam Vinding.

TV 2 har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra børnenes far. Det har ikke været muligt. TV 2 har også forsøgt at få en kommentar til sagen fra kommunen, men de er ikke vendt tilbage.