Nyheder

Kurdisk kvinde-politi hjalp til i dansk befrielse

Da Sarah Alsandi fra Østjylland blev befriet fra sin families fangenskab i Irakisk Kurdistan, stod et særligt kurdisk kvinde-politi bag aktionen.

Dansk-kurdiske Sarah Alsandi fra Hammel i Østjylland blev narret på genopdragelsesrejse af sin far 20. juli 2019. Da hun blev befriet fra sin families fangenskab mandag 14. december 2020 i byen Zacho i Irak, var det en særlig kurdisk politienhed, der gik forrest.

Politistyrken hedder 'Directorate of combating violence against women', men bliver i folkemunde kaldt 119.

Nummeret er et særligt nødkald, som kvinder i Irakisk Kurdistan kan ringe til 24 timer i døgnet for at få hjælp. Politifolkene tæller både mænd og kvinder i sorte uniformer, og de har deres egen politistation i hver eneste større by i det kurdiske selvstyreområde i Irak.

- Det var nogle utroligt lange øjeblikke

Organisationen blev grundlagt i 2007, fortæller direktør Kurdu Omar Abdullah.

- Tidligere var det mere udbredt med æresrelateret vold, kontrol og også drab. Især antallet af æresdrab er faldet. Vi oplever et stigende antal henvendelser til vores hotline, men vi har også kurser og oplæg for de unge, der lærer dem at passe på sig selv, siger direktøren.

Organisationen mægler også mellem de unge og deres familier, hvis der er problemer, og den henter indimellem også unge i deres hjem, hvis de er i fare, og en dommer godkender aktionen.

Møde i kurdisk justitsministerium forud for befrielsen af Sarah Alsandi Video: Kristian Kornø

Forud for befrielsen af Sarah Alsandi var formanden for organisationen Ny Identitet, Nader Ashkani, taget til Irakisk Kurdistan for at mødes med direktøren for enheden og fremlægge Sarah Alsandis sag på hendes vegne.

- Jeg fremlægger Sarahs sag, og så ringer direktøren til en dommer for at få en kendelse til at befri Sarah. Det var nogle utroligt lange øjeblikke, indtil svaret kom. Vi var jo rejst helt til Irak, men kunne jo bare tage hjem igen, hvis de ikke ville hjælpe os. Men det ville de så heldigvis, siger han.

Se befrielsen af Sarah Alsandi her:

Kurdisk politi og den danske forening Ny Identitet samarbejdede i en befrielsesaktion 14. december. Video: Julie Kragh Thisgaard

Placeret i safe house

Politistyrken opstod, fordi der i regionen var et enormt behov for at beskytte kvinder mod negativ social kontrol, vold og æresdrab. Den dansk-kurdiske forfatter Deniz Serinci er i gang med en bog om emnet og fortæller, at æresrelaterede forbrydelser fortsat er et problem i regionen.

- Irakisk Kurdistan er en konservativ region, og vold mod kvinder er fortsat udbredt. Det er et klanbaseret og kollektivistisk samfund, hvor pigerne bærer familiens ære og skam på sig. Opfører en ung pige sig for uanstændigt eller for vestligt, falder det derfor tilbage på hele den udvidede familie, fortæller han.

Efter befrielsen fra familiens fangenskab blev Sarah Alsandi ført til et af 119’s fire safe houses. Her sidder hun stadig, fordi sagen er kommet ind i et mere juridisk kompliceret forløb.

TV2 har været i kontakt med de kurdiske myndigheder, men de er ikke vendt tilbage med en status på Sarah Alsandis sag. Det er Udenrigsministeriets Borgerservice heller ikke.