Coronavirus

Fynsk kommune tester akut flere hundrede efter udbrud med aggressiv coronavariant

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

En elev i indskolingen på Birkhovedskolen i Nyborg er smittet med enten den sydafrikanske eller brasilianske variant af covid-19.

Myndighederne i Nyborg Kommune arbejder i disse timer hurtigt, efter at en skoleelev er konstateret smittet med en af de aggressive varianter af covid-19.

Det er endnu usikkert, hvilken variant der er tale om, men direktør for blandt andet skoler og dagtilbud i kommunen, Marianne Stentebjerg, oplyser til TV 2 Fyn, at der er tale om enten den sydafrikanske eller brasilianske variant.

Kommunen har indkaldt et hold testpersoner, som ved 10-tiden søndag formiddag gik i gang med at teste op mod 200 personer fra den smittede elevs omgangskreds.

- Vi har tilbudt tests til 150 til 200 personer. Det er nære kontakter, og når det er en mere smitsom variant, så går vi længere ud end normalt, og vi går en uges tid tilbage, fortæller Marianne Stentebjerg til TV 2 Fyn.

Blev konstateret fredag

Den smittede er elev i indskolingen på Birkhovedskolen, og eleven blev konstateret smittet fredag. Herefter kontaktede kommunen forældrene til skolens elever.

Marianne Stentebjerg må ikke oplyse, om den smittede elev er syg, men hun fortæller, at også elevens familie er ramt af coronasmitte.

- Så vidt vi er orienteret, er flere af familiemedlemmerne smittet, men ikke med den aggressive variant, siger Marianne Stentebjerg.

Hun forventer, at de op mod 200 personer alle er testet i løbet af søndag. Når det er sket, skal man i gang med en ekstra grundig rengøring af den bygning, som indskolingen ligger i.

Højt smittetal i ugevis

Nyborg Kommune har siden nytår været plaget af høje smittetal. Og selv smittetallet lørdag faldt en smule, så forventer Marianne Stentebjerg nu, at det går den anden vej.

- Vi skal nok forvente at smittetallene vil være stigende igen i en periode igen, siger hun.

Varianter er på radaren

Både den den sydafrikanske og den brasilianske variant af covid-19 er på radaren hos de danske sundhedsmyndigheder. Varianterne vurderes, at have en nedsat følsomhed over for vacciner og muligvis er mere smitsomme.

Lørdag oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der var fundet yderligere seks tilfælde med den brasilianske variant af coronavirus. Der er samlet ni bekræftede tilfælde i Danmark.

Der er indtil videre 46 bekræftede tilfælde med den sydafrikanske variant, og yderligere 29 positive prøver er under mistanke, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut ifølge Ritzau.