Coronavirus

Pfizer vil vaccinere børn og babyer

Det er nødvendigt at vaccinere børn for at kunne genåbne samfundet og for at opnå flokimmunitet, mener amerikanske eksperter.

Medicinalfirmaet Pfizer er begyndt at teste sin coronavaccine på børn og babyer helt ned til seks måneder.

Hidtil har firmaet kun villet teste vaccinen på børn over 12 år, men nu følger Pfizer i hælene på både Moderna og AstraZeneca, der har testet børn og babyer i henholdsvis et par uger og en måned.

Pfizer meddeler, at man vil udføre testforsøg med vaccinen på 4500 børn og babyer. Man har allerede testet de første, nemlig tvillingesøstre på ni år, hvilket skete på Duke University i North Carolina i onsdags.

Firmaet har tidligere annonceret, at man ville være klar med en vaccine til børn over 12 år lige før sommerferien efter at have gennemført en række forsøg og tests i denne aldersgruppe.

- Det er positive resultater fra disse tests, der har opmuntret os til at sænke aldersgrænsen, siger Sharon Castillo, talsmand for Pfizer, til New York Times.

Resultaterne fra de nye forsøg og tests forventes i anden halvdel af 2021.

Vaccinerer ikke i Danmark

Forskerne er stadig ikke enige om, i hvilken grad børn bærer coronasmitten videre.

Derfor vil man i Danmark endnu ikke vaccinere børn. Ifølge Statens Serum Institut er der nemlig ”meget begrænset data” om vaccinernes påvirkning af børn.

173 børn mellem 0-9 år og 173 børn og unge mellem 10-19 år har været indlagt med covid-19, og der har endnu ikke været nogen dødsfald i disse aldersgrupper. Børn og unge under 16 år vil ikke blive tilbudt vaccination i Danmark.

I USA ser eksperter det som en nødvendighed at vaccinere børn.

At vaccinere børn vil gøre det nemmere at genåbne skoler og i sidste ende ”medvirke til at man får endelig bugt med pandemien.”

Det siger Emily Erbelding, professor i infektionssygdomme ved National Institutes of Health, der overvåger vaccineforsøg i USA, til New York Times.

Samtidig vil det gøre det nemmere at opnå flokimmunitet, lyder det fra professoren.

- Omkring 80 procent af befolkningen skal vaccineres for, at vi kan opnå flokimmunitet. Børn under 18 år udgør 23 procent af befolkningen, så det bliver svært at opnå flokimmunitet uden at vaccinere børnene, siger hun.

260 børn døde af covid-19

Emmanuel Walter, cheflæge på Duke University, hvor størstedelen af Pfizers forsøg foregår, peger på, at det er vigtigt at teste vacciner på børn og babyer for at sikre, at vaccinerne er sikre og effektive så ”alle amerikanere kan modtage en potentielt livsreddende vaccine.”

Samtidig kan man beskytte børnene mod alvorlige covid-19-infektioner eller livstruende komplikationer som følge af covid-19, lyder det.

- Hvis man ser på børnedødeligheden sidste år, overgår det børnedødeligheden som følge af influenza i alle influenzasæsoner generelt, siger Emmanuel Walter til ABC News.

Børn står for 13 procent af alle registrerede coronatilfælde i USA, hvilket svarer til, at 3,3 millioner børn har testet positiv for virussen. Mindst 13.000 børn har været indlagt, mens 260 er døde.