Nyheder

James Schmidt er idømt livstid for seriemord

James Schmidt kan nu defineres som seriemorder - en sjældenhed i Danmark.

Da den 28-årige James Schmidt i dag mødte op i Østre Landsret, var han dømt for to drab. Nu er han dømt for tre.

Østre Landsret valgte nemlig at omstøde byrettens kendelsen og dømme James Schmidt for alle tre tilfælde af drabstiltaler.

Dermed er James Schmidt at regne som seriemorder efter Den Store Danskes definition.

- Thi kendes for ret, tiltalte James Schmidt straffes med fængsel på livstid.

Sådan lød det, da dommen blev afsagt.

Dermed valgte Østre Landsret at stadfæste livstidsdommen fra byretten.

Tvivl om det tredje drab

James Schmidt, der tidligere hed Lual Lual, er dømt for at have dræbt 82-årige Eva Hoffmeister, 80-årige Peter Jensen Olsen og 81-årige Inez Hasselblad i hver deres lejlighed i et boligkompleks på Østerbro.

Han blev i 2020 idømt fængsel på livstid i Københavns Byret men kun for drab på Olsen og Hasselblad. Her blev han frifundet for drabet på Hoffmeister. Han ankede dommen på stedet.

I landsretten fandt to juridiske dommere og otte nævninge, at der også var beviser for drabet på 82-årige Eva Hoffmeister.

Dermed var der en juridisk dommer og en nævning, der stemte for frifindelse for drabet.

Eva Hoffmeister blev ikke obduceret, og det har derfor ikke været muligt at fastslå en dødsårsag. Det førte i byretten til, at James Schmidt blev frifundet for drabet, men den dom er altså nu omstødt i landsretten.

Anklager: Livstid betyder livstid

Anklager Sidsel Klixbüll procederede for fængsel på livstid.

- Når I i retten senere dømmer James Schmidt, er der to grunde til, at han skal idømmes livstid, sagde hun.

Det første er retfærdighed. Anklageren mente, at det er retfærdigt med en livstidsstraf, når man har begået rovmord på tre personer.

Det andet punkt handlede om forebyggelse.

- En livstidsdom skal sikre, at han ikke går ud og begår noget tilsvarende igen. Det er aboslut en overhængende fare, hvis han kommer på fri fod igen. Det kan vi ikke tillade. Derfor skal han fængsles på livstid. Og det betyder livstid, ikke en fængselsdom på 16 år, sagde anklageren.

Retslægerådet ønskede forvaring

Inden da havde Retslægerådet talt for, at James Schmidt betragtes som farlig for andres liv, legeme og frihed.

Retslægerådet mener, at forvaring er en bedre straf end andre sanktioner.

Forsvarsadvokat Rolf Gregersen nedlagde påstand om en fængselsdom på 16 år og pegede på sin klients unge alder.

Datter fik sagen til at rulle

Det var datteren til den 81-årige Inez Hasselblad, der fik sagen til at rulle 9. marts 2019.

Malene Hasselblad undrede sig over sin 81-årige mors pludselige død, og da hun kom ud i morens lejlighed, var der flere ting, som hun ikke kunne få til at stemme.

- Jeg lavede en liste, og den blev længere og længere. Det var en liste over ting, der indikerede, at der var tale om en forbrydelse, har hun tidligere sagt til TV 2.

Som det sidste ringede hun til morens bank og fik spærret hendes kreditkort. Og selvom den kvindelige bankansatte i telefonen ikke ville gå i detaljer, sagde hun alligevel noget afgørende:

- Hun sagde, at det vist var meget godt, kortet blev spærret. Og så ringede jeg til politiet og sagde, at jeg skulle tale med dem. Jeg skulle tale med dem lige nu, har Malene Hasselblad fortalt i april til TV 2.

Herefter gik Malene Hasselblad til politiet, som lørdag 9. marts kunne anholde James Schmidt i biografen Imperial, efter han havde været inde og se superheltefilmen 'Captain Marvel'.

Få eksempler på seriemord

Der er ikke mange eksempler på andre seriemordere i nyere dansk historie. Det siger flere eksperter, TV 2 har talt med. Dog er seriemord ikke en juridisk betegnelse.

Det er stort set kun Dagmar Overby og Ashraf Shahidani, der nævnes.

Dagmar Overbye dræbte i starten af 1900-tallet minimum ni spædbørn i København. Hun tilstod at have myrdet 16 børn, men landsretten kunne kun bevise ni spædbørns død.

I starten af 1990’erne dræbte Ashraf Shahidani, en iransk flygtning, den 30-årige psykologistuderende Birgitte Østergaard. I forbindelse med retssagen tilstod han også at stå bag en række andre drab – et i Herning, to i Viborg og fem i Sverige og Italien. Dansk politi fandt ud af, at han talte sandt i to af tilfældene – drabet i Herning og det ene fra Viborg.

Den tidligere sygeplejerske Christina Aistrup Hansen blev også nævnt. Hun blev fundet skyldig i tre drab og et drabsforsøg i byretten, som i landsretten blev omstødt til fire drabsforsøg begået mod patienter på sygehuset i Nykøbing Falster. Hun fik livstid i byretten, men det blev til 12 års fængsel i landsretten.