Coronavirus

Frygter konfirmationer og bryllupper må aflyses: - Det har kostet tårer i ren frustration

Ekspert påpeger, at der en positiv forskel fra sidste år.

Stine Søndergaard Kristensen har drømt om sit bryllup, siden hun var en lille pige.

Hende og kæresten Ivan Petersen har allerede udskudt den store dag to gange, og nu går de og venter på at få vished om, hvorvidt deres store fest med 80 mennesker kan afholdes 17. juli.

- Det har været mega hårdt, og det har kostet mange tårer i ren frustration. Det sjove går af en bryllupsplanlægning, når man konstant skal tænke på, om det overhovedet bliver til noget. Der har været mange søvnløse nætter, siger Stine Søndergaard Kristensen fra Thorsø i Midtjylland.

Først var datoen sat til 19. september 2020. Så blev det rykket til 8. maj 2021. Men efter Folketingets partier 22. marts blev enige om en langsigtet genåbningsplan, valgte parret endnu engang at flytte datoen.

Der var nemlig ingen meldinger om udsigterne for forsamlingsforbuddet.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at der ikke er blevet meldt mere ud omkring, hvad man kan forvente i forhold til forsamlingsforbud. Når man har et bryllup planlagt i maj, har man brug for at vide det nu, siger hun.

Til gengæld lød det i aftalen, at regeringen "i midten af april vil fremlægge en plan for udfasningen af forsamlingsforbuddet."

- Det lyder lidt sørgeligt, men det bliver faktisk rart at få det overstået, så man ikke skal gå og bekymre sig mere, siger Stine Søndergaard Kristensen.

Taler med mundbind er ikke det samme

Festen skal holdes et privat sted. Maden er bestilt udefra, og tøjet er købt.

Det betyder meget for parret at kunne have hele familien med til festen, så med et forsamlingsforbud på eksempelvis 50 vil de hellere udskyde festen igen.

Hun er dog indstillet på at opfordre alle gæster til at blive testet forud for festen.

- Jeg synes, det er svært at lege politimand. Det føler jeg ikke rigtigt, man kan bestemme på andres vegne. På den anden side tog jeg selv gerne en test, hvis jeg skulle være gæst, siger hun.

Hun ville være ked af det, hvis gæsterne skulle bære mundbind til festen.

- Det er en dag med mange følelser, og man vil gerne have det hele med. Det er bare ikke helt det samme at høre en tale fra en med mundbind på. Det ville også være ærgerligt i forhold til billeder, siger hun.

Parret håber og satser på, at de har rykket festen for sidste gang.

- Det bliver vi nødt til at tro på, siger Stine Søndergaard Kristensen.

Konfirmation med 60 gæster i juni

Det er fem år siden, at Ditte Meinby Pedersen reserverede Restaurant Skyttehuset i Vejle, der skal danne ramme om sønnen Williams konfirmation.

For et par måneder siden blev datoen så flyttet fra 11. april til 13. juni på grund af coronasituationen.

Men om det er realistisk at holde en fest med 60 mennesker på en restaurant om under tre måneder, er Ditte Meinby Pedersen stadig i tvivl om.

- Vi ved jo godt, at alle andre er i samme situation, og vi langt fra er de eneste. Men oveni alt det andet med hjemmearbejde og hjemsendte børn har man bare fået nok. Man trænger bare til at få lov til at bestemme over sit liv igen, siger Ditte Meinby Pedersen.

Kirken har foreslået at udskyde festen til august, men det har klassen i fællesskab sagt nej tak til. Det vil simpelthen være for svært at finde et sted med plads i kalenderen til en konfirmation med så kort varsel.

Lige nu tillader restriktionerne 50 personer til udendørs gudstjeneste, og det er op til det enkelte sogn at tage beslutning om afholdelse eller udskydelse af konfirmationer.

Sønnen William glæder sig til sin konfirmation og håber, at den kan gennemføres, men han ”tager det hele i stiv arm”.

Hvis forsamlingsforbuddet til juni er på 50 personer, kan den 60 personer store gæsteliste skæres lidt til. Men er det under 50, vil familien udskyde festen.

- Når man holder en så dyr fest, som nemt kan løbe op i over 1000 kroner pr. kuvert, betyder det rigtigt meget, at man føler, at man selv har besluttet, hvordan festen bliver, og at der ikke er andre, der sætter dagsordenen, siger hun.

Konfirmation med 20 gæster i maj

Lisa Dahl Svensson og hendes datter Iben fulgte også spændt med i regeringens præsentation af den langsigtede genåbningsplan.

Med en konfirmationsfest planlagt 13. maj håbede de på at blive klogere på udfasningen af forsamlingsforbuddet.

- Vi har ikke lavet indbydelser. Vi har ikke bestilt mad eller kigget på tøj endnu. Vi går lidt i en limbo. Hvad kan vi, og hvad kan vi ikke? siger Lisa Dahl Svensson.

Gæstelisten tæller 20 personer, og festen skal holdes i et beboerlokale i Glostrup.

Mange fra klassen har allerede flyttet konfirmationsdatoen til 21. august, men fordi Iben skal på efterskole efter sommerferien og gerne vil bruge de første weekender på efterskolen for at blive rystet sammen socialt, har familien takket nej til kirkens tilbud om at flytte datoen.

Så hellere gennemføre den kirkelige del af konfirmationen som planlagt og holde en fest på et senere tidspunkt.

Den kommende konfirmand glæder sig meget til sin konfirmation, men uvisheden bekymrer hende.

- Det påvirker hende exceptionelt meget. Det er hele hendes liv lige nu, siger Lisa Dahl Svensson.

- Det kunne bare være rigtig rart allerede nu at kunne give sin datter nogle svar. Bliver hendes konfirmation til noget? Lyder det fra Lisa Dahl Svensson, der er klar til at bede alle gæster om at fremvise en negativ coronatest i døren.

Lige nu vurderer hun chancerne for at kunne holde konfirmationsfesten 13. maj som 50/50.

Svært at spå om forsamlingsforbuddets udfasning

Nina Weis, der er professor og forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital, tror, at myndighederne er tilbageholdende med at melde noget ud om forsamlingsforbuddet, fordi man ved, at private fester kan give anledning til stor smittespredning.

Samtidig er der andre aspekter blandt andet med betydning for samfundsøkonomien, som trænger sig mere på, og derfor kan det være, at forsamlingsforbuddet fastholdes nogen tid endnu.

- Men det har en vigtig psykisk konsekvens. Du bliver kun konfirmeret én gang, siger hun.

Hun peger på, at usikkerheden om udviklingen i pandemien på nuværende tidspunkt er så stor, at det er svært at sige noget om forsamlingsforbuddets udfasning og sommerens konfirmationer og bryllupper.

- Vi har stadig smitten i samfundet, vi har stadig relativt få beskyttet af vaccine, og vores vaccinationsprogram er ikke gået helt, som vi havde regnet med, siger hun.

TV 2 spurgte i starten af marts 19 af Danmarks førende eksperter om udsigterne til genåbning af samfundet. Sådan svarede de på spørgsmålet om fester:

Samtidig kan man ikke udelukke, at der opstår en tredje bølge, ligesom man ser i mange andre lande i øjeblikket, og derfor er Nina Weis ikke særligt optimistisk på de store festers vegne.

- Jeg synes stadig, der er meget langt fra forsamlingsforbud på fem til en konfirmation med 50, siger hun.

Dog er der en positiv forskel fra sidste år, fordi vi nu har mulighed for at teste alle gæster lige før en fest.

Hold fast i datoen

Regeringen meldte i forbindelse med den langsigtede genåbningsplan ud, at der ville komme en plan for udfasning af forsamlingsforbuddet i midten af april.

Men skal man holde bryllup i sensommeren, skal man ikke nødvendigvis forvente at få klart svar om gæstelistens størrelse i april, lyder vurderingen fra Nina Weis.

- Mit indtryk er, at man arbejder med en kortere tidshorisont. Det er fornuftigt at have en kort horisont og tage små skridt, og så kan det være, at man bliver meget glædeligt overrasket, siger hun og understreger, at det er et gæt.

Men uanset om det er en konfirmation med 20 gæster i maj eller et bryllup med 80 mennesker i juli, ville hendes råd være, at man holder fast i datoen, samtidig med at man er indstillet på at aflyse.