Stop hadbeskeder

Disse Facebook-kommentarer om ung kvinde slettede vi

Mere end 150 racistiske, sexistiske og grove kommentarer er slettet i opslag med Hanna Mohamed Hassan.

Da Hanna Mohamed Hassan mandag annoncerede, at hun efter to år meldte sig aktiv i den offentlige debat igen, valgte 'Go' aften LIVE' at dele hendes opslag på Facebook forud for, at hun skulle besøge programmet torsdag aften.

Og der gik ikke lang tid, før de grimme kommentarer tikkede ind.

- Skrigeskinke, der ønsker 10 secs of fame, skrev en, mens en anden skrev:

- Selvmordsidiot.

Normalt slettes sådanne kommentarer hurtigst muligt af moderatorer, men som et forsøg fik opslaget lov til at stå uberørt i nogle timer.

Og det overraskede ikke Hanna Mohamed Hassan, hvor mange hadefulde kommentarer, der blev slået op.

Mere end 150 racistiske, sexistiske og grove kommentarer er nu blevet slettet i opslaget, der i skrivende stund har fået 1258 kommentarer i alt.

- Det er det, jeg bliver mødt med konsekvent hver gang. Og det er ikke kun mig, der bliver mødt med det. Det er det, som mange, der ligner mig, bliver mødt med, fortæller hun i 'Go' aften LIVE'.

Trusler fik hende til at stoppe

Hanna Mohamed Hassan har tidligere været aktiv i den offentlige debat, men for to år siden valgte hun at trække sig.

- Jeg følte, at jeg mistede min sikkerhed og min tryghed på grund af karakteren på de beskeder, jeg fik. De gik fra at have en høj retorik og være hårde i tonen og racistiske, til at være af truende karakter, forklarer hun.

Men det var ikke kun Hanna Mohamed Hassan selv, der modtog hadebeskederne. De begyndte også at lande i indbakken hos hendes yngre søstre. Noget som påvirkede dem meget.

- Jeg var mest af alt bekymret for mine lillesøstres sikkerhed. De var på daværende tidpunkt unge mennesker, som var ved at finde deres egen identitet, og de skulle ikke formes af det, lyder det.

I en af beskederne, hun modtog privat, stod der blandt andet:

"Hvilken luderso er mor til dig?" og "din slags ryger snart samme vej som jøderne gjorde i Nazi Tyskland i sin tid. Udryddelse af jer små svin! Med gas og ild!"

Og Hanna Mohamed Hassan er ikke den eneste, der oplever sådanne kommentarer.

I fjerde kvartal af 2020 fjernede Facebook 26,9 millioner opslag for hadefuld tale. I sidste periode sidste år lå tallet på 5,5 millioner, oplyser Nordsted Communications, der arbejder for Facebook.

Vil ikke tie

Hanna Mohamed Hassan er afklaret med, at det kan få konsekvenser for hende, at hun nu har meldt sig ind i den offentlige debat igen.

- Hvis det ender med, at der sker mig noget, jamen så er det det, der skal til, fordi så bliver der i det mindste gjort opmærksom på det, lyder det.

Det var nemlig en følelse af frihed og lettelse for Hanna Mohamed Hassan, da hun mandag lavede sit opslag på Facebook.

Og selvom hun har fået mange grimme kommentarer, så har mange også skrevet positive kommentarer.

Og så har hun også fået en undskyldning fra en mand, som hun ofte har debatteret med.

Han skriver blandt andet:

- Interviewet i aften viste et sympatisk billede af dig. Et billede der passer med dit omdømme. Nu er det dit budskab der står frem. Det gør mig ondt at høre om din hårde tid og jeg undskylder, hvis jeg på nogen måde har været en del af det, står der

- Andre menneskers sprog og adfærd skal simpelthen ikke påvirke mig i sådan en grad, at jeg stopper med at gøre det, jeg egentlig vil, lyder det.

Se interviewet med Hanna Mohamed Hassan i 'Go' aften LIVE' på TV 2