Coronavirus

Danske myndigheder har ikke regnet på, hvad vaccinepause koster i sygdom og død

Ifølge en professor vil det ikke tage længere tid end en uge at foretage beregningerne.

Hvad er de sundhedsmæssige konsekvenser for at sætte AstraZeneca-vaccinerne på pause?

Det svar findes ikke, for selv om man godt kan regne på det, har myndighederne valgt ikke at gøre det endnu.

Vi er simpelthen nødt til at kigge på, hvad konsekvenserne er i forhold til sygdom, indlæggelser og eventuelle dødsfald

Flemming Konradsen, professor, Københavns Universitet

Og det vækker kritik hos både eksperter og politisk.

Ifølge Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet, bør myndighederne udregne, hvad pausen vil betyde form af flere syge, indlagte og måske endda døde.

- Når man udskyder AstraZeneca i endnu tre uger og potentielt kigger ind i et forløb, hvor vi måske står uden brug af vaccinen, så er vi simpelthen nødt til at kigge på, hvad konsekvenserne er i forhold til sygdom, indlæggelser og eventuelle dødsfald, siger han.

Har allerede modellerne

Det er den såkaldte modelleringsgruppe under Statens Serum Institut, der ville skulle udføre beregningerne.

Det vil tage en uge at lave dem, siger Theis Lange professor i biostatistik ved Københavns Universitet og medlem af modelleringsgruppen.

- De modeller, vi har lavet allerede nu, har allerede vaccinekalenderen i sig, så man kan sagtens regne på det. Man kan sammenligne en vaccinekalender med pause og en uden pause, siger Theis Lange.

Mistanke om blodprop

Regeringen og de danske sundhedsmyndigheder satte vaccinationerne med AstraZeneca i bero 11. marts i to uger, og i torsdags udvidede man pausen i yderligere tre uger.

Det skyldes ifølge Sundhedsstyrelsen "mistanke om en sjælden alvorlig bivirkning til vaccinen med et atypisk billede af blodpropper og blødning".

De alvorlige symptomer er endnu ikke påvist at stamme fra vaccineringen, og pausen skal nu bruges til at undersøge sagen nærmere.

Det er kun Danmark og Norge, som har sat AstraZeneca-stikkene på hold, alle øvrige lande fortsætter med at vaccinere med den.

Argumentet fra disse lande er, at fordelene ved vaccinen opvejer ulemperne; fordelene er, at man undgår covid-syge og dødsfald.

Det er disse fordele, myndighederne i Danmark ikke har regnet på.

- Det kan man kun være uforstående over for, siger Per Larsen, sundhedsordfører i Det Konservative Folkeparti.

- Hvorfor har man ikke sikret sig at have et beregningsgrundlag, så man var hundrede procent sikker på, at man traf den rigtige beslutning?

Vil drøfte igangsætning af beregninger

Hverken Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen eller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil interviewes om sagen.

Men Sundhedsstyrelsen skriver i en udtalelse til TV 2, at man er bevidst om problematikken.

- Vi er meget bevidste om, at en fortsat pausering af vaccination med covid-19-vaccinen fra AstraZeneca forsinker det danske vaccinationsprogram mod covid-19, lyder det fra styrelsen.

- Sundhedsstyrelsen har overvejet brug af modelberegninger til vurdering af konsekvensen af pauseringen, og vi vil drøfte med Statens Serum Institut, hvordan det kan igangsættes.